Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2017, 20:53
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Partia študentov zubného lekárstva zadarmo učí správnu starostlivosť o zuby. Poznáš správne návyky?

Ako sa dozvieš z dnešného poučného rozhovoru, Slováci na tom nie sú s ústnou hygienou vôbec dobre. Veľmi rozšírené sú zubné kazy či ochorenia ďasien, pričom mnohí ani len netušia o existencii medzizubných či jednozväzkových kefiek. Budúci zubári zo Slovenského spolku študentov zubného lekárstva  sa to snažia zmeniť, preto organizujú už piaty ročník jedinečnej preventívnej roadshow po slovenských mestách, kde ťa naučia správne techniky čistenia zubov. Všetko potrebné ti však prezradia samotní organizátori projektu v rozhovore.

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Ahojte. Keďže je pre mnohých ľudí tento projekt neznámy, skúste sa nám najprv predstaviť a prezdradiť, čo tu vlastne robíte.

Zdravíme čitateľov Refresheru! Sme študenti zubného lekárstva a ako budúci odborníci v tejto oblasti každoročne organizujeme roadshow Spolu za zdravý a krásny úsmev, ktorá je zároveň najväčším osvetovým projektom prevencie ústneho zdravia. Dvoma dodávkami cestujeme po devätnástich slovenských mestách, kde vrámci krátkej a zaujímavej inštruktáže učíme ľudí, ako predchádzať ochoreniam ústnej dutiny. Ide už o piaty ročník, každý rok pridávame nové mestá a zvyšuje sa  aj počet odškolených ľudí. Tento rok plánujeme odškoliť až 7 000 ľudí!

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Prezraďte nám niečo o vašej motivácii robiť túto akciu.

Ako budúcim zubným lekárom nám ide predovšetkým o to, aby sa úroveň ústnej hygieny na Slovensku zvýšila, keďže v európskom meradle obsadzujeme posledné miesta. Miera výskytu rakoviny ústnej dutiny je práve u Slovákov veľmi znepokojivá. Ide nám o to, aby sme rozšírili povedomie o dôležitosti správneho a efektívneho čistenia zubov a taktiež starostlivosti o celú ústnu dutinu.

Informácia o katastrofálnom stave zubov Slovákov nás celkom znepokojuje. V čom robia Slováci chyby?

V prvom rade je to o prístupe rodičov k ústnej hygiene u detí, veľakrát je podceňovaná a deti nie sú vedené k správnym návykom. Okrem toho nenavštevujeme zubárov tak často, ako by to bolo potrebné, a preto začínajúce ochorenia nie sú podchytené v ranom štádiu. Veľmi dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje stav nášho chrupu je strava. V našej krajine je trendom konzumovať veľa cukru a sladených nápojov. Zvyšuje to kazivosť zubov a napomáha aj vzniku ochorení ďasien. Mnoho detí pije každodenne colu alebo energetické nápoje a len málo ľudí dnes pije čistú vodu.

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Celkovo najväčším problémom Slovákov sú ochorenia ďasien. To pramení z nedostatku zubných pomôcok. Klasická zubná kefka je super, no medzizubný priestor ňou jednoducho nevyčistíte. Človek by mal mať správne návyky a správnu techniku, aby si zuby umyl efektívne. Ruka v ruke s nimi však ide aj zdravá výživa, keďže tá zasa vplýva na mikroflóru v ústach. Baktérie môžu totiž spôsobovať rôzne zápaly, ktoré môžu v najhorších prípadoch ústiť až do onkologických ochorení.

Existuje množstvo techník, akými sa dajú čistiť zuby. Za akou metódou stojíte vy?

My učíme metódu krúživých pohybov s mäkkou kefkou. Mäkkosť kefky je veľmi dôležitá, aby sme si nepoškodili ďasná, aby sa nám neodhaľovali krčky, jednoducho aby zuby neboli citlivé. Na Slovensku chýba povedomie o medzizubných kefkách, tie sú veľmi dôležité. Odborníci tvrdia, že až 80 percent zubných kazov vzniká práve v medzizubnom priestore a keď si tento priestor nečistíme ani niťou, dochádza k vzniku  zubných kazov. V Škandinávii napríklad,  sú ľudia na úplne inom leveli, rieši sa napríklad tvar medzizubnej kefky, tu je úspech, ak ju niekto vôbec pozná.

Osobne však poznám ľudí, ktorí mali lepšie výsledky s tvrdými kefkami.

Mäkké kefky sú dôležité. Pri dennodennom styku s tvrdými kefkami sa ďasná začnú dráždiť a sťahovať. A ak ešte aj začneš tlačiť, veľmi ľahko sa začnú odhaľovať krčky. Mäkké kefky ústnu dutinu nedráždia. Samozrejme však netvrdíme, že by mal mäkkú zubnú kefku používať každý. K mäkkým kefkám sa treba "prepracovať".  Ak za nami príde pacient so zlým stavom chrupu, s mäkkou kefkou si zuby veľmi dobre nevyčistí, ľudia s dobrou ústnou hygienou však s mäkkými kefkami nemôžu mať problém. Je však  dobré, ak sa aj z tej tvrdej postupne prepracuje na čoraz mäkšiu. Ľahko sa môže stať, že človek "skočí" z tvrdej kefky na mäkkú a potom má pocit, že nemá vyčistené zuby dostatočne.

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Späť však k vašej roadshow. Čo sa vo vašom stánku môžeme naučiť?

Okrem klasickej kefky učíme pacientov používať aj medzizubné či jednozväzkové kefky na dočisťovanie. Pacientom tiež odporúčame zubné pasty na bežné užívanie alebo na liečbu ochorenia, ak nejakým trpia. Začali sme 21. apríla v Bratislave na promenáde, končíme 2. mája v Košiciach, pričom zastavujeme v mnohých mestách po celom Slovensku. Máme dve dodávky, každá má niekoľko zastávok, v tých najväčších sa však spoja obe. Snažíme sa školiť na námestiach či v nákupných centrách, v Spišskej Novej Vsi to je dokonca v zoologickej záhrade. Škoda len, že Slovákov treba volať a sami sa zastavovať nezvyknú.

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Samotná inštruktáž trvá niekoľko minút, no venujeme sa pacientom, kým nemá všetky potrebné informácie. Všetko začíname tým, že chceme zistiť, ako si návštevník čistí zuby. Máme veľké modely chrupov a demonštračné zubné kefky, pomocou ktorých zisťujeme, akú techniku používajú, aby sme ich mohli prípadne opraviť. Ponúkneme aj inštruktáž čistenia medzizubných priestorov, či dočisťovania priestorov medzi zubom a ďasnom, ktoré zvyknú byť zapálené a na konci odpovedáme na otázky, ktoré pacientov vrámci starostlivosti o ústne zdravie trápia.

Slováci majú jedny z najzničenejších zubov v Európe. Budúci zubári to však chcú zmeniť

Samotnú inštruktáž sme sami vyskúšali a je rozhodne poučná a stopercentne ústretová. Ak si nájdeš čas, rozhodne ti odporúčame, aby si si ju vyskúšal v tvojom meste aj ty. Kompletný prehľad a všetky potrebné info nájdeš na ich webe či Facebooku!

Domov
Zdieľať
Diskusia