Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti mBank.
14. augusta 2023, 13:45
Čas čítania 2:55
Sponzorovaný obsah

5 rád, ako ušetriť peniaze v čase krízy

5 rád, ako ušetriť peniaze v čase krízy
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Obdobie vysokej inflácie, zvyšovania úrokových sadzieb a len veľmi pomalej valorizácie platov nás núti siahnuť čoraz hlbšie do vrecka. Otázka, ako ušetriť, je preto nepochybne aktuálna a odpovede na ňu sú mimoriadne užitočné.

Pre niekoho možno len ťažko predstaviteľné, ale aj v čase neustále sa zvyšujúcich nákladov je možné šetriť a dokonca aj sporiť. Pravdepodobne vás zaujme najmä to, že na šetrenie možno ani nemusíte zmeniť svoj životný štýl. V mnohých prípadoch totiž stačí optimalizovať svoje finančné záväzky. Ako na to? Prezradíme v tomto článku. 

1. Refinancovanie hypotéky

Napriek tomu, že refinancovanie hypotéky bolo mimoriadne výhodné pred dvomi-tromi rokmi, aj dnes má svoje opodstatnenie. Úrokové sadzby na hypotékach stále rastú. V prípade, že sa vám končí fixácia tento rok, odporúčame na to myslieť už teraz. Aktuálne platnú úrokovú sadzbu si totiž môžete zabezpečiť aj niekoľko mesiacov pred uplynutím lehoty fixácie. Tá síce s vysokou pravdepodobnosťou bude vyššia než tá, akú ste mali doteraz, ale je možné, že stále lepšia ako tá, ktorá bude platná napríklad o pol roka.

2. Konsolidácia úverov

Ešte väčší význam môže mať zlučovanie úverov, takzvaná konsolidácia. Vďaka nej si môžete celkovú splátku všetkých vašich úverov znížiť aj o stovky eur. Spravidla ide o zlúčenie spotrebných úverov vrátane dlhov na kreditných kartách a povolenom prečerpaní, ktoré majú výrazne vyššie úrokové sadzby a zároveň oveľa nižšie lehoty splatnosti, do hypotekárneho úveru, prípadne do jednej pôžičky s výhodnejšími podmienkami. Výhodou konsolidácie pomocou hypotéky je dlhšia splatnosť, až do 30 rokov, v prípade, že ide o refinancovanie alebo o kúpu novej nehnuteľnosti. Taktiež vyššia suma úverov, ktoré môžete zlúčiť, a nižší úrok.

Odporúčané
Najluxusnejšia škola sveta: na Le Rosey chodili králi aj syn Johna Lennona. Študenti majú vlastnú jachtu aj lyžiarsky svah Najluxusnejšia škola sveta: na Le Rosey chodili králi aj syn Johna Lennona. Študenti majú vlastnú jachtu aj lyžiarsky svah 6. mája 2024, 9:30

Podmienkou je, že súčet výslednej hypotéky musí byť maximálne do výšky 80 % hodnoty nehnuteľnosti. Ak refinancujete hypotéku, ktorú splácate už nejaký ten rôčik, mali by ste byť schopní túto podmienku splniť. Ak sa rozhodnete pre konsolidáciu takzvanou americkou hypotékou – t. j., že zakladáte inú nehnuteľnosť –, v mBank si môžete nastaviť splatnosť až na 25 rokov, resp. do výšky 75 % jej hodnoty.

3. Sporenie a investovanie

Možno to znie na prvé počutie nelogicky, ale aj sporením môžete ušetriť. A to na (ne)očakávané výdavky v budúcnosti. Vždy je totiž lacnejšie financovať niečo z vlastných úspor ako z úverov. Môžete tak začať odkladať už teraz napríklad na vzdelanie svojich detí, ich svadbu, na nové auto či dovolenku. Alebo si začať tvoriť finančnú rezervu pre prípad nepredvídateľných situácií.

Sporiť si môžete na termínovaných účtoch alebo na sporiacich účtoch, ktoré majú vyššie úrokové sadzby ako bežné účty. Napríklad mBank svojim klientom ponúka aj možnosť šetrenia vďaka funkcii mSporenie, ktoré umožňuje až 4 spôsoby sporenia a možnosť nastaviť si až 8 cieľov sporenia. Pri každej platbe sa automaticky odvedie zvolená suma z bežného účtu na mSporenie.

 Investovanie je spojené s rizikom.

Na splnenie dlhodobých finančných cieľov a výrazne vyššie zhodnotenie vkladov odporúčame investovať do fondov. V mBank môžete pravidelne investovať už od 15 eur mesačne. V ponuke majú vyše 30 podielových fondov renomovaných spoločností. Svoje podiely môžete kedykoľvek predať a svoje peniaze budete mať na účte približne do týždňa. Investovanie je však výhodné najmä z dlhodobého hľadiska. Vyberať peniaze by ste preto z neho mali len v skutočne nevyhnutných prípadoch.

4. Poistné zmluvy

Ušetriť bez toho, aby ste sa museli v niečom obmedzovať, môžete aj na svojich poistkách. Najmä tie, ktoré už máte uzavreté pred 3 a viac rokmi, môžu byť neaktuálne a možno platíte za niečo, čo nepotrebujete, alebo platíte viac, ako je potrebné. Aktualizácia poistných zmlúv môže mať však aj ďalší význam. V prípade, že máte poistenie nehnuteľnosti, ktoré ste v posledných dvoch-troch a viac rokoch neaktualizovali, pravdepodobne máte vašu nehnuteľnosť z dôvodu nárastu jej hodnoty podpoistenú. V prípade poistnej udalosti vám poisťovňa bude krátiť poistné plnenie a vy tak budete musieť rozdiel v škode doplatiť z vlastného.

5. Prenájom namiesto kúpy

Na záver pre vás máme tip, ktorý sa postupne rozširuje zo Západu a bude sa rozširovať aj u nás. Prenájom vecí namiesto ich kúpy má viaceré výhody. Samozrejme, platí to najmä pri veciach, ktoré nepotrebujeme veľmi často, prípadne používame len sezónne. Príkladom môže byť druhé auto v rodine. Ak by ste ho využívali len príležitostne, výhodnejšie je krátkodobo si auto prenajímať alebo používať taxislužbu. Nehovoriac o tom, že čoskoro bude rozšírený už aj takzvaný „car sharing“ – zdieľanie vozidiel. Niekto, kto vlastní auto, ho ponúkne aj iným, aby ho mohli za odplatu používať.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Ďalším príkladom môže byť prenájom lyžiarskeho výstroja. Za niekoľko desiatok eur si dokážete požičať nielen lyže, ale aj prilbu, lyžiarky či oblečenie. Výhodné to môže byť ako pre začiatočníkov, tak aj pokročilých lyžiarov. Každú sezónu si môžete požičať aj úplné novinky, za ktoré by ste v prípade kúpy zaplatili stovky, možno tisícky eur

Domov
Zdieľať
Diskusia