Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2017, 12:54
Čas čítania 0:00
Radka T.

Najlepšie nápady na lepší život v tvojom meste môžu získať tisíce eur. Všetko máš vo svojich rukách

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak ti záleží na svojom okolí, máš jedinečnú možnosť pre to niečo urobiť.

Nečinnosť úradov či nedostatok príležitostí a aktivít rozčuľuje čoraz viac mladých ľudí. Pritom sú to práve mladí, ktorí nosia v hlave množstvo skvelých nápadov, ako zlepšiť prostredie okolo nich. Možno medzi nich patríš aj ty.

Lenže nie všetko ide vždy podľa predstáv, často sú hlavnou brzdou najmä finančné prostriedky, či skôr ich nedostatok. A aj keď možno tiež máš dobrý nápad a vieš si ho predstaviť zavedený v praxi, nemôžeš sa pohnúť s jeho realizáciou. Našťastie, aj na Slovensku sa dajú dobré a zmysluplné projekty riešiť a zaviesť do praxe pomocou grantov. Vďaka nim sa dajú odstrániť či eliminovať problémy, ktoré trápia ľudí, ale aj vytvoriť či podporiť nápady s úžitkom pre celú komunitu. A to už stojí za zamyslenie.

Najlepšie nápady na lepší život v tvojom meste môžu získať tisíce eur. Všetko máš vo svojich rukách
Zdroj: Nadácia VÚB

Len si predstav partiu ľudí s cieľom zveľadiť verejné priestranstvo tak, aby v ňom konečne mohli prebiehať aktivity, ktoré by boli prospešné úplne pre všetkých. Prípadne s cieľom zaviesť projekt, aký v danom meste doteraz chýbal. V hre však môže byť aj ochrana životného prostredia či vytvorenie možností pre kultúrne alebo športové aktivity. Skrátka niečo, čo pozdvihne život komunity na lepšiu úroveň. Lenže problémom je spomínaný nedostatok peňazí. Ten však môže vyriešiť program Komunitné granty od Nadácie VÚB. Avšak na to, aby vďaka týmto grantom bolo možné podporiť tri projekty z každého kraja na Slovensku, je potrebná aj tvoja iniciatíva. Zmenu k lepšiemu môžeš mať totiž vo svojich rukách, a to podporením či skôr zahlasovaním za vybraný projekt v rámci svojho kraja.

Teraz je v rámci programu Komunitné granty prihlásených 6 projektov z každého kraja na Slovensku. Tie poslala do užšieho kola odborná komisia. Ďalej o nich rozhodnú ľudia svojím hlasovaním, z každého kraja získajú grant 3 víťazné projekty, teda polovica z tých, čo sa uchádzajú o hlasy. Víťazné projekty dostanú od Nadácie VÚB po 3-tisíc eur. Môžu to byť praktické, zábavné, náučné, ale aj odvážne či netradičné projekty, cieľom je, že ľuďom, kde budú zrealizované, spríjemnia a v mnohom i uľahčia život. A to stále nie je všetko. Dokopy sa Nadácia VÚB rozhodla rozdeliť až 80-tisíc eur, z tejto sumy však podporí aj dva spoločensko-prospešné projekty, obohatené o rozmer komunitného podnikania, či projekty s technologickým zameraním. Dva „startup“ nápady vyberie organizácia Impact HUB a od Nadácie VÚB získajú finančnú dotáciu 4-tisíc eur.

Najlepšie nápady na lepší život v tvojom meste môžu získať tisíce eur. Všetko máš vo svojich rukách
Zdroj: REFRESHER

Nejde pritom o prvý, ale už o tretí ročník programu Komunitné granty. O tom, že to má význam, svedčí aj fakt, že minulý rok zvíťazili naozaj zmysluplné nápady. Týkali sa pritom rôznych aspektov života, aj takých, čo sú ako stvorené pre mladých ľudí. Vďaka podpore z grantov tak môžu pričuchnúť k dobrovoľníctvu, stretávať sa za účelom filmových večerov či hrania spoločenských hier, zaliezť si na umelej lezeckej stene, obhájiť tvorbu grafitov a legálne nimi skrášliť verejný priestor, ale aj tešiť sa z pribúdajúcej zelene vo svojom meste či obci.

Podpory sa dočkali aj ľudia zo Zaježovej, miesta, kde chcú žiť v súlade s prírodou, bez konzumu či zbytočného stresu. Peniaze z grantov putovali na zateplenie stropu komunitného centra slamou a fúkanou celulózou. Pozitívne je, že finančná podpora išla vďaka tomuto projektu aj na kultúru, ktorá obohacuje. V Bratislavskom kraji tak dostalo zelenú vytvorenie Kreatívneho centra, v Nitrianskom dokonca vytvorenie multižánrového festivalu. 

Najlepšie nápady na lepší život v tvojom meste môžu získať tisíce eur. Všetko máš vo svojich rukách
Zdroj: Nadácia VÚB

Program Komunitné granty tak ukazuje, že keď sa chce, všetko sa dá. A ak vznikne nápad, ktorý môže pomôcť ľuďom v rôznych kútoch Slovenska, je šanca ho podporiť. V tomto ročníku máš preto zmenu k lepšiemu vo svojich rukách. Za projekt, ktorý je podľa teba naj, môžeš zahlasovať do 21. novembra. Víťazné projekty aj organizácie so špeciálnym ocenením budú verejnosti známe 21. novembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia