Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2024, 12:42
Čas čítania 0:47
Barbora Adamkovičová

Stephen Hawking varoval ľudstvo pred AI už v roku 2014. Pred smrťou predpovedal, že spôsobí koniec ľudstva

ZAUJÍMAVOSTI UMELÁ INTELIGENCIA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Ľudská myseľ po každodennom používaní umelej inteligencie podľa slov svetoznámeho vedca zlenivie.

Od smrti svetoznámeho fyzika uplynulo už šesť rokov. Stephen Hawking ľudstvo ešte počas svojho života varoval pred nebezpečenstvami a nástrahami umelej inteligencie. Podľa portálu LADbible veril, že spôsobí koniec ľudstva.

Hawking bol počas svojho života svedkom vývoja umelej inteligencie, no vznik dnes už najznámejšieho nástroja AI – Chat GPT od spoločnosti OpenAI mohol len predpovedať. 

Aj keď si mnohí mysleli, že bežné používanie pokrokovej technológie bude ako z futuristického filmu, viacerí to vnímali ako krok vpred pre ľudstvo. Vedec však už v roku 2014 pre BBC povedal, že „vývoj úplnej umelej inteligencie by mohol znamenať koniec ľudskej rasy“. 

Myslel si, že dokáže úplne nahradiť ľudí

Napriek tomu, že vývoj AI, ako napríklad Chat GPT, bol v tom období ešte v úplných začiatkoch, Hawking dokázal predpovedať jej schopnosť prekonať prirodzenú ľudskú inteligenciu. „Obávam sa, že AI môže úplne nahradiť ľudí,“ priznal pre magazín Wired v roku 2017. Len niekoľko mesiacov nato zomrel.

Ľudská myseľ je podľa jeho slov obmedzená biologickou evolúciou a pomaly sa vyvíja, potrebuje tak viac času na adaptáciu v dnešnej digitálnej ére. Aj keď je podľa vedcových slov predstava stroja, ktorý by rozmýšľal namiesto človeka, lákavá, je dôležité jej odolať a predísť tým „potenciálne najhoršej chybe vôbec“.

Domov
Zdieľať
Diskusia