Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2017, 14:46
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Nedokončil ani strednú školu a prežil pád vojenského lietadla do mora. Legenda kinematografie Clint Eastwood, jeho neľahký život a geniálne filmy

FILMY A SERIÁLY CLINT EASTWOOD
Uložiť Uložené

Aká bola životná cesta ikony westernového filmu od detstva až po súčasnosť?

Každému milovníkovi svetovej kinematografie sa pri jeho mene rozbúcha srdce. Nerobíme si srandu, Clint Eastwood je skutočnou žijúcou legendou filmového žánru na všetkých frontoch, či už sa bavíme o herectve, réžii či skladaní hudby. Pri príležitosti jeho 87. narodenín sme sa rozhodli zložiť mu poklonu v podobe súrhnného článku o jeho živote a kariére. A keďže je toho skutočne dosť, poďme sa na to bez ďalších zbytočných rečí pustiť. Veď predsa len, keď vás magazín Empire zaradí na druhé miesto (prvý je Harrison Ford) v zozname najväčších filmových miest kinematografie, niečo na tom bude.

Herec sa narodil v roku 1930 v San Franciscu, ktoré malo v tom čase populáciu porovnateľnú s dnešnou Bratislavou (dnes sa už tieto metropole nedajú porovnať, keďže štvrté najväčšie mesto Kalifornie pomaly dosiahne milión obyvateľov). Jeho predkom bol legendárny William Bradford, ktorý do Severnej Ameriky priplával na lodi Mayflower a stal sa niekoľkokrát guvernérom britskej kolónie Plymouth (dnešný Massachusetts).

Nedokončil ani strednú školu a prežil pád vojenského lietadla do mora. Legenda kinematografie Clint Eastwood, jeho neľahký život a geniálne filmy
Zdroj: Warner Bros.

Clint mal neuveriteľne ťažké a búrlivé dospievanie. Celá rodina musela cestovať po štátoch, pretože si otec nedokázal nájsť obstojnú prácu. Keď sa usadili v Piedmonte, dočkal sa života bohéma. Rodina mala niekoľko áut, vlastný bazén a žila v najbohatšej mestskej štvrti. Mal študovať na prestížnej strednej škole, no tesne pred nástupom zničil na bicykli nový trávnik v jej areáli, a tak mu odkázali, aby sa viac neukazoval. Skončil tak na úplne inej škole, kde si ho ale učitelia veľmi neužili. Dôvodom bolo, že Clint sa na školu totálne kašľal a takmer vôbec do nej nechodil. Dokonca aj jeho spolužiaci spomínajú, že sa kedykoľvek zodvihol a odišiel si užívať slnečné dni do ulíc mesta. Viacero ľudí sa vyjadrilo, že Eastwood vlastne ani nikdy nedokončil strednú školu, čo ale nikto nemôže oficiálne potvrdiť (jedine tak Clint), keďže ľudia, ktorí sa pokúsili túto informáciu vypátrať, narazili na to, že tieto záznamy sú zo zákona utajené. 

Odporúčané
10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 25. septembra 2021, 14:30

V tomto období sa začal pretĺkať životom. Okrem iného pracoval aj ako pastier, drevorubač v Oregone, kurič v oceliarni, dodávateľ pre benzínové čerpacie stanice a hrával na klavír v rôznych baroch a kaviarňach. Chcel sa pokúsiť o prijatie na univerzitu, no plány mu prekazila vojna. Mal to šťastie, že sa nikdy nedostal na bojisko a celú službu strávil na americkej základni Fort Ord. To by ale nebol život Clinta Eastwooda, keby sa mu niečo nestalo. Keď po rokovaní v Seattli letel naspäť na základňu, lietadlu Douglas A-1 Skyraider došlo palivo a zrútilo sa do mora. Len zhodou náhod sa mu spolu s pilotom podarilo dostať do záchranného člna, na ktorom boli nútení doplávať cez tri kilometre do prístavu. 

Nedokončil ani strednú školu a prežil pád vojenského lietadla do mora. Legenda kinematografie Clint Eastwood, jeho neľahký život a geniálne filmy
Zdroj: Universal

Kedy mu vlastne učaroval film? Podľa jeho slov to bolo ešte v detstve na jednom z jeho prvých premietaní snímky Sergeant York. V polovici 50. rokov 20. storočia sa prvýkrát objavil v malých rolách v druhoradých filmoch spoločnosti Universal Studios. Išlo prevažne o lacné westerny, dobrodružné snímky, horory a sci-fi, napríklad Revenge of the Creature (Pomsta príšery, 1955), Star in the Dust (Hviezda v prachu, 1956), Ambush at Cimarron Pass (Prepadnutie v Cimarronskom priesmyku, 1958). Na začiatku bol jeho honorár 100 dolárov na týždeň. Súčasne so svojimi filmovými začiatkami si tak ešte privyrábal na živobytie dodávaním plaveckých bazénov a ako osobný strážca. Po podpísaní zmluvy so štúdiom 20th Century Fox bol obsadený do jednej z hlavných rol televízneho seriálu Rawhide (Surová koža), v ktorom medzi rokmi 1959 – 1966 hral postavu kovboja Rawdyho Yatesa. Už tu bol kritizovaný za pomerne tuhé vyjadrovanie a vyslovovanie svojich fráz cez zuby, čo sa neskôr stalo jeho celoživotným poznávacím znamením. Napríklad pri premiére Batman Begins bolo Christianovi Baleovi vyčítané, že Batmanov chrapľavý hlas znie ako keby potomkom Clinta Eastwooda a medveďa. 

Odporúčané
Kedy dorazia dve ďalšia pokračovania Kingsman a Tiché miesto 2 s Cillianom Murphym? Kedy dorazia dve ďalšia pokračovania Kingsman a Tiché miesto 2 s Cillianom Murphym? 28. mája 2019, 5:00

Slávu a svetovú popularitu však získal účinkovaním v tzv. spaghetti westernovej dolárovej trilógii režiséra Sergia Leoneho. Najprv v adaptácii Kurosawovho filmu Yojimbo, Per un pugno di dollari (Pre hrsť dolárov, 1964), vo voľnom pokračovaní Per qualche dollaro in più (Pre pár dolárov navyše, 1965), a v záverečnom filme Il buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966). V každom z týchto troch filmov stvárnil hlavnú postavu, ktorá sa vyznačovala osamelosťou a neohrozenosťou. Vždy išlo o drsného a cynického pištoľníka so zmyslom pre spravodlivosť a česť. To sa aj neskôr stalo základom pre všetky Clintove postavy vo viacerých filmových žánroch. Pomerne veľkú obľubu si u divákov získal postavou detektíva Harryho Callahana, ktorá sa objavuje vo filmoch Dirty Harry (Drsný Hary, 1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (Násilník, 1976), Sudden Impact (Náhlý úder, 1983) a Death Pool (Stávka na smrť, 1988).

Krátko pred rokom 1970 sa rozhodol založiť si vlastnú malú produkčnú spoločnosť Malpaso, aby mohol produkovať a aj režírovať svoje ďalšie filmy. Režijne debutoval filmom Play Mysty for Me (Zahrajte mi Mysty, 1971). Vidieť sme ho tu mohli v netradičnej úlohe prenasledovaného muža, ktorá ale nezapasovala všetkým divákom. Napriek tomu ide už dnes o solídny debut, ktorý ale vo svojej dobe neukázal všetko, čo sa v Clintovi skrývalo a skrýva. Ten ho pritom nakrútil bez nároku na honorár. V nasledujúcich rokoch si takmer vo všetkých filmoch, ktoré režíroval, súčasne zahral i hlavnú rolu. Pokiaľ máte chuť na nielen drsného Eastwooda, môžete siahnuť po komédiách Every Which Way But Loose (Nikdy neprehrať, 1978) a Any Which Way You Can (Vždy zvíťaziť, 1980). V 70. a 80. rokoch 20. storočia sa niekoľkokrát márne pokúšal oživiť niekoľkými filmami vo vlastnej réžii westernový žáner, no asi si viete predstaviť, ako to dopadlo.

