Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
11. júna 2024 o 10:24
Čas čítania 1:06
TASR

Pijeme čoraz menej „alka“. Pivný trh zachraňujú nealkoholické pivá, ich predaj stúpol o 134 %

ZAUJÍMAVOSTI ČESKO PIVO PIVOVARY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Podľa údajov Plzeňského Prazdroja sa podiel nealkoholického ochuteného piva medzi balenými pivami v Česku za posledných šesť rokov zvýšil na päťnásobok a rastie aj v prípade točených pív v reštauráciách a hostincoch.

Každé 14. pivo, ktoré vlani vyrobili pivovary v Česku, bolo nealkoholické. A ich podiel na trhu nezadržateľne rastie. Len v roku 2023 sa pív bez alkoholu oproti predchádzajúcemu roku vypilo takmer o desatinu viac. V porovnaní s predcovidovým rokom 2019 sa ich predaj podľa riaditeľa Českého zväzu pivovarov a sladovní Tomáša Slunečka zvýšil od vlaňajška dokonca o 134 %.

Nealkoholické pivá tak výrazne pomáhajú českému pivnému trhu, na ktorom celková produkcia klesla vlani o 2,7 %. Informoval o tom server novinky.cz.

Ľudia častejšie siahajú po nealkoholických variantoch

„Nealkoholické pivá pokrývajú pokles predaja tých alkoholických,“ povedal pre Novinky Slunečko. Ľudia podľa neho častejšie siahajú po nealkoholických variantoch, pivných mixoch alebo radleroch. „To je jediná kategória, ktorá vytrvalo rastie,“ uviedol.


Vlani uvarili české pivovary 20 miliónov hektolitrov piva. Z toho podľa Slunečka bolo 1,42 milióna hektolitrov nealkoholických pív a miešaných nápojov na báze piva. „V roku 2023 tak ich predaj medziročne vzrástol o viac než 9 %,“ doplnil Slunečko.


Podľa údajov Plzeňského Prazdroja sa podiel nealkoholického ochuteného piva medzi balenými pivami v Česku za posledných šesť rokov zvýšil na päťnásobok a rastie aj v prípade točených pív v reštauráciách a hostincoch. „Len vlani predaje nášho čapovaného birellu medziročne vzrástli o 17 %,“ povedal obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Roman Trzaskalik.


Hovorkyňa Pivovarov Staropramen Denisa Mylbachrová uviedla, že aj keď sa na celkovej produkcii nealkoholické pivá a pivné mixy zatiaľ podieľajú iba niekoľkými percentami, je to dôležitá kategória, ktorá rastie. „Nie je to výsledok zmien preferencií iba medzi mladými dospelými, ale skôr odrazom zmeny životného štýlu naprieč celou spoločnosťou. Ľudia všetkých vekových kategórií sú dnes omnoho aktívnejší, športujú, cestujú a dbajú na zdravý štýl. Zároveň si radi doprajú osviežujúci nápoj na báze piva,“ dodala.

Restaurace u Primů.
Restaurace u Primů. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Domov
Zdieľať
Diskusia