Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2017, 15:33
Čas čítania 0:00
Radka T.

Prestaneme používať slamky? Malý kus plastu ostáva na planéte stovky rokov, veľké siete barov ich chcú zakázať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Spojenom kráľovstve zobrali problém s množstvom plastových slamiek vážne.

Všetci veľmi dobre vieme, aké sú plasty pre životné prostredie škodlivé. Nielenže je z nich vytvorených množstvo produktov, ale pohádzané sú prakticky kdekoľvek. Stále totiž nedokážeme účinne separovať odpady, tobôž odnaučiť sa od hádzania smetí na zem. A možno sa to nezdá, no aj malá plastová slamka dokáže ohromne znečistiť planétu.

Pritom je to len taký manier. Slamky slúžia väčšinou na štýlové popíjanie svojho nápoja, a preto sa bary či reštaurácie vážne zamysleli nad tým, či vôbec musia ponúkať tento, v skutočnosti zbytočný produkt. Podľa aktivistov sa totiž slamky použijú len raz, no trvá stáročia, kým sa rozložia.

Prestaneme používať slamky? Malý kus plastu ostáva na planéte stovky rokov, veľké siete barov ich chcú zakázať
Zdroj: Max Pixel

Firma Wetherspoons sa preto rozhodla vo svojich 900 podnikoch nahradiť slamky papierovou a ekologickejšou alternatívou, píše BBC. „Je to odpad. Mne osobne sa slamky páčia, ale väčšina ľudí ich nechce,“ vyjadril sa vedúci personálneho a právneho oddelenia spoločnosti Su Cacioppo. Napokon, aj samotní zamestnanci podnikov patriacich pod Wetherspoon sa sťažovali, že po odchode z práce nachádzali množstvo použitých slamiek

Znížiť počet slamiek sa zaviazal aj reťazec pubov All Bar One. Marketingová manažérka Kate Dellová sľúbila znížiť spotrebu slamiek o tretinu, aktuálne minie reťazec cez 4,7 milióna slamiek ročne. 

Za koniec slamkám sa vyslovila aj slávna návrhárka Vivienne Westwoodová. Podľa nej by úplne stačilo, keby ľudia pili svoje nápoje zo sklenených pohárov. A tí s ňou súhlasia. Jej príspevok na Facebooku, kde napísala, že slamka z tvojho kokteilu bude na tejto planéte navždy, zdieľali státisice ľudí. 

Prestaneme používať slamky? Malý kus plastu ostáva na planéte stovky rokov, veľké siete barov ich chcú zakázať
Zdroj: Pexels

Nie sú to však len spoločnosti či vplyvné osobnosti, kto chce povedať slamkám zbohom. Portál Independent informoval, že v rámci Spojeného kráľovstva by ich chcelo zakázať grófstvo Cronwall. Stane sa tak úplne prvým grófstvom s takýmto zákazom, a to kvôli snahe ochrániť svoje pobrežie. „Je to naozaj veľká environmentálna otázka - nielen pre naše oceány, ale všeobecne. Máme naozaj nádherné pláže a plno turistických atrakcií. Sme teda v silnej pozícii,“ uviedol James Neale z kampane Final Straw Cornwall.

Väčšina slamiek je vyrobená z materiálov ako polypropylén a polystyrén. Sú to plasty, ktoré sa rozkladajú aj celé stovky rokov. Výsledkom je, že malé plastové predmety ako slamky, poháre či fľaše končia na skládkach a v oceánoch v dôsledku toho, že ich ľudia nedokážu správne vyhodiť. Takéto predmety sú totiž veľmi ľahké, a tak ich vietor bez problémov niekam odfúkne. Preto je najvyšší čas ich používanie eliminovať. 

Kým sa o podobných zákazoch a obmedzeniach začne hovoriť aj v našich podmienkach, už teraz môžeš pre ochranu životného prostredia urobiť niečo aj ty. Stačí, keď v podnikoch odmietneš slamku k svojmu nápoju. Nie je nič jednoduchšie, ako povedať, že slamku nepotrebuješ. Iné je, ak ju dostaneš k nápoju vo fast foode. V tom prípade nezabúdaj, že ide o odpad, ktorý je potrebné vyhodiť do správneho koša a rozhodne nie na zem. Aj malými gestami sa totiž dá pomôcť našej už aj tak dosť znečistenej planéte. 

Domov
Zdieľať
Diskusia