Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Telekom.
30. novembra 2023, 15:00
Čas čítania 3:42
Sponzorovaný obsah

Vyskúšaj si vysokoškolské štúdium nanečisto. Takto sa prihlásiš do programu pre stredoškolákov

Vyskúšaj si vysokoškolské štúdium nanečisto. Takto sa prihlásiš do programu pre stredoškolákov
Zdroj: Telekom
ZAUJÍMAVOSTI VYSOKÁ ŠKOLA VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Zažiješ 3 dni nabité zábavou a informáciami, spoznáš kopec nových ľudí a dozvieš sa zaujímavosti z vysokoškolského života.

S pojmom Erasmus si sa už zrejme stretol. Ide o program EÚ na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe. Tento program je určený vysokoškolským študentom, ktorí vďaka nemu môžu získať širšie vedomosti a spoznať iné kultúry.

V prípade, že si ešte študentom strednej školy, na európske štúdium si niekoľko rokov počkáš. Existuje však spôsob, ako si vyskúšať vysokoškolské štúdium oveľa skôr. MiniErasmus je slovenský projekt, ktorý organizuje občianske združenie Future Generation Europe.

Vďaka tomuto projektu nahliadneš do zákulisia skutočného života a vyučovania na vysokej škole. Zažiješ 3 dni nabité zábavou, zaujímavými prednáškami či workshopmi. Na pár dní sa staneš vysokoškolákom a sedenie v stredoškolskej lavici vymeníš za univerzitné prostredie. 

Spoločne s ostatnými účastníkmi sa zúčastníš na skutočných prednáškach, seminároch aj zaujímavých cvičeniach. Nahliadneš do univerzitných priestorov, spoznáš profesorov a profesorky a stretneš sa aj s vysokoškolákmi, ktorí ti prezradia všetko o vysokoškolskom živote.

Na vlastnej koži to zažila aj účastníčka Katka, ktorá sa o projekte dozvedela od starších spolužiakov.

„Rozprávali sme sa o možnostiach štúdia na vysokých školách a oni mi poradili, že ak chcem vidieť, ako to skutočne vyzerá na vysokej škole, môžem sa prihlásiť na MiniErasmus. Fascinuje ma svet umelej inteligencie a moderných technológií a vďaka projektu som mala možnosť stretnúť a porozprávať sa so svojimi potenciálnymi spolužiakmi,“ opísala Katka.

telekom, mini erasmus
Zdroj: Telekom

Organizátori podujatia MiniErasmus chcú komunikovať so študentmi nielen o vysokých školách, ale aj o tom, čo príde ďalej. Či už v rámci pracovného trhu prostredníctvom návštevy firiem, alebo v rámci riešenia relevantných spoločenských tém, ktoré sú pre nich aktuálne.

Na projekte sa môžeš zúčastniť, ak máš minimálne 16 rokov a tvoja stredná škola súhlasí s tvojou účasťou na ňom. Na MiniErasmus dochádzaš počas troch dní z domu alebo z vlastného ubytovania. Ak máš v čase konania viac ako 18 rokov, využiť môžeš aj ubytovanie, ktoré poskytujú organizátori.

zisti viac

MiniErasmus odštartoval Bekim

Tento rok vyplnilo prihlášku približne 650 študentov a takmer 500 z nich sa stretlo v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, kde mohli zažiť vysokoškolské vyučovanie a jeho atmosféru na vlastnej koži. 

Večerný nedeľný ceremoniál na pôde Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity odštartoval trojdňový nabitý program za účasti organizátorov a známeho influencera Bekima, ktorý svojím prístupom k životu motivuje tisícky ľudí po celom Slovensku.

Nie nadarmo sa stal jedným zo šestice influencerov, ktorí podporujú kampaň Slovak Telekomu #Rešpekt. Cez svoje úvodné slová adresoval posolstvá do auly plnej budúcich vysokoškolákov: „Nenechaj sa nikým odradiť a venuj sa tomu, čo chceš.“

telekom, minierasmus, bekim
Zdroj: Telekom

Študenti sa následne prerozdelili na bratislavské vysoké školy a za účasti pedagógov sa pozreli, ako to vyzerá na vysokej škole. Tu na nich čakal aj sprievodný program, ktorý si pripravila každá zapojená škola. Katka potvrdila, že byť na pôde vysokej školy je úplne niečo iné, ako si o nej prečítať na oficiálnej internetovej stránke.

Návšteva medzinárodnej spoločnosti

Organizátori projektu MiniErasmus ponúkli študentom omnoho viac než len možnosť navštíviť budúcu vysokú školu. Ukázali im aj jedného z budúcich potenciálnych zamestnávateľov – Slovak Telekom, ktorý sa riadi filozofiou, že každý má právo byť čímkoľvek, a teda kýmkoľvek. Netreba sa nechať nikým a ničím odradiť.

Viac než stovka študentov vrátane Katky sa zúčastnila na popoludňajšom programe v Telekome, kde ich privítali ich potenciálni kolegovia. Od manažéra externej komunikácie a verejných záležitostí Jaromíra Uhera sa dozvedeli, že každý môže byť, kýmkoľvek chce. Zodpovednosť má v rukách každý z nás a je úplne jedno, akú má štartovaciu pozíciu. 

telekom, workshop, prednáška
Zdroj: Telekom
zisti viac

Zároveň podotkol, že aj v Telekome môže byť každý z budúcich uchádzačov tým, kým chce. Má priestor ukázať svoj skrytý talent a na výber má nespočetné množstvo pracovných pozícií od HR, marketing cez customer exprience, business až po rôzne technické, technologické či IT pozície.

Cieľom je vzájomný rešpekt medzi juniornými a seniornejšími kolegami. Netreba sa báť prichádzať s nápadmi, inováciami či novými myšlienkami. Telekom je spoločnosť, kde rešpektovanie vlastného ja či akejkoľvek osobnosti je hlavnou prioritou.

Zábavné workshopy aj hry s agilným koučom

Väčšina študentov priznala, že pojem agilita je pre nich novinkou. Zámerom organizátorov bolo, aby spoločne s ľuďmi z Telekomu ukázali, že aj firemné prostredie sa postupne mení a začína sa využívať agilný spôsob práce.

Prostredníctvom hry ukázali, ako skupiny študentov, ktoré sa doteraz nepoznali, dokážu spoločne pracovať na projekte a na konci určeného času ukázať finálny produkt. V tomto prípade išlo o natočenie tímového videa podľa princípov agilnej spolupráce a cieľom bolo vytvoriť pútavú prezentáciu vrátane loga, názvu tímu a kreatívne predať svoj produkt. Každému tímu bol počas celého času k dispozícii agilný kouč.

workshop, minierasmus
Zdroj: Telekom

Na druhý deň si študenti mohli vyskúšať dva workshopy. Prvý odhalil, aké je to, vytvárať produkty a služby pre zákazníkov a zároveň si svojím prístupom získať ich pozornosť. Cieľom bolo študentom ukázať, ako funguje vzájomná spolupráca medzi oddeleniami pri tvorbe produktov. 

Druhá skupina študentov nakukla do zákulisia bezpečnosti a dozvedela sa, ako sa monitoruje funkčnosť siete, cez ktorú Telekom poskytuje zákazníkom dátové, hlasové či TV služby. Celé sa to deje v Dohľadovom centre, do ktorého má prístup len zopár ľudí.

„Ak by som mala v budúcnosti pracovať v nejakej firme, určite by som chcela, aby v nej vládol vzájomný rešpekt medzi kolegami a celou spoločnosťou. Musím uznať, že Telekom predbehol dobu. Spoznala som kopec ľudí, ktorí mi povedali, že im práca v Telekome vyhovuje, pretože si mohli vybrať to, v čom sú dobrí, ale hlavne môžu byť prirodzení, bez akejkoľvek pretvárky,“ zhodnotila Katka.

Vieš si predstaviť stráviť takýto deň aj ty? Stačí sledovať stránku Futuregenerationeurope.eu a počkať si na budúci ročník v marci. Ak už teraz vieš, že sa chceš stať súčasťou firmy Slovak Telekom, navštív web T-Kariera.sk s pracovnými ponukami a trainee programami, kde môžeš nájsť svoju vysnívanú prácu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia