Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2024, 11:11
Čas čítania 1:17
Radka Klučárová

Odišiel a ja som sa s ním nestihol zmieriť. Miro Jaroš v tolkšou Trochu inak s Adelou hovoril o príbehu po boku otca alkoholika

OSOBNOSTI ADELA VINCZEOVÁ (BANÁŠOVÁ) MIRO JAROŠ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Do otcovej smrti sa s ním nestihol zmieriť.

Moderátorka Adela Vinczeová v tolkšou Trochu inak s Adelou so svojimi hosťami pravidelne otvára aj témy, ktoré sú v našej spoločnosti tabu. V nedávnej relácii sa rozprávala s Mirom Jarošom.

Obľúbený detský spevák rozpovedal svoj osobný príbeh zo života s otcom závislým od alkoholu. „Môj otec veľa pil. Bol alkoholik a my deti alkoholikov máme stále pocit, že ten tato, napríklad v mojom prípade, pil preto, lebo ja som nebol dostatočne dobrý. Ja som potom celý život svojho otca obviňoval za to, aký bol,“ zveril sa Jaroš. 

Odporúčané
Adela Vinczeová sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV. Pred publikom tak chcela vyvrátiť obavy z jednoduchej nákazy Adela Vinczeová sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV. Pred publikom tak chcela vyvrátiť obavy z jednoduchej nákazy 13. marca 2024, 16:55

Spevák sa ďalej zdôveril s neľahkým detstvom, ktoré mu závislosť otca spôsobila. Po smrti otca však časom pochopil, o aký začarovaný kruh ide. „A potom som si vlastne uvedomil, že môjmu tatovi zomrel otec, keď mal päť rokov. Zbytočne som ja ako malý Mirko zatínal pästičky a hneval sa, že ty nás neľúbiš a prečo si taký a tak ďalej. No nemohol, veď on ani nepoznal tú rodičovskú lásku,“ priznal sa. 

Situáciu pochopil, až keď otec umrel. „Úplne inak by som sa k tomu postavil a zmierili by sme sa asi ešte pred jeho smrťou. Odišiel by a ja by som si neniesol tieto výčitky so sebou tak dlho.“

Alkohol je v našej spoločnosti vážnym problémom. Podľa minuloročného prieskumu je až 14 % Slovákov na hranici alkoholizmu. Denne alkohol podľa prieskumu pijú 2 % opýtaných Slovákov. 12 % po alkohole siahne niekoľkokrát do týždňa, 26 % niekoľkokrát do mesiaca a 37 % občas. 23 % Slovákov alkohol nekonzumuje.

Prvým a veľmi dôležitým krokom je podľa lekára Ľubomíra Okruhlicu priznať si, že môžeš mať problém, a vyhľadať odborníkov. „Príď sa poradiť, ako na tom si. Liečba je na začiatku, môže to byť len konzultácia,“ vysvetľuje Okruhlica. 

Môžeš navštevovať Centrum pre liečbu drogových závislostí (kontakt: 02/ 5341 7464) a liečiť sa tak ambulantnou formou. Pokiaľ je stav vážnejší, je možné liečiť sa aj lôžkovou formou. Hoci je prerušenie závislosti ťažké, nie je nemožné. Ak máš pocit, že máš problém, neváhaj a rieš ho s odborníkmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia