Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2017, 16:27
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Ktoré miesto je v aute najbezpečnejšie? Pri najbližšej ceste možno prehodnotíš svoj výber

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kde máš v aute najväčšiu šancu prežiť dopravnú nehodu?

Situáciám, kedy sa v aute vezú viac ako dvaja ľudia, častokrát predchádza ten nekonečný boj o sedadlo spolujazdca. Nech už je vodič auta otec, mama či kamarát, po odomknutí auta sa doslova potrháme o toto exkluzívne miesto. Víťaz nakoniec sedí vpredu s perfektným výhľadom na cestu a privilégiom zahrať sa na chvíľkového DJ-a ovládajúc autorádio, no a porazení vzadu musia trpieť hudobný vkus svojho kamaráta.

Teraz ale dajme komfort bokom. Zamýšľal si sa niekedy nad tým, ako je to s bezpečnosťou na jednotlivých miestach v aute? Na ktorých miestach je najväčšia pravdepodobnosť, že pri autonehode utrpíme zranenia? A ktoré sedadlo je v aute podľa dostupných štatistík to najbezpečnejšie? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Ktoré miesto je v aute najbezpečnejšie? Pri najbližšej ceste možno prehodnotíš svoj výber
Zdroj: Pexels

Každému by malo byť jasné, že najbezpečnejšie miesto budeme v aute hľadať vzadu. Budú to teda zadné sedadlá na boku, kde sú umiestnené bočné airbagy? Nie. Najbezpečnejšie miesto je podľa štatistík vzadu v strede. Áno, to neobľúbené, ktoré každý z nás ofrfle. Prečo je tomu ale tak?

Pri drvivej väčšine autonehôd dochádza k nárazu z prednej alebo bočnej strany. Miesto vodiča a spolujazdca je tak v čelných zrážkach vystavené najväčšiemu ohrozeniu, rovnako ako miesta pri oknách v prípade bočných zrážok. Zadné stredné miesto je logicky najďalej od nárazu, a preto je štatisticky najbezpečnejšie. Samozrejme, to všetko iba v prípade, ak je človek sediaci na tomto sedadle riadne pripútaný trojbodovým bezpečnostným pásom.  

Rovnako zaujímavý je na túto tému aj výskum z amerického mesta Buffalo. Odborníci zistili, že priemerný vek pasažierov sediacich na zadných sedadlách je 20 rokov. Priemerný vek pasažiera sediaceho na strednom zadnom sedadle je dokonca iba 15,4 roka. To dokazuje, že toto miesto zákonite schytá najmladší z cestujúcich.

Ktoré miesto je v aute najbezpečnejšie? Pri najbližšej ceste možno prehodnotíš svoj výber
Zdroj: Hyundai

Štatistika je jedna vec a realita druhá. Existujú situácie, kedy ťa ani zadné stredné miesto neochráni pred následkami fatálnej autonehody. No keď pôjdete najbližšie v aute piati a toto „nechcené“ miesto pripadne práve tebe, spomeň si na tento článok a v duchu si pomysli, že keď už nič iné, aspoň sedíš na údajne najbezpečnejšom mieste.

Na záver už iba dodáme, že v niektorých prípadoch viac bezpečnejšie, ako výber správneho sedadla, môže byť aj výber správneho, skúseného a najmä triezveho vodiča, ktorý v danej situácii chytí do rúk volant.

Ktoré miesto je v aute najbezpečnejšie? Pri najbližšej ceste možno prehodnotíš svoj výber
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia