Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. júla 2023, 14:30
Čas čítania 3:14
Tímea Krauszová

Svrbenie, pálenie aj výrastky na penise: kvasinková infekcia trápi mužov aj ženy, takto ju rozoznáš a vyliečiš

ZDRAVIE ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zmenený výtok, zvláštna bolesť, ale aj opuchnuté genitálie. Vysvetľujeme, ako vyzerá kvasinková infekcia a čo s ňou môžeš robiť.

Nepríjemné svrbenie, zvláštny výtok alebo aj bolestivý sex. Aj tak sa môže prejaviť kvasinková infekcia – nepríjemné ochorenie, ktoré môžu mať doslova všetci. Hoci najčastejšie sa kvasinky spájajú s genitáliami, infekcia sa môže prejaviť aj inde, napríklad v ústach alebo na pokožke.

Spísali sme pre teba, ako na sebe infekciu spoznáš a čo s ňou. Opisujeme možnosti liečby, ale aj to, ako môžeš infekcii predchádzať. Hoci nejde o pohlavne prenosnú infekciu (PPI), môže zasahovať do sexuálneho života a najmä do celkového pohodlia.

Pre viac rád o tom, ako sa starať o svoje zdravie, ako rozpoznať PPI alebo ako prebiehajú preventívky u gynekológa a urológa, klikni sem. Správy z vedeckého sveta, rozhovory s odborníkmi či podobné rady ti prinášame vďaka členom klubu Refresher+. Pridaj sa aj ty.

Čo je kvasinková infekcia?

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vysvetľuje, že túto infekciu spôsobuje premnoženie kvasiniek typu Candida. Tieto máme v tele prirodzene všetci, vyskytujú sa na slizniciach (ústa, črevá či vagína), ale aj na našej pokožke. Kým je množstvo kvasiniek v normále, tak o nich ani nevieš – no k premnoženiu môžu viesť rôzne okolnosti. Ovplyvňujú to hormóny, niektoré lieky či zmeny v obranyschopnosti tela. Vtedy vzniká kvasinková infekcia.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Kvasinkové infekcie sú veľmi bežné, podľa niektorých štúdií sa s nimi počas života stretne až okolo 80 % žien a 4 % mužov, pričom je možné prežiť ich aj opakovane, najmä u žien. Liečbu vždy konzultuj s lekárom alebo lekárnikom, a ak sa symptómy do pár dní nezlepšia, je čas navštíviť gynekologickú alebo urologickú ambulanciu.

bolesť, muž, zdravie
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k použií

Príznaky u žien a u mužov

Zvyčajne sa infekcia prejaví nepohodlím, svrbením či bolesťou na zasiahnutom mieste. Hoci ženy majú vyššiu predispozíciu na túto infekciu, neobchádza ani mužov.

Riziko na kvasinkovú infekciu zvyšuje napríklad tehotenstvo, neliečený diabetes alebo aj oslabený imunitný systém (napríklad pri ľuďoch po chemoterapii alebo na imunosupresívach), informuje klinika Mayo. Hormonálna terapia s cieľom zvýšiť hladinu estrogénu, orálna antikoncepcia či užívanie antibiotík môžu tiež viesť k premnoženiu kvasiniek.

Najčastejšie príznaky kvasinkovej infekcie:
– svrbenie a pálenie, niekedy aj počas močenia alebo sexu,
– opuch a začervenanie vonkajších genitálií, celkový pocit nepohodlia,
– belasý a hrudkovitý vaginálny výtok alebo hrudkovitý, môže byť aj zapáchajúci výtok z penisu,
– na penise sa môžu objaviť aj bolestivé výrastky podobné mozoľom,
– ťažkosti so stiahnutím predkožky.

V prípade, že máš infekciu opakovane alebo že sa stav s voľnopredajnými liekmi nezlepšuje, prípadne ak sa ti to stalo prvýkrát, je vhodné ísť rovno za lekárom. Gynekológ Tomáš Debnár pre Refresher povedal, že je lepšia jedna „zbytočná“ návšteva ambulancie, než prísť neskôr so závažným problémom, ktorý sa bude liečiť dlhšie. Do ambulancie určite zájdi aj v prípade, že sa objaví krvácanie, nadmerný výtok alebo závažné bolesti.

Ako sa kvasinková infekcia lieči?

Liečba zahŕňa lokálne antimykotiká, prípadne aj lieky vo forme vaginálnych kapsúl či čapíkov, prípadne krémov s aplikátorom na vnútorné použitie vo vagíne. Pri chronických stavoch alebo opakovaných nákazách môže lekár predpísať aj celkovú liečbu. To však nie je všetko. Keďže životný štýl značne ovplyvňuje premnoženie kvasiniek, dôležité je dodržať aj ďalšie opatrenia. Lekári odporúčajú:

  • upraviť životný štýl a jedálny lístok: jesť menej jednoduchých cukrov, piva či plesnivých syrov (prispievajú k premnoženiu kvasiniek),
  • vyhýbať sa sexu počas liečby, pretože môže spôsobiť podráždenie aj opakovanú nákazu,
  • nosiť bavlnenú spodnú bielizeň,
  • nevyplachovať vagínu (vypláchneš tým aj baktérie, ktoré s kvasinkami bojujú).
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Pexels/Alexander Grey

Dá sa infekcii predchádzať?

„Správna životospráva vie pomôcť,“ vraví gynekológ Debnár. Pri antibiotikách odporúča brať aj probiotiká na udržanie správnej mikroflóry a tiež radí dbať na správnu hygienu. Klikni sem pre podrobnejší článok o tom, ako si správne umyť genitálie – so sprchovým gélom s vôňou ruží to nie je.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Klinika Mayo radí nenosiť často úzke pančuchy, vyhýbať sa vaginálnemu výplachu aj parfumovaným menštruačným potrebám, netráviť veľa času v horúcich kúpeľoch a neostávať v mokrých plavkách po kúpaní. Prezlečenie ti navyše pomôže znížiť aj riziko zápalu močových ciest.

Okrem toho je vhodné nosiť bavlnenú spodnú bielizeň a vyhýbať sa príliš tesnému oblečeniu. Ak sa ti infekcie vracajú, je vhodné otestovať sa na HIV/AIDS aj na diabetes, prípadne si overiť, či sú hormonálne zmeny možnou príčinou.

Máme pre teba ešte viac článkov o intímnych otázkach, ktoré sme bez hanby položili odborníkom a odborníčkam za teba. Pre všetky texty sleduj tému Zdravie na Refresher:
Ako rozoznať pohlavne prenosné infekcie, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať.
– Môžeš otehotnieť počas sexu vo vode a čo ti hrozí na pieskovej pláži? 6 pálčivých otázok a odpovedí o sexe v jazere, v mori či na piesku.
– Škodí dlhé sedenie na WC? Môžem zapíjať ovocie vodou? Kam idú zadržané plyny? Odpovedá gastroenterológ Kužela.
– Ako to je s tým sexom na verejnosti? Dostaneš pokutu za radovánky v aute alebo hlučný sex na vlastnom balkóne? Klikni sem a dozvieš sa.
– Ako vyzerá vnútorný kondóm a čím sa môžeš pred nákazou chrániť pri orálnom sexe? Vysvetľujeme (aj s fotkami).
– Prečo máš problém so sexom? Toto sú veci, ktoré môžu negatívne ovplyvniť tvoj sexuálny výkon. Nikomu nepovieme, ak klikneš.
Domov
Zdieľať
Diskusia