Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2017, 12:22
Čas čítania 0:00
Radka T.

Vedomé snívanie nie je mýtus. Vedci zistili, ako môžeš svoje sny jednoducho kontrolovať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedcom sa podarilo zistiť, ako dosiahnuť vedomé snívanie, a tak kontrolovať svoje sny.

Sny sú zvláštnou súčasťou našich životov, pričom o nich neustále prebiehajú rôzne štúdie či vedecké výskumy. Mimoriadne zaujímavým fenoménom je lucidné alebo aj vedomé snívanie, teda také, pri ktorom si uvedomuješ stav snívania a obsah snov môžeš dokonca i kontrolovať. Lenže lucidné snívanie nezažije každý, doteraz bolo navyše považované za mýtus.

Možno sa už aj tebe stalo, že sa ti o niečom snívalo, pričom si si obsah svojho sna dokonale uvedomoval. Niekedy sú sny až také živé, až máš pocit, že sa to deje naozaj. Práve vtedy môžeš do sna „vstúpiť“ a uvedomiť si, že len snívaš či ho začať ovládať. Lucidné snívanie sa opisuje ako veľmi jasné, farebné a tí, ktorí ho už zažili, často hovoria o intenzívnom zážitku. Navyše ho dokážu aj veľmi presne popísať. Takéto sny sú totiž lepšie zapamätateľné.

Vedomé snívanie nie je mýtus. Vedci zistili, ako môžeš svoje sny jednoducho kontrolovať
Zdroj: Pexels

No aj napriek tomu, že niektorí ľudia sú schopní dosiahnuť vedomé snívanie, vedci sa jeho technikou zaoberali dlhší čas. Výskumníkom sa síce podarilo potvrdiť, že lucidné snívanie existuje, no hľadali metódy, ako ho zefektívniť. Pretože, hoci existujú techniky na vyvolanie lucidných snov, predchádzajúce štúdie uvádzali len nízku mieru úspešnosti. Vedci z Univerzity v Adelaide sa preto zamerali na riešenie tohto problému a vývoj efektívnejších techník, ktoré by pomohli ľuďom dosiahnuť vedomé snívanie oveľa jednoduchšie. 

Na overenie techniky vyvolania vedomého snívania si tím Univerzity v Adelaide zavolal 47 dobrovoľníkov, s ktorými testoval a kombinoval tri rôzne metódy. Prvá metóda sa volala testovanie reality, pri nej museli účastníci celý deň kontrolovať svoje prostredie, aby si pripomínali, že nesnívajú.

V rámci druhej metódy si museli dobrovoľníci zvyknúť na to, že ich výskumníci budia každých päť hodín. Na chvíľu museli ostať bdelí a potom sa zase vrátiť do postele, aby pokračovali v spánku a dostali sa so REM fázy, v ktorej sa najčastejšie vyskytujú sny.

Vedomé snívanie nie je mýtus. Vedci zistili, ako môžeš svoje sny jednoducho kontrolovať

Tretia metóda zahŕňala tiež spánok, prebúdzanie a opäť spánok, no účastníci boli vyzvaní, aby zopakovali frázu: Najbližšie, keď budem snívať, tak si spomeniem, že len snívam. Okrem toho si mali sami seba predstaviť pri vedomom snívaní. A práve táto metóda sa ukázala byť mimoriadne účinnou.

Doktor Denmon Aspy následne po experimente vyhlásil, že samotné testovanie reality bolo neúčinné, ale pri skombinovaní s treťou technikou sa ukázala 17-percentná úspešnosť v dosahovaní vedomého snívania počas celého jedného týždňa. Dodal tiež, že dobrovoľníci, ktorí zažili vedomé snívanie, boli po prebudení menej spánkovo deprivovaní. Je pritom známe, že nedostatok spánku vedie k spánkovej deprivácii, výsledkom čoho sú počas nasledujúcich dní nesústredenosť, strata energie i zlá nálada.

Lucidné snívanie však nemá na spánok negatívny vplyv, aj napriek tomu, že si ľudia počas neho uvedomujú, že len snívajú, prebúdzajú sa, prípadne môžu sny kontrolovať. Takéto snívanie by sa navyše dalo použiť ako liečba nočných môr. Cieľom doktora Aspyho, ktorý sám zažil vedomé snívanie, je ďalšie zaoberanie sa touto problematikou s cieľom zvýšiť účinok techniky vyvolania vedomého snívania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia