Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2017, 10:36
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Filipínci si podrobne mapujú sexuálne zážitky, Číňania sa zase chcú o sexe dozvedieť čo najviac. Technológie zmenili náš pohľad na intimitu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Medzinárodný výskum mapujúci vplyv technológií na sexuálny život odhalil množstvo zaujímavých skutočností.

Moderné technológie výrazne zmenili naše každodenné životy. Ruku na srdce, kto z nás ako prvé po zobudení urobí to, že vezme do ruky telefón a pozrie sa, čo sa cez noc udialo vo svete? Internet zbúral hranice bežného súkromia a nevedome prinútil každého človeka, aby poriadne uvažoval nad tým, s čím sa vo virtuálnom svete podelí s ostatnými. Takmer každá z našich činností je nejakým spôsobom prepojená so smartfónmi, tabletmi či počítačmi. Sexuálny život v tomto smere nie je výnimkou.

Spoločnosť Clue a Kinseyho inštitút uskutočnili rozsiahly celosvetový výskum. Vyše 140 000 respondentov zo 198 krajín sveta odpovedalo na otázky spojené s tým, akým spôsobom zmenili moderné technológie ich sexuálne správanie. Výskumu za zúčastnili dospelé osoby oboch pohlaví rôznej sexuálnej orientácie. Ako dopadli výsledky?

Používanie zoznamovacích aplikácií nie je cudzie takmer tretine (30 %) opýtaných užívateľov. Z nich polovica uviedla, že im slúžia na nájdenie si partnera. Druhá, menej početná skupina takto vyhľadáva vzťahy na jednú noc. Pokiaľ ide o dlhodobejšie vzťahy, týmto spôsobom si ich, trocha prekvapujúco, pokúšajú nájsť najmä ľudia vo veku 18 - 20 rokov. Najčastejšie takúto formu zoznamky využívajú Švédi (takmer polovica), najmenej Rusi (3 %). 

Dozvedieť sa odpovede na niektoré otázky spojené so sexuálnym životom sú pre mnohých ľudí kľúčové a patria medzi neodškriepiteľné súčasti ich osobnej intimity. Digitálny svet využíva za týmto účelom 18 % ľudí. Na vrchole rebríčka sa umiestnili čínski muži (vyše tretina), na jeho opačnom konci Holanďania a obyvatelia Singapuru. Pokiaľ sa pozrieme na vzájomný pomer pohlaví, muži (27 %) prevládajú nad ženami (18 %). Dominancia Číňanov v tomto ukazovateli môže byť výsledkom toho, že tamojšie spoločenské normy neschvaľujú komunikáciu medzi priateľmi na túto tému.

Posielanie pikantných správ, fotografií či videí nie je cudzie vyše 67 % osôb, najviac si ho obľúbili Američania. Tzv. sexting je, zdá sa, vyhľadávaným spestrením sexuálneho života. Podľa očakávaní túto formu využívajú predovšetkým mladšie ročníky vo veku 18 - 20 rokov, postupne nasledované staršími osobami. Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že čím je človek starší, tým menej mu táto aktivita chýba a vyhľadáva iné spôsoby. Podobný výskum sa uskutočnil aj v roku 2012. V priebehu piatich rokov používa sexting o vyše 40 % ľudí viac, ako tomu bolo v minulosti.

Podobne, ako máme aplikácie zaznamenávajúce naše výkony v rôznych športoch, počítajúce kalórie alebo prejdené kroky v priebehu dňa, existujú aplikácie mapujúce osobný sexuálny život. Vyše 40 % z nás ich používa pravidelne, pričom v tomto smere sú svetovými lídrami Filipínci (52 %), nasledovaní Američanmi (45 %) a obyvateľmi Spojených arabských emirátov (23 %). Zaujímavosťou je, že 3 % ľudí používa aplikácie aj na to, aby si podrobne zaznamenali svoje sexuálne uspokojenie.

Pokiaľ vás výskum zaujal a chcete sa dozvedieť viac, kliknite na tento newsletter a stiahnite si kompletné výsledky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia