Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2018, 10:48
Čas čítania 0:00
Radka T.

Medvede hladujú a turistov prosia o jedlo, orangutany fajčia. V indonézskej zoo prežívajú zvieratá smutné i hrozivé chvíle

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Za zatvorenie súkromnej zoo vznikla petícia, už má skoro milión podpisov.

Stále existujú ľudia, ktorým pripadá nevšedné a najmä neprirodzené správanie zvierat zábavne. Napríklad, keď orangutany fajčia. Aj preto si jeden návštevník indonézskej zoo Bandung zmyslel, že svoju nedofajčenú cigaretu hodí orangutanovi. To, čo nasledovalo, však naštvalo toľko ľudí, že zoologická záhrada má momentálne veľký problém. 

Nemenovaný návštevník síce primátovi hodil svoju cigaretu, ten však neostal prekvapený, naopak, skúsene vedel, čo robiť a ako ju dofajčiť. Znamená to, že to nebolo prvýkrát, čo sa stretol s cigaretou a takto ho museli zásobovať aj iní ľudia. Lenže zoo mala teraz smolu, pretože incident natočil aktivista Marison Guciano. A to už bola posledná kvapka v mori obvinení, ktorým záhrada čelí.

Samotný aktivista síce pripúšťa nevhodné správanie návštevníkov, ale na vine je hlavne - nielen podľa neho - vedenie súkromnej zoo. Ignoruje kontrolu návštevníkov, ale aj ich edukáciu o tom, čo môžu a nemôžu v záhrade robiť. Takže veľa z nich si myslí, že na ubližovaní zvieratám ponúkaním škodlivých cigariet, nie je nič zlé. Najmä, keď si fajčenie cigariet primáty náramne užívajú. Hovorca Sulhan Syafi'I vyslovil ľútosť, že sa „takáto vec stala“, a incident vraj nahlásili polícii. 

Lenže zlým podmienkam v zoo čelia aj iné zvieratá. V roku 2016 bola dočasne uzavretá, keď v nej umrel slon. Na tele mal podliatiny. Iné zvieratá zas trpeli a možno stále trpia hladom a chorobami. Okrem toho majú zvieratá žiť v špine. Obzvlášť smutný pohľad sa minulý rok naskytol na medvede. Zo zverejneného videa sa zdá, že sú vyhladované a pôsobia veľmi chudo. 

Podľa portálu Dodo bol pohyb ich tela znakom toho, že v zajatí trpia stresom. Takisto sa zdalo, že od ľudí priam žobrú jedlo, celý čas s nimi udržiavali očný kontakt a dokonca sa stavali na zadné. Po hodení kúsku ovocia do ohrady sa za ním pustili priam dychtivo a opäť zamerali ďalšiu pozornosť na návštevníkov. V inom videu vidieť úbohému medveďovi rebrá. Odkázaný je opäť na hádzanie jedla od návštevníkov. Medvede sú vraj tak hladné, že keď nemajú čo, konzumujú aj vlastné výkaly. 

Spomínaný prípad fajčiaceho orangutana tak ako keby len nasadil katastrofálnym podmienkam v zoologickej záhrade korunu. Nečudo preto, že ľudia sa zapájajú do elektronickej petície. Má už takmer milión podpisov. V rámci nej sa píše, že zoo je preplnená zvieratami, no nemá k dispozícii veterinárneho lekára. Takže, keď niektoré zvieratá ochorejú, ostanú trpieť. Cieľom petície je preto vytvoriť tlak na indonézskeho prezidenta i ministra životného prostredia, aby zoo už viac nemohla fungovať. Zvieratá by sa v tom prípade dostali do bezpečia ochranárov, ktorí by sa o ne postarali. 

Domov
Zdieľať
Diskusia