Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2017, 12:39
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mladý Róm nemal prácu, a tak začal šiť oblečenie pre ľudí v osade. Za sebou má už prvú módnu prehliadku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ambiciózny Lukáš dúfa, že sa stane návrhárom a bude mať vlastnú firmu. Zamestnávať by v nej chcel Rómov.

Lukáš Dunka žije v osade na východe Slovenska, no pred sebou má ambiciózne ciele. Už teraz šije oblečenie, ale aj iné praktické veci pre celú osadu. Zorganizoval už aj svoju prvú módnu prehliadku, no jeho túžbou je stať sa návrhárom. Lukáš má 22 rokov a celý život aj kariéru ešte pred sebou.

Talentovaný Lukáš žije pri Starej Ľubovni v časti Podsadek. Mladý východniar je vyučený krajčír a šitie vecí ho baví. Okrem toho pomáha aj ostatným mladým ľuďom, ktorí by sa chceli priučiť tomuto remeslu. Svoj čas najradšej trávi pri šijacom stroji, oblečenie dokáže ušiť aj z použitých a darovaných vecí. Na šijací stroj mu darovali peniaze ľudia prostredníctvom výzvy Ľudia ľuďom. Vyzbierať sa podarilo 100 eur, stroj si Lukáš objednal cez internet a šijace potreby si dokúpil sám. 

Čas šiť veci pre ľudí v osade si našiel aj preto, že sa mu nedarilo nájsť prácu. Aj keď sa veľmi snažil, zamestnanie sa mu nájsť nepodarilo. Pre RTVS povedal, že keď sa snaží dovolať do agentúr, počúva samé nie. Stačí len, aby povedal, že je z Podsadku. Teraz mu však svitá nádej, zamestnať by ho chceli v Centre voľného času v Starej Ľubovni.

Šitie oblečenia je však jeho vášeň, začal s tým, už keď mal 15 rokov. Veci pritom nielen šije, ale ich aj opravuje. Dokáže ušiť aj papuče, obrusy, hračky a vytvoriť vie i spoločenské šaty. Keď miestni niečo potrebujú, obracajú sa hlavne naňho. Len nedávno dostali príležitosť pozrieť si jeho tvorbu na jednom mieste a na živých modelkách - miestnych dievčatách. Ohlas bol veľký a postupne sa o tom dozvedá celé Slovensko. 

Lukášovi sa totiž nakoniec podarilo zorganizovať módnu prehliadku, túžil po nej už dlhšie. O finančnú podporu kvôli tomu žiadal opäť na stránke Ľudia ľuďom. Nakoniec sa podarilo vyzbierať 115 eur. Odevy predvádzal v spolupráci s ďalšími mladými ľuďmi. „Bude to krok na ceste k ich a môjmu uplatneniu, aby sme mohli pracovať a pomáhať,“ vysvetlil v rámci výzvy o finančnú podporu mladík.

Sľúbil, že odevy sa potom použijú na ďalšie akcie komunitného centra a napokon budú rozdané sociálne znevýhodneným mladým ľuďom. Pár minút od osady totiž pôsobí komunitné centrum v rámci ETP Slovensko. Ide o neziskovú konzultačno-vzdelávaciu organizáciu. Tá je priamym pokračovateľom medzinárodného programu Environmental Training Project for the Central and Eastern Europe. ETP spolupracuje s miestnou verejnou správou, podnikateľmi aj mimovládkami. 

Lukáš Dunka sa na stránke ETP Slovensko spomína aj v súvislosti s krúžkom Šikovní krajčíri ako jeho vedúci, kde sa venoval aj šitiu bábik a oblečenia pre ne. On sám pritom apeluje na to, aby si sociálne znevýhodnení ľudia uvedomili, že poctivá práca dokáže priniesť úžitok aj povzbudiť ich do dobrého života.

Mladý Róm nemal prácu, a tak začal šiť oblečenie pre ľudí v osade. Za sebou má už prvú módnu prehliadku
Zdroj: etp.sk

Mnoho ľudí si pritom myslí, že ľudia z osád nič nerobia a ani nechcú. Lukáš je však príkladom toho, že naše predsudky sa často nemusia zhodovať s realitou. Veď šikovný mladý chalan má jasný plán. „Moj cieľ je, aby som bol návrhárom,“ povedal pre RTVS. Keď bude mať dostatok peňazí, na rad má prísť podľa jeho slov otvorenie vlastnej firmy. V nej chce zamestnávať Rómov a dať im tak šancu na lepší život. Zatiaľ však pracuje s prevažne darovanými materiálmi. Podporu má aj v komunitnom centre, u učiteľov aj online mentora. Je preto možné, že Lukášovi sa raz podarí jeho sen splniť a my ešte o ňom budeme počuť. Napokon, nebol by jediným úspešným Rómom.

Pár z nich sa už ocitlo aj na novej facebookovej stránke s názvom Nová generácia úspešných Rómov. Medzi nimi napríklad manažérka baru na výletnej lodi Annamária, hasič Števo, pracovníčka v cestovnom ruchu Perla či kaderník Daniel. Všetko mladí ľudia, ktorí chcú na sebe pracovať, pričom poniektorým z nich sa darí aj v zahraničí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia