Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2016, 13:06
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Po roku nám vesmír opäť ponúkne úchvatnú večernú udalosť v podobe početných Perzeíd

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Opäť sa bude dať na čo pozerať!

Po dlhšej odmlke si pre nás vesmír opäť prichystal čarokrásnu udalosť. Ak patríte aspoň k menším nadšencom astronómie, už isto tušíte, čo sa neúprosne blíži. August totiž nie je iba akýmsi obyčajným letným mesiacom, ale pravidelne sa počas neho uskutočňuje prelet meteorického roja s názvom Perzeidy. Jeho názov je odvodený od súhvezdia, odkiaľ pochádza, t.j. Perzeus. Objavený bol ešte len v roku 39 nášho letopočtu a ľudí fascinuje už celé stáročia. Perzeidy sú obľúbené najmä vďaka ich výdatnosti a do kariet im hrá častokrát aj letné počasie. Ich vrchol tradične nastáva v noci z 11. na 12. augusta, no dobre sa dajú pozorovať už od 10. augusta.

Perzeidy:

Po roku nám vesmír opäť ponúkne úchvatnú večernú udalosť v podobe početných Perzeíd
Zdroj: NASA

Jedinými rušivými faktormi, ako sa častokrát spomína, sú iba dve veci - svetelné znečistenie a oblačnosť. V prvom prípade sa odporúčame v danú noc vybrať čo najďalej od rušnejších slovenských miest kdesi na pokojnejší vidiek alebo popri lesy, na lúky a polia, pretože svetlo z pouličného osvetlenia dokáže narobiť šarapatu. V druhom prípade, čo je oblačnosť, už nijak jasnejšie neporadíme, pretože počasie (zatiaľ) nedokážeme ovládať. Veríme, že sme vám ponúkli zaujímavý tip na strávenie večera a podobne ako my, aj vy sa vyberiete kdesi ďalej do kľudnej prírody pozrieť sa na toto vesmírne divadielko v čo najväčšej pohode. Niečo podobné sa nedeje predsa každý deň.

Domov
Zdieľať
Diskusia