Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 3:41
Adriana Královičová

Toskánsko na Slovensku: Peter má biofarmu so vzácnymi býkmi, môžu stáť až 500-tisíc eur (Foto)

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Mäso z jeho čiernych angusov podávajú aj v michelinských reštauráciách v Maďarsku. Hostia si užijú aj kvalitné vína z lokálnych viníc.

Projekt Kosa Estates na juhu Slovenska poskytuje autentický zážitok podobný Toskánsku. Peter Kosa vybudoval blízko Štúrova biofarmu s krásnymi vinicami a zvieratami. To všetko obklopuje nádherná príroda. Domčeky sa nachádzajú na vŕšku v podunajskej vinárskej oblasti Obid, Mužla, Štúrovo a Kamenný Most. „V začiatkoch sme také niečo chceli vytvoriť len pre kamarátov a pre nás. Aby sme sa dostali ku kvalitnému mäsu, k dobrému jedlu a vínu. Dnes už často bohužiaľ neviete, čo si dávate do úst,“ tvrdí Peter Kosa. „V USA je druhým najväčším brandom, hneď po Coca-Cole, práve black angus. Aj preto sme sa rozhodli práve pre tento druh býka. Ich mäso je naozaj veľmi kvalitné a v Amerike som si ho veľmi obľúbil,“ dodáva.

Peter Kosa žil od roku 2004 v Spojených štátoch amerických, kde aj študoval. V Colorade sa venoval medzinárodným vzťahom a už počas štúdia sa zamiloval do amerického spôsobu života. Počas tohto obdobia mal príležitosť vychutnať si špeciálne steaky z čierneho angusa, ktorých chuť a kvalitu si okamžite obľúbil. Jeho kroky ďalej viedli do Kalifornie, s rodinou sa potom presťahoval aj do Miami. Hoci dnes žije na Slovensku, v Amerike mu zostal jeho biznis v oblasti cestovného ruchu.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Na 75-hektárovom území majú 10 domčekov, z ktorých plánujú vybudovať ubytovanie. V budúcnosti by tam chceli postaviť aj vlastnú reštauráciu. V súčasnosti vyrábajú napríklad med a ich mäso môžeš ochutnať aj vo viacerých michelinských reštauráciách v Maďarsku. V článku sa dočítaš, čomu sa Peter venoval a dodnes venuje v Amerike, kde a za koľko kúpil vzácne čierne angusy, koľko najviac takéto zviera môže stáť, aj to, ako sa o ne treba starať.

Peter Kosa žil 15 rokov v Amerike.
Peter Kosa žil 15 rokov v Amerike. Zdroj: Kosa Estates

Práca v Kalifornii

Neskôr odišiel pracovať a študovať do Kalifornie. Tam vyštudoval druhú školu, odbor medzinárodné obchodné vzťahy. Po štúdiu v Kalifornii začal pracovať pre firmu, ktorá zariaďovala zájazdy pre cestovné kancelárie. Peter sa cestovnému ruchu venuje už 16 rokov. Keď sa majiteľ agentúry chystal do dôchodku, musel sa rozhodnúť, či zmení firmu alebo si otvorí svoju. Rozhodol sa pre druhú možnosť a dodnes jeho biznis funguje. 

„Naše služby sú určené európskym agentúram. Zariaďujeme im cesty po Spojených štátoch a Kanade. Špecializujeme sa na pobyty, ktoré neponúkajú katalógové firmy. Sú to na mieru šité zájazdy. Vybavujeme všetko cez transfer, hotely, zabezpečenie všetkých služieb, eventy či kongresy. Taktiež vybavujeme vstupy napríklad na fashion weeky, US Open či Oscary,“ hovorí Peter pre Refresher. 

Na Slovensku kúpil vysnívaný pozemok

V Amerike si s rodinou uvedomil, že by chcel tráviť viac času na Slovensku. Keď sa vrátil, kúpil pozemok, o ktorom sníval odmalička. „Keď som prišiel z Ameriky na Slovensko, kúpil som vysnívaný pozemok blízko svojho bývalého bydliska v Štúrove. Odmalička som sa pozeral na ten svah s tým, že keď budem veľký, vybudujem tam farmičku so zvieratami. Od roku 2015 som začal vykupovať malé pozemky od ľudí, ktorí svoje vinohrady opustili a už tam nehospodária. Pomaličky sa skladal čoraz väčší kus zeme, ktorý teraz využívame. Celá farma je rozložená na 75 hektároch. Poskytuje super výhľady na Štúrovo a Dunaj,“ hovorí. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Súčasťou je niekoľko zvierat, ktoré zo začiatku kúpili na to, aby im pomohli „vyčistiť“ pozemky. Dnes chovajú na biofarme ovce, emu, kone, husi, kačice a v neposlednom rade čierne angusy, ktoré sú známe tým, že produkujú kvalitné mäso. „Začali sme s desiatimi angusmi. Kúpil som ich z Česka, majú americký a anglický pôvod. Bolo to najbližšie k americkej genetike hovädzieho dobytka, čo som v Európe vedel zohnať. Prvé zvieratá som kúpil v roku 2018, všetko chováme v režime bio a dokonca sme dostali aj certifikát na chov zvierat,“ vysvetľuje nám.

architektúra dizajn Slovensko cestovanie jedlo  gastro
Zdroj: Kosa Estates

Čierny angus môže stáť až 500-tisíc eur

Čierny angus je plemeno, ktoré si dokáže udržať dostatočnú hmotnosť aj na slabších pastvinách. Nie je to hovädzí dobytok na mlieko, ale špecificky len na mäso. To je klasicky červené, ale viac prerastené tukom. „Všetko sa vyvíja od genetiky. Práve to, že je obrastené masťou, ho odlišuje od iných mias z hovädzieho dobytka. Tie najlepšie býky môžu stáť aj 500-tisíc eur. Zvieratá, ktoré mám ja, sa pohybujú v sumách od 3 000 do 7 000 eur,“ dodáva Peter.

Na to, aby mali mäso vhodné na konzumáciu, musia mať 20 až 24 mesiacov. Peter tvrdí, že ich chov sa líši od zvierat, ktoré pochádzajú z intenzívnych staníc. „U nás sa zvieratká rodia pod holým nebom na pastve bez asistencie, všetko nechávame na príroduKeď sa býky narodia, sú sedem mesiacov pod mamičkami. To je hlavný rozdiel, pretože v intenzívnych staniciach ich hneď zoberú a kŕmia práškovým mliekom. U nás sú s mamičkami, potom ich oddeľujeme do iného stáda. Neskôr ich pokojne môžeme opäť spojiť dokopy,“ hovorí. 

Toskánsko na juhu Slovenska

Keďže sa biofarma rozprestiera na veľkom pozemku, plánujú pre hostí vybudovať aj ubytovanie a priniesť im tak autentický zážitok. Práve dokončujú desať stavieb, ktoré svojím štýlom perfektne zapadajú do okolitej krajiny. Jeden domček sa dokonca nachádza priamo pri Dunaji, kde budú mať hostia k dispozícii aj dve loďky. Cítiť sa budú ako v pravom Toskánsku, keďže domy obklopujú vinohrady. Veľa domov stojí práve na aktívnej pastve a návštevníci sa budú zobúdzať so zvieratkami.

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

„Navrhol ich môj kamarát. Sú vyrobené zo špeciálne páleného čierneho dreva. Chceli sme sa priblížiť ku škandinávskemu štýlu, no nie tak, aby pôsobili prázdno. V interiéri sa odzrkadlí teplo farmy a prírodného okolia,“ opisuje.

Dodáva, že ubytovanie nie je orientované rodinne. Peter Kosa chce, aby si hostia oddýchli od každodenného stresu, ochutnali kvalitné vína a dobré jedlo. Taktiež môžu prísť na viac týždňov a pracovať napríklad z prírody. V budúcnosti plánujú otvoriť reštauráciu, kde budú ponúkať výrobky z vlastnej výroby. Už dnes je však ich mäso súčasťou niektorých michelinských reštaurácií v Maďarsku.

architektúra dizajn Slovensko cestovanie jedlo  gastroarchitektúra dizajn Slovensko cestovanie jedlo  gastroarchitektúra dizajn Slovensko cestovanie jedlo  gastroarchitektúra dizajn Slovensko cestovanie jedlo  gastro
Zobraziť galériu
(12)

 

Domov
Zdieľať
Diskusia