Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2016, 14:23
Čas čítania 0:00
Osuchino

Nový robot od Googlu je nezastaviteľný. Volá sa Atlas, no kľudne mu mohli dať meno Terminátor

TECH BOSTON DYNAMICS GOOGLE ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Firma Boston Dynamics, ktorú odkúpil Google, sa pochválila novou verziou ich robota Atlas. Ten sa dokáže brodiť snehom, aj keď pritom pripomína opilca.

Spoločnosť Boston Dynamics nie je vo vývoji robotov žiadnym nováčikom, keďže v tomto odvetví sa pohybujú už od roku 1992. V posledných rokoch vývoj strojov napreduje míľovými krokmi a nestíhame sa diviť, čo všetko už roboty dokážu. Projekt Atlas bol predstavený síce už v roku 2013, vtedy vedel napríklad behať po bežiacom páse, no musel byť istený pomocnými popruhmi. To, čo nám spoločnosť ukázala v novom videu, je však zas o poriadny kus ďalej. Ich vynovený Atlas sa dokáže brodiť lesom a neprekáža mu ani šmykľavá vrstva snehu, taktiež dokáže prenášať predmety či otvárať dvere. Tieto činnosti môže vykonávať vďaka laserovej technológii LIDAR, ktorú používajú napríklad aj autonómne automobily od Googlu. Robot síce nemá istú chôdzu, tá pripomína skôr cestu domov po pár pivách, no svoj účel plní. Atlas by mohol byť uplatneniteľný v záchranárských akciách, kde môže byť ohrozený život záchranárov alebo v skladoch zamestnanci Amazonu traste sa. Boston Dynamics však svoje roboty vyvíjajú aj pre vojenské účely a táto predstava je už celkom desivá. Keby takýto robot dostal umelú inteligenciu, chlapík s hokejkou by si to asi odskákal ako prvý. Atlas proporciami pripomína človeka, váži 82 kilogramov a meria 175 centimetrov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia