Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:33
Jana Chovancová

TEST obyčajných solených chipsov: Ktoré smrdeli ako ryba a po ktorých sme mali nebíčko v papuľke?

TEST obyčajných solených chipsov: Ktoré smrdeli ako ryba a po ktorých sme mali nebíčko v papuľke?
Zdroj: Unsplash/Mustafa Bashari
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme 10 rôznych balení s klasickými solenými chipsami bez vrúbkov. Ako obstáli v teste ?

Obľúbený snack k pivu, ku kofole či k večernému kysnutiu na gauči a sledovaniu televízie. Reč je o chipsoch. Tentokrát o slaných, bez vrúbkov, ktoré sme sa u nás v Refresher kuchynke rozhodli otestovať. Poďme však spoločne najprv nahliadnuť do histórie. 

Vedel si, že prvé chipsy vznikli vďaka nespokojnému zákazníkovi? Podľa National museum of American history sa to stalo v roku 1853 v štáte New York, keď v jednej z reštaurácií pri jazere Saragota varil šéfkuchár George Speck. Na jedálnom lístku bolo jedlo, ktoré sa skladalo z pozdĺžne narezaných, zľahka opečených zemiakov. Podľa legendy však jedného dňa prišiel zákazník, ktorý zemiaky opakovane posielal späť do kuchyne a sťažoval sa, že sú príliš hrubé a mäkké.

Šéfkuchár sa teda nahneval a zemiaky nakrájal na ultratenké kolieska, poriadne ich vypražil v oleji a poslal na stôl zákazníkovi. Tomu veľmi zachutili a čoskoro si ich začali pýtať aj ďalší hostia. Šéfkuchár si napokon založil vlastnú reštauráciu, kde chipsy podávali na každý stôl. Netrvalo dlho a stali sa populárne v celej Amerike a neskôr aj vo svete.  

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň prispievame zaujímavými článkami o cestovaní, zdraví aj gastre. Nájdeš tam napríklad tipy na lacné letenky, pochutiny z vianočných trhov, ale aj články, kde sa k rôznym javom súvisiacim s ľudským telom a zdravím vyjadrovali priamo lekári a odborníci. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor redakčný tím a staň sa členom klubu Refresher+

Odporúčané
Slovenské dvojičky Adam a Andrej prešli najnebezpečnejšiu cestu v Pakistane. Zažili aj pád lavíny (Rozhovor) Slovenské dvojičky Adam a Andrej prešli najnebezpečnejšiu cestu v Pakistane. Zažili aj pád lavíny (Rozhovor) 28. novembra 2023, 14:30

Ako sme testovali? 

V Refresher kuchynke ochutnalo šesť ľudí dokopy až desať druhov slaných chipsov bez vrúbkov, ktoré kúpiš v slovenských supermarketoch. Test prebiehal naslepo, čo znamená, že nikto nevedel, ktorú značku práve ochutnáva. Urobili sme tak preto, aby názory ochutnávačov neboli ovplyvnené a nemohli sa tak prikloniť k obľúbenej značke. 

Do rúk dostali dotazník, do ktorého si precízne značili poznámky týkajúce sa slanosti, mastnosti, vône, hrúbky, chrumkavosti a „aftertaste“. Okrem toho ku každým chipsom priradili aj číselné ohodnotenie od 1 do 10 a určili, koľko bodov z desiatich si zaslúžia. Test sme napokon vyhodnotili tak, že sme zrátali body dokopy a urobili z nich priemer. Výsledkom je teda subjektívny názor šiestich ľudí. 

chipsy
Zdroj: Refresher

Chipsy sme nakúpili v predajniach Tesco, Lidl, Billa, Kaufland a Yeme. Do testu sme zahrnuli čipsy známe z reklám, ale aj tie, ktoré ponúkali reťazce pod svojou značkou. 

Ceny v tabuľkách sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Testovali sme tieto chipsy: Snack Day (Lidl), Moravské brambůrky, Alfredos, Lays, Slovakia chips, Pipers, Tesco Chips (Tesco), K-classic chips (Kaufland), Queen chips by Plačková a Oravské chipsy.  

Odporúčané
TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? 28. apríla 2024, 9:30

Následne sme chipsy zoradili od najhorších (rozumej tých, ktoré testujúci v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné, pozn. red.) po najlepšie (tie, ktoré im, naopak, v slepom teste chutili najviac). 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 149818 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré chipsy chutili ako ryba. 
  • Ktorá známa značka sklamala pre aftertaste zatuchnutých arašidov. 
  • Chipsy z ktorých reťazcov sa umiestnili na popredných priečkach. 
  • Aké výživové hodnoty majú jednotlivé chipsy. 
  • Aké chipsy vyhrali slepý test. 
Domov
Zdieľať
Diskusia