Vegánska Bratislava dnes ponúka na výber kopec zaujímavých podnikov.
Keď mesiac testovania hamburgerov s hranolkami zavŕšite vianočnou obžieračkou, otázka od Refresheru „A nechcel by si otestovať aj vegánske podniky?“ znie ako znamenie od vyššej moci. Miesto „Ale veď ja nie som vegán“ mi okamžite napadlo: „Detox!“. Až keď sme si tľapli, začal som uvažovať, či je vôbec pravda, že z tejto stravy schudneš. Alebo že je vôbec zdravá.
Okolo vegánskeho životného štýlu panuje rovnaké množstvo mýtov ako predsudkov. A v čase, keď si môžete o hocičom myslieť hocičo a potom si na to vygoogliť vhodný argument, to asi nerozlúskneme úplne spoľahlivo ani týmto článkom.
Dobrou správou ale je, že žiadnu univerzálnu odpoveď nepotrebujeme. Každý si to skrátka môže vyskúšať na sebe. Vegánska Bratislava dnes už ponúka na výber kopec zaujímavých podnikov a hoci na rozdiel od hamburgerov zatiaľ v kvalite až tak nekonkuruje svetovým metropolám, už teraz v nej objavíte kopec nových chutí a zážitkov.
Čo je ešte lepšie, stačí nebyť ignorant a kopec z tých zážitkov si užijete aj ako zaprisahaný mäsožravec, pretože táto kuchyňa už dávno nie je o kompromisoch.
Som Čoje a na mojom Instagrame a Facebooku blogujem o zaujímavom jedle prevažne z nášho hlavného mesta. Robím všetko preto, aby podniky o mojej návšteve nevedeli a žiaden sa mi za to nikdy ani nerevanšuje. Skrátka, ak mi chutí, napíšem a ak nie, ignorujem. Okrem láskavých postov na sociálnych sieťach píšem články pre Refresher a tam sa žiaľ nevyhnem ani občasnej kritike.
Takže: Kde v Bratislave zažijete najlepšiu vegánsku a vegetariánsku kuchyňu?
10. Veggie (Obchodná 66)
čas: 23.1.2017 13:00
Ochutnal som:
Hokkaido s kúskami tekvice (3,13 € za gramáž)
Šošovica s mrkvou a baklažánom (4,59 € za gramáž)
Cviklový quiche (3,65 € za kus)
Veggie som mal kedysi zo všetkých vegánskych prevádzok úplne najradšej a ich legendárne wrapy milujem dodnes najmä v lete, keď sa s nimi môžem v rámci obednej pauzy vyvaliť v prezidentskej záhrade. V rámci testovania som tentoraz vyskúšal bežnú táckovú ponuku, ktorá medzičasom prešla zmenami a nasadla na dnes zjavne dosť populárny trend „nalož si koľko chceš a zaplať za váhu“.
K dvom jedlám na gramáž som si pridal quiche, ktorý som tu doteraz nikdy neskúšal. A zostal som trochu prekvapený výslednou cenou. To, že stravovať sa takýmto modelom by ma s mojimi veľkými hladnými očami čoskoro zruinovalo, mi bolo jasné aj predtým. No 11 eur za to, čo vidíte na obrázku, ma aj napriek tomu nabudúce pošle skôr do Veg Life o ulicu ďalej.
Sklamanie, žiaľ, neskončilo cenou. Hokkaido chutilo dobre, aj keď zhodou okolností som dva dni predtým jedol jedno ešte chutnejšie domáce. Ocenil som v ňom netradičné celé kúsky tekvice, no tým pre mňa príjemná časť obeda skončila. Šošovica s mrkvou a baklažánom nepôsobila ani nápadne, ani extra labužnícky a pri samostatnej cene za túto časť taniera som len neveriacky krútil hlavou.
Ešte horšie na tom bol ale quiche, z ktorého bola výraznejšie cítiť akurát nedopečená cvikla, inak sa v ústach len nepríjemne drobil do vyschnutého pocitu bez chuti.
9. Thali (Dunajská 34)
čas: 18.1.2017 11:15
Ochutnal som:
Zelenú rozmixovanú polievku, v ktorej bol hlavne špenát... tipujem (0,95 €)
Po troche zo všetkého, čo tam mali a keď vravím po troche, myslím tým po naberačke, no (9,59 €)
Z Thali mám hlavu v smútku, pretože hoci túto sieť vegetariánskych bistier s indickou fushion kuchyňou považujem za veľmi sľubný koncept, vždy tu mám pocit, že jedlu čosi chýba, aby dosiahlo svoj potenciál.
Zistil som to aj na testovanej tácke, ktorú som si opäť s veľkými očami naplnil všetkým, čím sa dalo. Keď si mrknete fotku, tak jedlo na troch hodinách - napriek tomu, že vyzerá suverénne najnudnejšie - bolo úplne najlepšie: štipľavé a výdatné. Dobre chutila aj šošovica a do kategórie „v pohode“ by som zaradil aj zeleninové fašírky a polievku.
Zvyšné dve jedlá boli bohužiaľ sklamaním. Kuskus bol prevarený a bez chuti a zaujímavé curry pochovali nedorobené pečené zemiaky.
Thali vždy dám po dlhom čase šancu a potom sa mu zase vyhýbam, pretože z neho cítim priveľa ambícií a primálo pokory. Jedlo tu jednoducho podľa mňa stojí príliš veľa na to, koľko mu chýba k dokonalosti.
8. Vegan Bar (Továrenská 4)
čas: 9.1.2017 13:00
Ochutnal som:
Minestrone
Špaldovo - pohánkové strapačky s údeným tofu a smaženou cibuľkou
(spolu za 6,20 €)
Nie každý vegánsky podnik je táckareň a nie každý je pre sekretárky z open officov. Vegan Bar je skôr punk a aktivizmus, podľa výzdoby tu fičí najmä Henry Rollins a organizácia Sea Shepherd.
Ďalším znakom svojského vlastného ksichtu je ponuka. Každý deň tu nájdete jednu polievku a jedno hlavné jedlo. Trochu offtopic som si tu spomenul, ako som bol pozrieť kamaráta z kapely Esazlesa v nebohej Oblude ešte dlho pred koncertom a pokukoval po plechu voňavej, ale inak nijako extra gurmánskej vegánskej koložvárskej kapuste, ktorú tam organizátori nachystali pre hudobníkov po dlhej ceste odniekiaľ z Balkánu. Podľa toho, či si práve ohrnul nosom, alebo ti táto predstava prišla naopak celkom cool, ťa bude baviť aj Vegan Bar.
Polievka mi chutila tak, ako chutí zeleninová polievka v zime. Pozostávala z kúskov baklažánu, šošovice a koreňovej zeleniny a nebola dochutená ničím umelým, tak zrejme aj preto. Hlavný chod bol však úplná paráda, obrovská porcia strapačiek s údeným tofu a smaženou cibuľou, ktoré tomu dodali skvelú “nezdravú” chuť, ako sa na toto ľudové a roľnícke jedlo patrí.
7. Grín Grin (Budovateľská 27)
čas: 13.1.2017 13:00
Ochutnal som:
Trochu zo všetkého okrem ryže, tak do piatich éčiek (5 €)
Malá polievka (0,70 €)
Disclaimer: tento podnik bol pri svojom vzniku klientom dizajnérskeho štúdia, pre ktoré som vtedy pracoval a odo mňa konkrétne má svoj názov. Okrem toho ma s dnešným Grín Grinom už ale nič nespája a máte moje čestné slovo, že som k nemu nebol ani žiadnym spôsobom zhovievavý. :)
Do šalátového baru na Budovateľskej som chodieval často hneď po jeho vzniku. Vtedy som pracoval o dvere ďalej a nájsť v tom čase v okolí normálne miesto na obed bolo podobné, ako keď som sa o to nedávno snažil v Handlovej.
Teraz som sa tam vo veci testovania po dlhom čase vrátil a pár vecí sa zmenilo. Bohužiaľ, nie šialený nátresk, ktorý tu vždy nájdete. Ku stolu som si tu sadol až na druhý raz, keď som schválne prišiel až po jednej. Prvá návšteva skončila predčasným odchodom po 15 minútovom čakaní v slimačom rade.
Grín Grin je ďalšia táckareň, v ktorej si môžete na tanier vybrať, na čo si ukážete a platíte za výslednú váhu jedla. Super ale je, že obsluhe môžete povedať želanú cenu jedla vopred. Po jednej vám tu okrem toho spravia aj niektorú zo štyroch stálych minútiek. Podnik žije iba z obedového národa z neďalekých bizniscentier, takže o jedenástej otvorí a o tretej zase zavrie.
Z toho, čo som ochutnal, bol mimoriadne vydarený vegánsky „majonézový“ šalát, ktorý bol na nerozoznanie od naozajstného - dokonca som sa musel opýtať obsluhy, či v tom fakt nie je skutočná majonéza. Zvyšok otestovanej vzorky bol dosť v pohode. Čosi som si musel trochu osoliť, pri niečom som ocenil možnosť dochutiť si jedlo megaštipľavými výťažkami z čili. Napokon som si však povedal, že tento podnik rozhodne stojí za návrat, najmä pre cenu jedla, ktorá je na rozdiel od takého Thali v úplne akurátnom pomere s kvalitou.
6. Bio Bar Vitarian (Grösslingova 35)
čas: 10.1.2017 12:30
Ochutnal som:
3 jarné rolky s čili dipom (4,90 €)
Zelený klasik smoothie (3,90 €)
Od tohto podniku som nečakal veľa a výsledkom bolo prvé fakt príjemné prekvapenie môjho testovania. Vitarian je obchod so zdravými potravinami a výživovými doplnkami a hotové jedlo tu robia len tak pomimo. Čiže treba zabudnúť na rýchlo odsýpajúcu masovku, kde do seba nahádžete menučko a zase utekáte do práce. Na tomto tichom a príjemne presvetlenom mieste si oddýchnete, či chcete alebo nie. Vaše jedlo sa totiž začne pripravovať od piky až potom, čo si ho objednáte. Z rastlinných ingrediencií a bez varenia.
Prekvapilo ma to, no nevadilo mi to. V porovnaní s niektorými vyššie uvedenými táckarňami mi to práveže prišlo milé a hneď som si aj povedal, že toto miesto zaradím medzi moje pravidelné obedové. Práve pre toto.
Nakoniec bolo druhou polovicou príjemného prekvapenia samotné jedlo. K jarným rolkám z čerstvej chrumkavej zeleniny s avokádom v ryžovom papieri som dostal veľkú misku pikantného dipu s ananásovým základom, ktoré to jedlo katapultoval do kulinárskych nebies.
V prípade, že by sa z tohto podniku stalo obľúbené obedové miesto vegánskych Bratislavčanov, asi by som mal obavy, ako zvládne uspokojiť dopyt pri zachovaní rovnakého „pomalého“ a poctivého prístupu, no kým ním nie je, určite choďte vyskúšať. Postupne. Po jednom.
5. Made with laf (Dunajská 34)
čas: 19.1.2017 13:30
Ochutnal som:
Hrášková raw polievka (1,50 €)
Tacu Tacu s banánovými čipsami (denné menu, 4,40 €)
Ak bol Vegan Bar iba o jednom obmieňajúcom sa jedle denne, Made with laf myslí aj na tých prieberčivejších a jedlo dňa si poisťuje niekoľkými jednoduchými fastfoodovými položkami, ktoré si tu objednáte vždy.
Tunajšiemu vegánskemu burgeru som sa venoval v článku o bratislavských hamburgeroch, v rámci testu som si vybral aktuálne denné menu. Peruánske Tacu Tacu bolo jednoznačne najnetradičnejšie jedlo, ktoré som v rámci testovania ochutnal. A to som si myslel, že niečo, čo pozostáva takmer výhradne zo šošovice, ma nemá čím prekvapiť. Bolo výborné, trochu suchšie, no výrazne korenisté, originálne doplnené chuťou banánových čipsov.
Skvelá bola aj hrášková raw polievka. Chutila presne tak, ako to od vegánskej stravy chcete: po pôvodnej kľúčovej ingrediencii a bez potreby extra dochucovania a zvýrazňovania chuti.
V Made with laf priestore dominuje jeden veľký spoločný stôl, takže sa váš obed môže ľahko stať socializačnou udalosťou. Či ste túto vetu prečítali ako benefit alebo naopak výstrahu, už nechávam na vás :)
4. Veg Life (Mickiewiczova 18)
čas: 16.1.2017 14:15
Ochutnal som:
Hráškovo-mätová polievka (1 €)
Batatové pšenoto s vegánskym parmezánom a rukolou
Zeleninové kari na indický spôsob
Zelerové rezne s údeným tofu (tanier z fotografie vyšiel na 7,63 €)
Veg Life bol veg(etari)ánskym majákom v rozbúrenom mori mäsožravých menučkární dávno predtým, než to začalo byť cool. Podobných podnikov bolo málo a Veg Life sa nemusel nijako extra snažiť a svojho pravidelného zákazníka jednoducho mal.
Trochu som čakal, že po rokoch od mojej poslednej návštevy nájdem v Metropolke zatuchnutú archaickú táckareň, v ktorej prežúvate nevábny cícer vo vlastnej šťave a opakujete si „Žijem zdravo, má to cenu!“. Miesto toho som našiel príjemne zväčšený a zrekonštruovaný priestor, ktorý sa zlepšil aj kvalitou svojej ponuky.
Z jedál som ochutnal všetko neryžové a nezemiakové. Keďže som bol tradične pažravý a s nepoučiteľným idiotským predsudkom, že rastlinná strava je menej sýta, zase to skončilo kopou jedla za veľa peňazí. A hej, mohol som z toho všetkého len ochutnať a nechať tak, ale...
Všetko chutilo fantasticky! Napriek tomu, že som už niekoľko dní po sebe žil prakticky na samej vegánčine a napriek tomu, že podľa vzhľadu by som si to asi netipol, jedlo z Veg Life mi chutilo dostatočne sviežo, prekvapivo a lahodne. A zaujímavo sa líšilo aj od seba navzájom, čo je v takomto podniku ďalšie dôležité plus.
3. Balans Bistro (Živnostenská 2)
čas: 12.1.2017 12:45
Ochutnal som:
Mexiko burger s hranolkami (5,85 €)
Odporúčať nedávno otvorený podnik je vždy trochu riskantné, pretože nikdy neviete, či sa bude rovnako snažiť aj o tri mesiace, keď si nájde stálejších a pokojne aj menej náročných hostí a majitelia prestanú sledovať, ako funguje každý jeden detail. Balans to navyše rozbalil na Živnostenskej, z ktorej podobné prevádzky buď utekajú alebo krachujú. Našťastie to s ním ale zatiaľ vyzerá lepšie než s príšerným Kung Foodom, po ktorom zdedil priestory.
Balans sa ponukou podobá na Made with laf: dáte si tu jedno obmieňajúce sa denné jedlo a okrem neho pár jednoduchých hamburgerov, quesadíl a sendvičov. Všetko stopercentne vegánske.
Ani pri mojej druhej návšteve som neodolal mexickému burgeru. Ten síce nezatají kľúčovú fazuľovú zložku, no chutí zaujímavo „nevegánsky“, ak mi moji spolumäsožravci rozumejú. Takto nejako si predstavujem jedlo, ktoré by mi aspoň trochu uľahčilo rozhodnutie stať sa vegánom a nestrhávať sa spotený zo spánku za burgerom z Burger Baru či Roxoru.
Zostáva dúfať, že schopnosť prinášať neustále pestrú ponuku plnú výrazných chutí Balans neopustí. V nasledujúcich mesiacoch a najmä v letnej sezóne ho čaká tvrdá makačka, aby si udržal vysokú úvodnú latku. Ak to zvládne, v budúcom pokračovaní tohto článku je horúci kandidát na prvenstvo.
2. Vegan Kiosk (Kamenné námestie 1)
čas: 20.1.2017 11:50
Ochutnal som:
Axel Burger so šošovicovo-cviklovou plackou (3,50 €)
Cesnaková polievku s pórom (2,50 €)
Tento streetfoodový stánok prevádzkujú dvaja mladí metalisti v uličke pri Kamennom Tescu, z ktorej sa pomaly stáva hlavná tepna bratislavského streetfoodu. Zbúchaný je z drievotrieskových plátov, hrá v ňom tvrdá hudba, nechýba vlajka Sea Shepherd a podáva sa tu jedlo, aké zažijete najmä na punkových a hardcorových koncertoch.
Ešte skôr, než si nenásytne objednáte dvojitý burger, vyskúšajte radšej obyčajný Axel Burger a skúste ho dojesť bez pauzy na vydýchanie. Jeho masívnosť si všimnete už vo chvíli, keď vám celou svojou váhou pristane na dlani. Všetko v ňom vrátane pečiva je ťažká, hutná masa a to isté platí aj o miestnom hot dogu. Veru, ak by som niekedy dostal za úlohu prežiť na jedinom jedle denne, chodil by som sem a chechtal sa pod fúzy, ako som s tým vybabral.
Už som sa stretol s názorom, že pre vegánov nie je jedlo z tohto stánku dostatočne „labužnícke“. A vskutku, viac ho vystihuje označenie chutná drevorubačská strava. A práve preto považujem Vegan Kiosk za veľmi zaujímavý úkaz bratislavskej gastroscény. Pretože ak ste si doteraz podobne ako ja mysleli, že vegánčina je málo sýta, môžete si sem prísť po nakladačku ťažkú ako žemľa od Axela.
1. Bemba (OD Slimák, Hálkova 1)
čas: 11.1.2017 12:45
Ochutnal som:
Tri chlebíky (mix raw chlebíkov) (3,90 €)
Raw konopné fašírky s bylinkovou omáčkou (5,30 €)
Túto raw vegan značku ste možno zaregistrovali aj počas jej pôsobenia vo Fresh Markete. Dnes už opäť prevádzkuje iba maličkú reštauráciu v OD Slimák, ktorú treba navyše chvíľu hľadať ešte pod starým logom učupenú v rohu na najvyššom poschodí. Ešte aj vo chvíli, keď do nej vstupujete, máte trochu obavu, či ste v trochu ošumelom a ponurom priestore správne.
Potom to ale ide už iba hore. Už podľa menu je jasné, že Bemba pristupuje ku svojim jedlám kreatívne. Jednotlivé položky ako “pizza”, “wrap” či “burger” vzbudzujú zvedavosť v momente, keď si uvedomíte, že ich tu robia bez tepelných úprav. Nakoniec mi tu z ingrediencii, ktoré by som mal popravde trochu problém konzumovať oddelene, bez varenia pripravili jedlá, ktoré hrali novými a ťažko opísateľnými chuťami. Každý z predjedlových chlebíčkov a rovnako aj konopné fašírky sa v ústach menili na zážitok.
Navyše sa mi opäť potvrdila obrovská výhoda raw jedla: aby držalo pokope, treba ho poriadne zlisovať a postláčať, takže aj malý kúsok je v skutočnosti slušná kopa materiálu. Prepáčte, ak príliš často omieľam sýtosť ako hodnotu, no zo všetkého najviac ma vegánsky január naučil o vegánskom jedle to, že vás dokáže nádherne zasýtiť bez pocitu ťažoby. A že je oveľa chutnejšie a rozmanitejšie, než som čakal.
Bemba je navyše vegánsky podnik, ktorý tú filozofiu a nálepky okolo toho v podstate nepotrebuje. Pokojne by vás sem niekto mohol zobrať skrátka na „inú“ gastronómiu a som presvedčený, že by vás oslovila. Zostáva iba dúfať, že odchod z Fresh Marketu neznamená koniec plánom o rozšírenie teritória. Takýto koncept si jednoznačne zaslúži pobočku čo najbližšie centru.
Tento článok nebol sponzorovaný, išlo o subjektívnu recenziu autora. Ak ťa texty od "Čoje" bavia, pozri si aj ďalšie skvelé recenzie, ktoré sa ti zobrazia pod týmto článkom. Prípadne autora sleduj na Facebooku alebo Instagrame.