Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2017, 10:38
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Zabudnutý kus drôtu objavili v pacientkiných črevách po 10 rokoch. Austrálski lekári ostali z netradičného nálezu poriadne zaskočení

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niekoľko centimetrov dlhý predmet sa prihlásil o slovo po dlhom čase.

30-ročnú ženu už dlhší čas trápili bolesti v oblasti žalúdka, zapálená brušná stena a zrýchlený tep. Klinické vyšetrenia však prekvapujúco vychádzali negatívne - životné funkcie nenarušené, laboratórne testy, ako aj screening pečene, žlčníka a žlčových ciest negatívne. Austrálski lekári začínali byť bezmocní, pretože nevedeli prísť na to, čo je príčinou pacientkiných ťažkostí. Možnosť zabudnutia cudzieho predmetu v tele počas niektorej z predchádzajúcich operácií mohli vylúčiť, nakoľko žena dovtedy žiaden operačný výkon nepodstúpila. 

Následne vykonané CT vyšetrenie ale prinieslo prekvapujúcé rozuzlenie prípradu - v črevách sa nachádzal vyše 6 centimetrov dlhý kovový drôt, súčasť zubného strojčeka, ktorý pacientka v minulosti používala - naposledy vo veku 20 rokov. Črevá sa v priebehu nasledujúcej dekády okolo cudzieho telesa otočili, čím vyvolali klinický stav známy ako volvulus, laicky povedané, zauzlenie. 

Podľa slov Sira Charlesa Gairdnera, chirurga nemocnice v meste Nedlands, kde ku kurióznemu objavu došlo, väčšina prípadov prítomnosti cudzieho telesa v tráviacom trakte má tendenciu sa prejaviť oveľa skôr. Zaujímavosťou je, že si Austrálčanka moment, kedy mohlo dôjsť k prehltnutiu drôtu, vôbec nepamätá. Drôt sa lekárom podarilo z tela úspešne vybrať a ďalšie problémy tak už viac robiť nebude. Vo svete pritom nejde o žiadnu raritu. Z tých najkurióznejších predmetov, ktoré sa v minulosti podarilo v ľudských útrobách objaviť, môžeme spomenúť napríklad mobilný telefón, pero, baterku alebo zubnú kefku. 

Zabudnutý kus drôtu objavili v pacientkiných črevách po 10 rokoch. Austrálski lekári ostali z netradičného nálezu poriadne zaskočení
Zdroj: casereports.bmj.com
Domov
Zdieľať
Diskusia