Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Canon.
16. júla 2023, 9:00
Čas čítania 2:44
Sponzorovaný obsah

Chceš mať cestovateľské fotky ako profík? Fotograf Jakub Gajdoš a bloger Milan Bez Mapy ti ukážu, ako na to

Chceš mať cestovateľské fotky ako profík? Fotograf Jakub Gajdoš a bloger Milan Bez Mapy ti ukážu, ako na to
Zdroj: Canon
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE FOTOGRAFIE
Uložiť Uložené

Každý okamih z dovolenky si môžeš krásne zvečniť. Stačí ti na to len pár trikov a tipov.

Túžiš po pekných fotografiách z dovolenky, ale nemáš „fotografické oko“? Nechaj si poradiť od fotografa Jakuba Gajdoša a travelblogera Milana Bez Mapy. Dvaja vášniví cestovatelia nedávno objavovali Budapešť a sú pripravení podeliť sa o svoje skúsenosti. Vďaka nim budú tvoje zábery z ciest na úplne inom leveli a navyše s perfektnými spomienkami.

Jakub Gajdoš sa najviac našiel v cestovateľskej fotke, pretože spája dve jeho najobľúbenejšie činnosti – cestovanie a fotenie. „Mám veľkú slobodu v tvorbe. Môžem fotiť architektúru, ľudí, lifestylové fotky miest, paradoxne i prírodu, keďže mestá sú plné parkov a záhrad.”

Ako fotí Jakub Gajdoš počas cestovania?

„Ja si pri cestovaní vždy rád privstanem na východ slnka, aby som mal ulice bez ľudí, jemné svetlo a aby som mal celý priestor v podstate pre seba.“ K fotoaparátu Canon EOS R6 MARK II si zvyčajne pribalí dva objektívy, batoh hodí na chrbát a vyrazí von.

Tú istú scenériu či objekt si odfotí plno ľudí. Ako by si však mohol taký záber ozvláštniť? „Dôležité pravidlo, ktorým sa riadim, je pozerať sa tam, kam sa ostatní nepozerajú.“ Fotoaparát aktívne pomáha so zabudovanými funkciami ako 8-kroková stabilizácia či detekcia objektov.

Dobrý fotoaparát sám optimalizuje priblíženie, ale záleží na tom, ako široký či sústredený záber chceš mať. „Pri fotení najradšej využívam teleobjektív. Sedemdesiat-dvestovka (RF 70-200 mm f 2.8) ponúka širokú škálu možností, keďže rád zachytávam ľudí v prirodzených emóciách a tento objektív mi to perfektne dovoľuje.“

Aj záberu, ktorý na prvý pohľad pôsobí obyčajne, môžeš dodať štipku jedinečnosti.
Aj záberu, ktorý na prvý pohľad pôsobí obyčajne, môžeš dodať štipku jedinečnosti. Zdroj: Canon

„Ďalšie sklo, ktoré rád používam, je pravý opak. Širokouhlý objektív dvadsaťštyri-sedemdesiatka (RF 24-70 mm f 2.8) mi dovolí dostať do fotky omnoho viac prvkov celkovej scény. Myslím, že som pri ňom aj kreatívnejší,“ pokračuje Jakub.

„Na presun fotiek do telefónu mi stačí len pár kliknutí v aplikácii Canon Camera Connect, čo je super, pretože je pre mňa dôležité zdieľať spomienky na svoje cesty.“

Aké rady prezradil Jakub Milanovi?

Milan Bez Mapy pricestoval do Budapešti za Jakubom, aby sa naučil fotiť svoje cestovateľské zážitky o trochu profesionálnejšie. Tieto tipy môžeš využiť aj ty, nielen v Budapešti.

1. Vysoká budova sa fotí čo najviac pri zemi

Z fotogenickej ulice v pešej zóne centra sa ponúka pohľad na majestátny chrám s vysokou vežou. Ako ho dostaneš do fotoaparátu inak? Jakub s Milanom vyklopia displej na EOS R8, aby mali záber pod kontrolou, čupnú si a odfotia budovu čo najnižšie pri zemi. „Ako turista prídeš, za pochodu cvakneš a neriešiš. Keď však využiješ scénu trochu inak než bežne ľudia fotia, sám uvidíš ten rozdiel,“ hovorí Jakub.

2. Zachyť detail na veži s teleobjektívom

Chalani nasadia teleobjektívy a Jakub ukazuje na zaujímavý detail. „Milan, ty máš štyristovku, s ňou dovidíš úplne až na vrch tej vežičky, to máš úplne super.“

3. Oživ fotogenickú uličku

„Kľudne si môžeme čupnúť a tým, že si to zazoomuješ, pozadie sa akoby zväčší a ľudia nám z tej fotky viac vystúpia,“ radí Jakub a pomáha nastaviť objektív. „Paparazzo,“ zakontruje Milan.

Milan z vrecka vytiahne CANON POWERSHOT V10 a do „selfkového“ videozáberu berie aj Jakuba a kus námestia. „Z historického centra, kde sme fotili detaily, sa teraz s Jakubom ideme presunúť za električkami a dáme fotkám trochu dynamiky.“

Električky sú stelesnením mestskej atmosféry.
Električky sú stelesnením mestskej atmosféry. Zdroj: Canon

4. Staré električky ti dotvoria tú pravú atmosféru mesta

Fotoaparát má zabudovanú detekciu objektov v pohybe, a tak túto funkciu skúšajú na autách pri rušnej ulici, kam sa presunuli z historického centra. Jakub ukazuje Milanovi, ako zamieriť na auto a plynule sledovať jeho pohyb. Cvak. Suchý tréning na nádherne žltú budapeštiansku električku, ktorú oproti chrumkavo zelenému kontrastnému pozadiu o chvíľu zvečňuje Milan. Aaaaaa cvak, je to tam!

5. Čaro nočného života

No predsa si nenecháš ujsť vyhliadkovú dominantu mesta. Pohybujúce sa vysvietené koleso môže byť oproti tmavej nočnej oblohe celkom výzva, ale Jakub ukazuje Milanovi, ako využiť automatické funkcie foťáka aj na takéto svetelné podmienky.

Po návrate do hotela má Milan ešte stále dosť energie, aby zo svojich dnešných zážitkov tvoril blog. Fotky má okamžite k dispozícii cez aplikáciu Canon Camera Connect a dokonca si pár záberov vytlačí na tlačiarni CANON PIXMA G640. Niektoré okamihy si proste zaslúžia Canon.

 

Viacej inšpirácií nájdeš tu. Navyše s kódom CANON15 môžeš využiť zľavu 15 % na vybrané produkty Canon v e-shope AQT. Ponuka platí od 15. 7. do 30. 8. 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia