Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2016, 14:35
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Prvú Nobelovu cenu dnes získal japonský vedec Jošinori Ohsumi. Ozrejmil proces, ako sa bunky opravujú

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Začal sa týždeň s odovzdávaním Nobelových cien.

Dnešným dnom odštartoval týždeň odovzdávaní Nobelovych cien. Tú prvú získal Japonec Jošinori Ohsumi v kategórii medicína a fyziológia za objavy mechanizmov autofágie. Mechanizmus autofágie je jednoducho povedané proces, kedy bunky útočia na seba a zbavujú sa tak nežiadúcich častí, ako napríklad baktérií. Vedec tak ozrejmil procesy bunkovej obnovy a nobelovka už po 23 raz putovala do Japonska. Ohsumiho zistenia sú veľmi nápomocné pri pochopení nášho tela v stave hladovania, či pri boji s infekciou. „Autofágia kontroluje dôležité fyziologické funkcie, pri ktorých sa musia bunkové komponenty degradovať alebo recyklovať," vysvetľuje v tlačovom vyhlásení Inštitút Karolinska. Na celý mechanizmus prišiel ešte v 90. rokoch minulého storočia. Dnes má 71 rokov a po tom, čo sa dozvedel, že vyhral, povedal: „Bol som naozaj prekvapený, práve som bol v laboratóriu." I keď bol koncept procesu známy už viac ako pred 50 rokmi, zásadné odhalenie do prípadu priniesol až Jošinori Ohsumi v 90. rokoch.

Prvú Nobelovu cenu dnes získal japonský vedec Jošinori Ohsumi. Ozrejmil proces, ako sa bunky opravujú
Zdroj: www.dailymail.co.uk
Prvú Nobelovu cenu dnes získal japonský vedec Jošinori Ohsumi. Ozrejmil proces, ako sa bunky opravujú
Zdroj: www.dailymail.co.uk

Už zajtra sa môžeme tešiť na cenu za fyziku, v stredu za chémiu a v piatok za mier, ktorá sa bude ako jediná odovzdávať v nórskom Osle. Budúci pondelok bude vyhlásený víťaz za ekonómiu a odovzdávanie sa skončí štvrtok 13. októbra, keď sa dozvieme držiteľa Nobelovej ceny za literatúru. Okrem finančnej odmeny vo výške 8 000 000 švédskych korún (800 000 eur) čaká na víťazov aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa dlhodobo poriada 10. decembra, teda na výročie úmrtia Alfreda Nobela. Svetoznáme Nobelove ceny za medicínu udeľuje švédska inštitúcia Karolinska už od roku 1901. Priemerný vek laureáta sa pohybuje na úrovni 58 rokov a doposiaľ najmladší bol Frederick Banting, objavitel inzulínu, ktorý si cenu odniesol vo veku 32 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia