Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Globifer.
13. júna 2024 o 18:00
Čas čítania 3:23
Sponzorovaný obsah

Pociťuješ únavu, nevládzeš športovať a ťažko sa sústreďuješ? Pravdepodobne ti chýba tento minerál, nauč sa ho správne dopĺňať

Pociťuješ únavu, nevládzeš športovať a ťažko sa sústreďuješ? Pravdepodobne ti chýba tento minerál, nauč sa ho správne dopĺňať
Zdroj: Shutterstock
ZDRAVIE VÝŽIVOVÉ DOPLNKY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vieš, ako sa prejavuje nedostatok železa?

Každý športovec, či už vrcholový, alebo rekreačný, sa môže stretnúť so znížením výkonnosti či únavou. Príčinou môže byť aj nedostatok železa, ktoré pomáha transportovať kyslík v organizme a je pre naše telo nenahraditeľnou mikroživinou.

Hemoglobín bez železa je ako bicykel bez kolesa

Pracujúci sval potrebuje kyslík, aby dokázal vyprodukovať energiu. Transport kyslíka do svalu zabezpečujú červené krvinky, ktorých je v našom tele neúrekom (v každom litri krvi 4,5 – 6,5 bilióna). O dôležitosti ich funkcie svedčí aj fakt, že tvoria 90 % všetkých buniek nášho tela. Sú napumpované hemoglobínom (červené farbivo), ktorého neoddeliteľnou a nevyhnutnou súčasťou je aj železo.

Bez železa je hemoglobín ako bicykel bez kolesa. Jednoducho ho neposkladáš tak, aby fungoval. Železo prispieva k správnej tvorbe hemoglobínu, červených krviniek, teda k správnemu prenosu kyslíka v tele. Pri nedostatku železa – a teda aj hemoglobínu – je červených krviniek málo alebo sú malé a nevýkonné.

Jednoducho povedané, v takomto prípade nepodávame ani výkony, lebo našim orgánom nemá čo prinášať kyslík.

muž, únava, stres
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Najviac kyslíka potrebuje mozog a srdce

Najviac kyslíka z uvoľneného pre tkanivá spotrebuje mozog a srdce. Podľa odborníkov sú najväčšími spotrebiteľmi toho, čo sa z hemoglobínu uvoľní v tkanivách, srdce a mozog. Nároky na zásobovanie srdca kyslíkom sa významne zvyšujú práve pri aktívnom pohybe, keďže sa zvyšuje aj práca srdca.

Športujúci človek však veľa kyslíka spotrebuje nielen v srdcovom svale a kostrových svaloch, ale aj v mozgu, keďže pri športe premýšľa, rozhoduje sa a podobne.

Železo sa fyziologicky z tela vylučuje odlupovaním buniek tenkého čreva enterocytov, močom a potením. Keďže sa pri fyzickej aktivite organizmus viac zahrieva a následne sa potením ochladzuje, majú športovci aj vyššie straty železa, ktoré musia dostatočne vykompenzovať.

Nebudem športovať, nevyčerpám zásoby

Po prečítaní uvedených informácií by sa mohlo zdať, že športovaním o vzácne zásoby železa, hemoglobínu a kyslíka prichádzaš. Krátkozrakosť tohto vyjadrenia je mnohým jasná, ale pre istotu jednoduché vysvetlenie.

Pravidelný pohyb, cvičenie a šport by mali byť neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. Nielenže má pozitívny vplyv na takmer každú oblasť nášho života a každú časť nášho organizmu bez ohľadu na vek, ale pohyb je človeku úplne prirodzený.

Pohyb má pozitívny vplyv na zdravie srdca, pľúc, krvného obehu, podporu kvalitného spánku, silnú imunitu a zlepšenie metabolizmu. Okrem fyzickej stránky priaznivo vplýva aj na naše duševné zdravie, keďže znižuje stres a tým aj riziko vzniku depresií.

Nenechaj železo čakať v rade

Športovci, a nielen tí vrcholoví, často dopĺňajú straty minerálov a vitamínov rôznymi iontovými nápojmi, aby zabezpečili v tele rovnováhu. Práve tu však môže nastať pri vstrebávaní potrebného množstva železa problém.

Prvky ako magnézium (horčík), vápnik, zinok či železo sa vstrebávajú v tenkom čreve cez ten istý transportér, čo vyvoláva pretlak na to, ktorý z nich sa do organizmu dostane ako prvý.

Železo tak musí čakať v rade, aby sa dostalo do črevnej bunky a odtiaľ do krvného obehu. Riešením je dopĺňať železo pomocou takzvaného hémového železa, ktoré využíva na transport z čreva do krvi svoju vlastnú cestu hémovým nosičovým proteínom.

V porovnaní s nehémovým železom sa tento typ vstrebáva rýchlejšie. Nehémové železo z rastlín má totiž zložitejšiu cestu vstrebávania. Rastlina sa musí najskôr v žalúdku a čreve natráviť. Vtedy sa z nej uvoľní samotné trojmocné železo, ktoré sa následne musí transformovať na dvojmocné (v tomto mu pomáha vitamín C).

Hémové železo vie náš organizmus prirodzene získať uvoľnením molekuly hému z bielkovín živočíšnej zložky potravy (hemoglobín, myoglobín) a osobitou cestou transportovať do buniek tenkého čreva cez tzv. hémové nosičové proteíny. Toto železo sa nachádza najmä v červenom mäse a pečienke.
Anorganické, nehémové železo z rastlín má zložitejšiu cestu vstrebávania.
Anorganické, nehémové železo z rastlín má zložitejšiu cestu vstrebávania. Zdroj: Globifer

Kde hľadať hémové železo?

Ak chceš podávať maximálne športové výkony, naservíruj si hovädzie, jahňacie či bravčové alebo kuracie mäso či tuniaka. Práve v týchto potravinách nájdeš vysoký obsah hémového železa.

Železo zo stravy živočíšneho pôvodu vie telo rýchlejšie a lepšie vstrebať, preto má vyššiu biologickú hodnotu. Hémové železo naviac pomáha vstrebávať sa aj tomu nehémovému, ktoré sa nachádza najmä v rastlinnej strave. Tomuto súbežnému efektu hovoríme meat faktor a práve preto je vhodné kombinovať rastlinnú potravu so živočíšnou.

Hémové železo má jedinečnú schopnosť stimulovať vstrebávanie aj toho nehémového, a to v miere nárastu o zhruba 40 %.
Hémové železo má jedinečnú schopnosť stimulovať vstrebávanie aj toho nehémového, a to v miere nárastu o zhruba 40 %. Zdroj: Globifer

Ak strava na doplnenie železa nestačí

Už vieme, že dostatočné zásoby kyslíka a teda aj železa sú pre maximálny športový výkon kľúčové. Bez železa to jednoducho nejde. Pri jeho nedostatku sa od nás vysnívaný výkon vzďaľuje míľovými krokmi, čo nás v konečnom dôsledku môže od športovania celkom odradiť.

Špecifickou skupinou sú však ženy so silnou menštruáciou, ktoré zásoby železa strácajú vo veľkom množstve na pravidelnej báze. Ako von z tohto začarovaného kruhu? Ak nedokážeme zjesť toľko stravy a najmä v správnom pomere, aby sme telo zásobili dostatočným množstvom železa, vtedy je dobré siahnuť po účinnom výživovom doplnku s obsahom už spomínaného hémového železa, ktorý hladinu doplní rýchlo a bez tráviacich ťažkostí.

železo
Zdroj: Globifer

Keďže organizmus sa už pri športovom výkone namáha, je dôležité, aby produkt, ktorý zvolíš na doplnenie železa, nezaťažoval trávenie, nespôsoboval kŕče, zápchy či hnačky. Vyskúšať môžeš napríklad obľúbený Globifer forte, ktorý bol vyvinutý švédskymi hematológmi. Ten obsahuje kombináciu hémového a nehémového železa, vďaka ktorej sa železo lepšie vstrebáva a tebe tak stačí užívať aj nízke denné dávky.

Využíva totiž súbežný efekt tejto kombinácie. Nezabúdaj, že železo prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a zároveň aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Zisti viac o Globifer forte na tejto stránke.

zisti viac
Domov
Zdieľať
Diskusia