Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2023, 15:30
Čas čítania 2:02
Jakub Paulík

Slovák vyšetrovateľom detailne opísal, čo spravil 23-ročnej írskej učiteľke. Bol špinavý od krvi a v očiach mal strach

ZAUJÍMAVOSTI JOZEF PUŠKA VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Súdny proces s Jozefom Puškom bude trvať ešte niekoľko týždňov.

„Nevinný.“ Tak znelo vyhlásenie 33-ročného Slováka Jozefa Pušku, ktorý je aktuálne súdený za vraždu 23-ročnej írskej učiteľky Ashling Murphy. Tú podľa obžaloby zavraždil 12. januára 2022 počas toho, ako si bola zabehať pri kanáli neďaleko mesta Tullamore.

 

Kanál, pri ktorom bežala írska učiteľka.
Kanál, pri ktorom bežala írska učiteľka. Zdroj: Grand Canal on east side of Tullamore, Co. Offaly

Na súde medzičasom odzneli svedecké výpovede, ktoré hrajú v neprospech Pušku. V procese vypovedal aj detektív Fergus Hogan, ktorý vyspovedal Pušku v nemocnici po tom, ako údajne zavraždil mladú učiteľku. Tá zomrela následkom 11 bodných rán (pôvodne kolovala informácia o tom, že ju páchateľ uškrtil), po ktorých vykrvácala.

„Povedal som jej: ‚Odíď. Neublížim ti.‘ Keď prešla ďalej, podrezal som jej krk. Začala panikáriť, spanikáril som aj ja,“ cituje údajné slová Pušku Sunday World. Podľa kamerových záznamov z miesta činu sa v čase vraždy rodák zo Slovenska údajne bicykloval popri kanáli, píše Daily Mail. Experti na dopravnom prostriedku našli jeho odtlačok prsta.

Kamera
Zdroj: CCTV/Daily Mail

Vyšetrovateľom sa pôvodne priznal k vražde

Jozef Puška počas výpovede v nemocnici miestami plakal. Podľa tlmočníka Miroslava Sedláčka sa správal emotívne, pôsobil veľmi zúfalo a v jeho hlase počul chvenie, píše The Journal. K vražde sa Puška priznal aj detektívovi seržantovi Brianovi Jenningsovi. 

Odporúčané
Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť 11. apríla 2024, 9:30

„Urobil som to. Vraždil som. Som vrah,“ vyhlásil prostredníctvom tlmočníka, ktorého zároveň požiadal, aby policajtom objasnil, že to nespravil úmyselne. Povedal aj to, že cíti vinu a ľutuje, čo spravil. Na súde však napriek pôvodným vyhláseniam povedal, že je nevinný.

Vyšetrovatelia Slováka upozornili, že nemusí vypovedať a všetko, čo povie, môže byť proti nemu použité na súde. Puška však vysvetlil, že sa rozhodol povedať pravdu kvôli svojej rodine, pretože nechce, aby sa jej niečo stalo. Obával sa, že členom jeho rodiny ublíži polícia alebo rodina zavraždenej učiteľky. Mal tiež strach, že by sa mená členov jeho rodiny mohli objaviť v médiách.

Ashling Murphy.
Ashling Murphy. Zdroj: Facebook

Správal sa podozrievavo a bol od krvi

V neprospech Jozefa Pušku svedčí aj výpoveď jeho kamaráta, Slováka Rostislava Pokutu, ktorého Puška navštívil 12. januára 2022 vo večerných hodinách. Podľa Pokutu vyzeral ako po bitke. Puška tvrdil, že sa s niekým pohádal, detaily si však nechal pre seba, uvádza RTÉ. Na otázku Pokutu, prečo jeho kamarát nezavolal políciu, nechcel Puška odpovedať.

Podľa Pokutu pôsobil Puška vystrašene a nesprával sa tak, ako obyčajne. Veľmi sa potil, zároveň mal škrabance na tvári a krvácal. The Sun informoval, že sa učiteľka pri útoku bránila a agresora udierala kľúčmi, čo by mohlo vysvetľovať zranenia. 

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

„Vyzeral ako úplne iný človek,“ povedal Pokuta. Puška svojho priateľa požiadal, aby ho odviezol domov. Po ceste sa však správal veľmi podozrievavo. Vodiča požiadal, aby tesne pred jeho domom spomalil. Obával sa vraj, že by tam na neho mohol niekto čakať. Pokuta sa preto svojho priateľa spýtal, či nespravil niečo protiprávne, na čo Puška povedal, že to má „nechať tak“.

Expertom sa tiež podarilo nájsť na mieste činu odtlačok prsta, ktorý podľa ich odborného názoru pochádza z pravého prstenníka Jozefa Pušku. DNA zaistené z miesta činu sa zhodovala so súdeným Slovákom. Šanca, že by DNA z miesta činu patrila niekomu inému než Puškovi, je podľa odborníkov asi jedna k miliarde.

Súdny proces so Slovákom Jozefom Puškom bude pokračovať najbližšie týždne. Zhrnutie prípadu vraždy učiteľky Ashling Murphy si môžeš prečítať TU.
Odporúčané
Obrovský proces so Slovákom Jozefom v Írsku pokračuje. Zavraždil mladú učiteľku? Obrovský proces so Slovákom Jozefom v Írsku pokračuje. Zavraždil mladú učiteľku? 2. októbra 2023, 16:30
Domov
Zdieľať
Diskusia