Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2017, 11:51
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Drsná sonda do života newyorských tínedžerov plná drog a nespútaného sexu je aj dnes stále aktuálna (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Hoci si Kids odkrútil premiéru v roku 1995, pre svoju nadčasovosť by sa nestratil ani dnes.

Meno Larry Clark asi nebude bežnému filmovému fanúšikovi príliš známe. Tento režisér má na svojom konte desiatku filmov, ktoré skôr ako kvalitou dokážu zaujať najmä svojou kontroverznosťou a zameraním sa na problematiku mládeže, užívania drog a sexu. Napriek faktu, že väčšina jeho snímok dosahuje prinajlepšom podpriemernú kvalitu, dnes sa zameriame na jeho režijný debut. Kids sme dávali do pozornosti pred vyše piatimi rokmi, keď sme ho zaradili medzi desiatku najnepríjemnejších filmov svetovej kinematografie

Napriek tomuto pomerne nelichotivému označeniu, je potrebné jedným dychom dodať, že akékoľvek nepríjemné pocity spojené s pozeraním tohto filmu, sú viac ako žiadúce. V roku 1995 uzreli svetlo sveta také pecky, ako Sedem, Kasíno či Basketbalistov denník, ktorý je svojím dejom najviac podobný Kids. Hoci ho po remeselnej stránke celá spomínaná trojica poráža s obrovským náskokom, jeho artový nádych, netradičné podanie ako aj samotná réžia sú dostatočnými dôvodmi na to, aby si ho pozrel (minimálne) každý dospievajúci jedinec.

Drsná sonda do života newyorských tínedžerov plná drog a nespútaného sexu je aj dnes stále aktuálna (Tip na film)
Zdroj: Miramax

Dej nás prenesie do bežného dňa newyorskej mládeže, ktorá sa vo voľných chvíľach oddáva drogám a nespútanému sexu. Ak sa vám zdá, že ide o prízemný dej, na prvý pohľad to tak skutočne môže vyzerať. Kids od konkurencie oddeľuje forma a herecké výkony. Nie je žiadnym tajomstvom, že Clark do svojej prvotiny obsadil výhradne nehercov. Možno aj vďaka tomu sú výkony natoľko presvedčivé, že sa občas pristihnete pri tom, ako by ste najradšej niekoľko postáv prinajmenšom poriadne prefackali.

Ústredná línia sa sústredí okolo mladého Tellyho, posadnutého získavaním sexuálnych skalpov v podobe rovnako neplnoletých dievčat bez predchádzajúcej sexuálnej skúsenosti. Sladké rečičky a sebavedomý prejav sú zjavne veľkým lákadlom, nakoľko sa mu úspešne darí dostatočne uspokojovať svoje intímne potreby. A to všetko bez toho, aby vedel, že je prenášačom AIDS. Zlom prichádza v momente, keď sa mu úspešne podarí nakaziť jednu z kamarátok. 

Kids je skutočne nepríjemným filmom. Nielen surovosťou s akou zobrazuje v niektorých momentoch priam animálne správanie sa hlavnej postavy, ale tiež ústrednou myšlienkou, ktorá sa tiahne počas celého filmu. Hoci nás od roku 2018 delí len niekoľko hodín, v istom ohľade je film aj v dnešných časoch veľmi aktuálny. Pokiaľ sa prenesiete cez jednoduchosť s akou je podaný, dočkáte sa intenzívneho zážitku, počas ktorého prehltnete nejednu horkú slinu.  

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia