Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2017, 11:48
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Rybár objavil vzácny meč z Ázie na dne rieky vo Walese. Artefakt z 18. storočia si mal nájsť cestu na ostrovy až z Malajzie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Úlovok, aký sa tak často nevidí.

Na dne waleskej rieky Towy sa jednému členovi posádky rybárskej lode podarilo objaviť čosi, čo by si v Spojenom kráľovstve pravdepodobne nikdy nečakal. Rybár Andrew Davies sa nedávno vybral na výlet vo svojej plťke, ale keď vytiahol sieť z rieky, nenašiel tam žiadne ryby, pretože vylovil rovno vzácny meč z 18. storočia, ktorého pôvod by sa dal umiestniť do Ázie. Meč druhu kris sa historicky vyrábal v juhovýchodnej Ázii, či už v Indonézii alebo Malajzii a Thajsku, a tak zatiaľ môžeme len polemizovať o tom, ako sa vlastne dostal do Walesu.

Hneď po zvláštnom úlovku odniesol Andrew meč do miestneho múzea, kde ho odfotili a fotografie zaslali do Londýna, avšak už na prvý pohľad bolo jasné, že meč zrejme vznikol v Ázii. Fascinujúci nie je iba samotný nález, ale aj štruktúra meča, pretože na jeho drevenej rukoväti tróni vták a nechýbajú ani bohaté ornamenty, takže v čase svojho vzniku patril meč medzi najkvalitnejšie výrobky. Jedným z možných vysvetlení toho, ako sa meč dostal do Walesu, by mohlo byť neďaleké mesto Carmarthen, ktoré v minulosti slúžilo ako frekventovaný prístav, a tak mohol meč jednoducho niekomu vypadnúť a zaseknúť sa pod nánosmi blata, vďaka čomu prakticky zostal vo skvelej kondícii až doteraz.



Domov
Zdieľať
Diskusia