Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2017, 17:01
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zem sa zmení na žeravé ohnivé peklo už za pár storočí. Stephen Hawking varuje pred absolútnym koncom života na planéte

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Geniálny vedec opäť varuje ľudí pred deštrukciou a pridal i varovanie o umelej inteligencii.

Stephen Hawking už niekoľkokrát Zem i jej obyvateľov varoval, či už išlo o hrozby súvisiace s klimatickými zmenami alebo s umelou inteligenciou. Geniálny vedec však tentokrát prehlásil, že ľudská rasa zo Zeme zmizne po tom, čo sa planéta zmení na obrovskú žeravú ohnivú guľu, a to už o niekoľko storočí, do roku 2600. Ak vraj chceme, "musíme sa presunúť niekam, kde ešte žiaden človek nebol," ak by sme radi žili ďalšie milióny rokov.

Vraj ak tak nespravíme, svet sa podľa Hawkinga stane preplneným a zvýšené konzumovanie elektrickej energie zmení planétu na mimoriadne horúce miesto, čo je len umocnené nárastom populácie. Stephen už ani nespomenul šancu na záchranu.

Zem sa zmení na žeravé ohnivé peklo už za pár storočí. Stephen Hawking varuje pred absolútnym koncom života na planéte
Zdroj: NASA

Hawking predniesol desivé scenáre na Tencent WE Summit v Pekingu zaoberajúcom sa vesmírnym cestovaním, presnejšie na našu najbližšiu hviezdu mimo slnečnej sústavy, Alpha Centauri. Predpokladá sa totiž, že okolo nej obiehali exoplánety, ktoré kedysi hostili život presne ako Zem, no časom na nich zo záhadných dôvodov vyhasol. Niektoré z nich by však stále mohli byť obývateľné a práve preto ich chce Hawking preskúmať. To však nie je vôbec jednoduché, Alpha Centauri totiž leží štyri svetelné roky ďaleko (270 000-krát toľko, ako je vzdialenosť medzi Slnkom a Zemou).

Za posledné dni však ide už o druhé Hawkingovo varovné vyhlásenie, len pred niekoľkými hodinami totiž v Lisabone prehlásil, že vytvorenie umelej inteligencie bude tá najhoršia udalosť v histórii celej našej civilizácie. Fyzik dodal, že pokiaľ si to ľudstvo ešte stále neuvedomuje, pokročilé počítače dokážu ľahko napodobniť i ľudskú inteligenciu aj napriek tomu, že ju my samotní ešte neovládame. Stephen Hawking síce priznáva, že umelá inteligencia nám môže byť skvelou pomocou, no nemáme ako vedieť, či nám bude navždy pomáhať. Po čase nás môže jednoducho prestať počúvať a zničiť. Jediným riešením je sa na túto možnosť dobre pripraviť.

Domov
Zdieľať
Diskusia