Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Tento článok je PR správa spoločnosti mBank.
26. júna 2024 o 16:35
Čas čítania 2:33
Sponzorovaný obsah

Platba kartou bude minulosťou. Čím všetkým budeme platiť?

Platba kartou bude minulosťou. Čím všetkým budeme platiť?
Zdroj: Mbank
TECH MODERNÉ TECHNOLÓGIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Hotovosť, karty, mobil...platiť sa odteraz bude dať aj inak.

Hotovostné platby síce ešte nevymreli, ich význam však neustále klesá. Bezhotovostné platby sú bezpečnejšie a praktickejšie. Nemusíte pri sebe nosiť peňaženku plnú peňazí, na zaplatenie vášho nákupu vám už takmer všade vo vyspelých krajinách postačí platobná karta. Alebo smartfón či smart hodinky. Vývoj však ide ďalej.

Bezhotovostné platenie kartami aj smart technológiami zväčšovalo svoj podiel na úkor hotovostných platieb už pred koronou. Faktom však je, že počas dvoch rokov obmedzení sa ich využívanie na Slovensku výrazne zrýchlilo. Zväčšil sa limit na platobných kartách na bezkontaktné platenie, vzrástol internetový predaj.

Mimoriadne trendy sú športové hodinky, viaceré z nich s funkciou NFC umožňujúce platby v obchodoch. Úplným štandardom sa v posledných rokoch stalo platenie mobilným telefónom.

Je však takmer isté, že podobný osud ako hotovosť čaká aj platenie klasickými platobnými kartami, ako ich poznáme dnes. Naopak, zväčšovať sa bude počet predmetov, ktorými si budeme môcť zaplatiť za produkt či službu. V dnešnom článku vám prezradíme, čím všetkým sa dá platiť už dnes a čím to bude možné už onedlho.

Platobné karty bez plastu

Pozitívny vzťah k životnému prostrediu a jeho ochrane sa pomaly dostáva aj do reklám finančných inštitúcií. Vybrané banky ponúkajú svojim klientom vydanie platobných kariet, ktoré nemajú klasickú plastovú podobu. Takzvané virtuálne platobné karty má vo svojej ponuke aj mBank. Pozrime sa na to, ako fungujú.

Odporúčané
TECH TIP: Nové hodinky Garmin fénix 8, fénix E a ultravýkonné Enduro 3 TECH TIP: Nové hodinky Garmin fénix 8, fénix E a ultravýkonné Enduro 3 30. augusta 2024 o 10:46

Veľkou výhodou virtuálnych kariet je, že v mBank máte ich vydanie, vedenie aj prípadné zrušenie bez poplatkov. Ak sa rozhodnete pre vydanie takejto karty, nemusíte čakať, kým vám príde, máte ju v podstate takmer okamžite a hneď ju môžete začať využívať pre platenie na internete aj v obchodoch. Stačí, ak si ju nahráte do svojho mobilného telefónu alebo smart hodiniek s funkciou NFC.

Každá karta, ktorú má mBank v ponuke, môže byť virtuálna. Bez ohľadu na to, či ide o debetnú platobnú kartu k účtu alebo kreditnú kartu. Zaplatíte ňou vo všetkých prevádzkach, ktoré disponujú bezkontaktnými terminálmi. Takže v rozvinutých krajinách takmer všade.

Platba mobilným telefónom a smart hodinkami

Používanie mobilného telefónu na platenie v obchodoch je v súčasnosti už bežným štandardom. Keďže potrebnou funkciou NFC disponujú už v podstate všetky chytré mobilné telefóny, mobilom platia nielen mladí, ale už aj tí skôr narodení klienti. Ako sme spomínali vyššie, stačí nahrať si do mobilného telefónu platobné karty a už ich nebudete musieť nosiť so sebou. Karty je možné využívať vďaka platobným aplikáciám. Najpopulárnejšími sú Apple Pay a Google Pay.

V posledných rokoch sa stali mimoriadne populárnymi športové smart hodinky. Niektoré z nich disponujú funkciou NFC, a tak je nimi možné platiť podobne ako smartfónmi. Napriek tomu, že funkciu NFC má vo svojich hodinkách ešte relatívne málo značiek, je len otázkou času, kedy sa rozšíri aj do ostatných. Veď hodinky pomaly začínajú nahrádzať aj samotné mobilné telefóny. Už teraz je možné niektorými telefonovať či písať správy.

Platby akýmkoľvek predmetom?

Na čo sa z pohľadu možností platenia môžeme tešiť už v blízkej budúcnosti? Klienti mBank môžu už teraz platiť prsteňom. Špeciálny imidžový prsteň má v sebe rovnako ako hodinky či mobil funkciu NFC. Prsteň je potrebné spárovať s virtuálnou kartou uloženou v mobile a po úspešnom spárovaní ním zaplatíte v ktoromkoľvek obchode s bezkontaktným terminálom.

Odporúčané
DATART na Slovensku končí, od 1. septembra sa spája s NAY. Toto sú zmeny, na ktoré sa musia zákazníci pripraviť DATART na Slovensku končí, od 1. septembra sa spája s NAY. Toto sú zmeny, na ktoré sa musia zákazníci pripraviť 28. augusta 2024 o 12:00

Možno vám napadlo: „Čo ak mi niekto prsteň ukradne, čo ak ho stratím?“ V tomto prípade veľmi rýchlo a jednoducho len zrušíte v mobilnej aplikácii párovanie, v podstate odpojíte prsteň od karty a platenie tak viac nebude možné. Ak prsteň nájdete, opäť ho budete môcť spárovať a používať ďalej. Skutočne veľmi jednoduché a praktické.

Je isté, že počet nástrojov a predmetov, ktoré budú umožňovať platby v obchodoch, sa bude veľmi rýchlo rozširovať. Pre niekoho to môže znieť ako sci-fi, ale už teraz vieme, že o pár rokov bude bežné platenie perom, kľúčenkou, analógovými hodinkami či náramkom.

Smart technológie bude možné dostať v podstate do ktoréhokoľvek predmetu s každodenným použitím. Význam klasických plastových platobných kariet tak bude naďalej výrazne klesať. Jednoducho ich nebudeme potrebovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia