Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti ShieldOne.
dnes 7. októbra 2024 o 10:58
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Ako vybrať správny systém pre tvorbu webových stránok?

TECH
Uložiť Uložené

K fungovaniu tvojho biznisu na internete potrebuješ reprezentatívnu webstránku. Môžeš si ju skúsiť vytvoriť sám, alebo to nechať na odborníkov. Pozri sa, čo by si mal pred týmto rozhodnutím vedieť vopred.

V dnešnej digitálnej dobe je kvalitná webová stránka nevyhnutnosťou pre akýkoľvek podnik, projekt či osobnú prezentáciu. Našťastie, existuje mnoho systémov na správu obsahu (CMS), ktoré nám umožňujú vytvárať a spravovať webové stránky efektívne a s minimálnymi technickými znalosťami. Výber správneho Content Management Systemu (CMS) je kľúčový pre úspešné vytvorenie a správu webovej stránky, ktorá spĺňa všetky vaše potreby. 

Čo potrebujeme na vytvorenie kvalitnej web stránky? 

Pred zverejnením vašej webovej stránky potrebujete uskutočniť niekoľko krokov - vybrať doménu, hosting a systém CMS. Objasnite si jednotlivé pojmy.

1. Webová adresa (doména)

Webová adresa alebo doména je adresa, ktorú budú používať návštevníci na prístup k vašej webovej stránke. Je to unikátny názov, ktorý by mal byť ľahko zapamätateľný a relevantný k obsahu vašej stránky. Domény sa registrujú u rôznych poskytovateľov doménových služieb a ceny sa môžu líšiť v závislosti od vybraného názvu a koncovky (napr. .com, .sk, .eu).

2. Hosting

Hosting je priestor na serveri, kde bude vaša webová stránka uložená. Existuje mnoho poskytovateľov hostingu, ktorí ponúkajú rôzne balíčky s rôznymi vlastnosťami a cenami. Pri výbere hostingu je dôležité zohľadniť:

  • Rýchlosť: Rýchlosť načítania stránky ovplyvňuje používateľský zážitok a SEO.
  • Spoľahlivosť: Uistite sa, že poskytovateľ hostingu má vysokú dostupnosť (uptime).
  • Bezpečnosť: Dobrý hosting by mal poskytovať zabezpečené pripojenie (SSL), zálohovanie a ochranu proti malware.
  • Podpora: Technická podpora by mala byť dostupná 24/7 na riešenie akýchkoľvek problémov.

3. Platforma alebo systém (CMS)

Posledným krokom je výber správnej platformy alebo systému na správu obsahu (CMS), ktorý vám umožní vytvoriť a spravovať obsah vašej webovej stránky efektívne a jednoducho.

počítač, práca
Zdroj: ShieldOne

Aké CMS systémy poznáme? 

Existuje 250 až 350 rôznych platforiem pre webové stránky, od jednoduchých až po rozsiahle podnikové systémy. Všetky tieto platformy ponúkajú rôzne funkcie a možnosti. Pri výbere správneho CMS je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov:

  • Jednoduchosť použitia
  • Kompatibilita s webhostingom
  • Dizajnové možnosti
  • Presnosť údajov
  • Cena
  • Dostupnosť SEO modulov
  • Hodnotenia od používateľov

WordPress

WordPress je najobľúbenejšia platforma vďaka svojej popularite, výkonným funkciám a jednoduchosti používania. Používa sa na tvorbu rôznych typov webových stránok, od osobných blogov po e-shopy a sociálne siete.

Výhody:
  • Bezplatný systém, aj keď môžete priplácať za prémiové témy a pluginy.
  • Maximálna kontrola nad webom.
  • Responzívny dizajn prispôsobený na PC aj mobilné zariadenia.

Nevýhody:

  • Populárny cieľ pre hackerov.

WordPress je výborný pre tých, ktorí hľadajú flexibilitu a širokú škálu možností pre dizajn a funkcie. Vďaka tisícom dostupných pluginov a tém môžete svoju webovú stránku prispôsobiť na akýkoľvek účel. Je ideálny pre blogy, malé podniky, e-shopy, portfóliá. 

Joomla

Joomla je ďalšia populárna bezplatná platforma so širokou škálou šablón a rozšírení, určená pre začiatočníkov aj pokročilých používateľov. Je však náročnejšia na používanie ako WordPress.

Výhody:
  • Skvelá voľba pre komplikovanejšie webové stránky.
  • Bezplatné základné funkcie.

Nevýhody:

  • Pravdepodobne budete potrebovať vývojára.
  • Problémy s kompatibilitou.

Joomla je vhodná pre používateľov, ktorí potrebujú pokročilejšie možnosti správy obsahu a chcú vytvoriť komplexnejšie webové stránky. Je o niečo náročnejšia na použitie ako WordPress, ale ponúka viac flexibility pre skúsených používateľov. Je ideálna pre firemné weby, komunitné portály a sociálne siete.


Drupal

Drupal je bezplatný systém, ktorý je vhodný pre vývojárov aj pre tých, ktorí chcú vložiť správu webu do rúk profesionálov. Je ideálny pre vysoko prispôsobené stránky, ktoré musia spracovať veľké množstvo údajov.

Výhody:
  • Komplexné riešenie s vysokou bezpečnosťou a výkonom.

Nevýhody:

  • Zložitý systém pri zmene vzhľadu a doplnkov.
  • Náklady na vývojára môžu byť vysoké.

Nechajte to na odborníkov

Napriek tomu, že existuje mnoho spôsobov, ako si vybrať vhodnú platformu na tvorbu webových stránok, samotné nastavenie a správa môžu byť občas veľmi náročné. V takomto prípade je vhodné obrátiť sa na odborníkov, ktorí sa tvorbou web stránok a všetkými záležitosťami, ktoré s ňou súvisia, zaoberajú profesionálne. Títo odborníci vám môžu pomôcť s výberom správneho CMS, nastavením hostingu, dizajnom stránky a ďalšími technickými detailmi.

Investícia do profesionálnych služieb vám môže ušetriť čas, energiu a zabezpečiť, že vaša webová stránka bude fungovať bez problémov. Okrem toho, odborníci môžu poskytnúť cenné rady a odporúčania, ktoré vám pomôžu maximalizovať potenciál vašej webovej stránky.

Domov
Zdieľať
Diskusia