Koncom 80. rokov začal komerčný úspech Eastwoodových filmov opadať. Všetko si ale vynahradil v roku 1992, kedy bol jeho film z prostredia divokého západu Unforgiven (Nezmieriteľní) ocenený štyrmi Oscarmi (za najlepší film, réžiu, strih a vedľajší mužský herecký výkon). Tým začalo ďalšie veľmi úspešné obdobie jeho tvorby. Nasledoval komerčne úspešný film In the Line of Fire (S nasadením života, 1993) a v závese za ním zase komerčne neúspešný, no kritikou dobre prijatý A Perfect World (Dokonalý svet, 1993), The Bridges of Madison County (Madisonské mosty; 1995) alebo oscarový Million Dolar Baby (2004). Posledný menovaný bol dokonca prvým filmom v jeho kariére, kedy projekt režíroval, zahral si hlavnú úlohu a ešte si k nemu zložil aj hudbu. Išlo o 25. film, ktorý režíroval, 21. v poradí jeho producentskej kariéry a 57., kde si zahral. 

Odporúčané
87-ročný pašerák, ktorý pre kartel El Chapa prevážal stovky kíl kokaínu. Zarobil aj viac ako 1 milión dolárov ročne 87-ročný pašerák, ktorý pre kartel El Chapa prevážal stovky kíl kokaínu. Zarobil aj viac ako 1 milión dolárov ročne 14. januára 2019, 9:46

V roku 2006 sa predstavil „dvojfilmom“ s témou druhej svetovej vojny Flags of Our Fathers (Zástavy našich otcov, 2006) a Letters from Iwo Jima (Listy z Iwo Jimy, 2006). Dva roky na to v jeho réžii vznikli filmy Changeling (Výmena 2008) a Gran Torino (2008). Posledný spomínaný je mimochodom prvým filmom, kde Clint prehral pištoľnícky súboj, no aj to zámerne. Pokiaľ by ste chceli vedieť, ktoré snímky patria ku Clintovým najobľúbenejším, povedal by vám, že bol vychovaný na snímkach zlatého veku Hollywoodu, konkrétne na How Green Was My Valley (1941), Ox-Bow Incident (1943) a Treasure of Sierra Madre (1948).

Ako ste si už mohli všimnúť, tak mnohokrát v Clintovom živote zaúradovala náhoda. Vďaka nej dokonca raz neplánovane moderoval Oscarov. Bolo to konkrétne v roku 1973, kedy (veľmi nerád) zaskakoval za pôvodného moderátora Charltona Hestona, ktorému sa po ceste pokazilo auto. Absolútne nepripravený a nervózny čítal text z čítačky, no aj napriek všetkému to zvládol až do momentu, kedy dorazil Heston a prebral po ňom štafetu. 

Z jeho novších režisérskych filmov nejde nespomenúť dvojicu projektov: American Sniper (2014) a minuloročného Sullyho. Prvý spomínaný si vyslúžil až šesť nominácií na Oscara (i keď premenil len jednu) a stal sa jedným z najlepších filmov roka. Ani Sully v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom nijako nezaostával, čoho dôkazom sú nadpriemerné hodnotenia nielen kritikov, ale aj obyčajných divákov po celom svete. Mimochodom, všimli ste si, že keď postava Hanksa uteká v noci po Times Square, tak jeden z billboardov je venovaný premiére snímky Gran Torino, ktorá mala premiéru v tom istom roku, ako popisujú udalosti filmu? Clint Eastwood bol za celý svoj život nominovaný na 153 rôznych filmových cien, z ktorých si odniesol 140, vrátane štyroch Oscarov. Táto žijúca legenda kinematografie sa chce dokonca ešte aspoň raz vrátiť pred filmovú kameru a zahrať si v niektorom filme (viac o tom tu). Clint dnes oslavuje úctyhodné 87. narodeniny, ku ktorým mu v mene celej redakcie prajeme všetko len to najlepšie. Veríme, že nám svojím nezabudnuteľným talentom ešte niekoľkokrát vyrazí dych.

Ktorý jeho film máte vy osobne najradšej?

Domov
Zdieľať
Diskusia