Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. júna 2023, 14:30
Čas čítania 8:33
Adam Novosad

Janka učí Slovákov lacno cestovať: Na ubytovaní cez Booking vieš ušetriť viac ako 10 %, stačí poznať pár dobrých trikov (Rozhovor)

REFRESHER CESTOVANIE DOVOLENKA NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Známa slovenská travelblogerka Janka Schweighoferová nám prezradila pár trikov, ako ušetriť na letnej dovolenke.

„Treba upozorniť, že čakať na 10 % kód od Bookingu je ako čakanie na Godota, takže nech sa mi ľudia pokojne ozvú a ja sa im tie kódy budem snažiť rozdistribuovať. Tí, ktorí kód dostanú, ale nevyužijú ho, mi ho zase môžu poslať,“ hovorí známa slovenská travelblogerka Janka Schweighoferová alias Janka Travelhacker, ktorá ľuďom už roky radí, ako po svete cestovať lacnejšie. 

Odporúčané
Mladá slovenská rodina odišla žiť na Sardíniu: Kúpiš tu 3-izbový apartmán pri mori za cenu malého bytu v Bratislave (Rozhovor) Mladá slovenská rodina odišla žiť na Sardíniu: Kúpiš tu 3-izbový apartmán pri mori za cenu malého bytu v Bratislave (Rozhovor) 14. mája 2023, 14:30

V našom rozhovore sme s ňou prebrali blížiace sa letné dovolenky, ktoré už síce mnohí majú rezervované a kúpené, ale tisícky z nás stále váhajú nad dátumom či destináciou. 

„Ja som zástanca toho, že v júli a auguste sa neoplatí chodiť k moru, lebo je tam každý. V júni zase býva pomerne zima, čo vie pokaziť dovolenku,“ vysvetľuje Janka, ako sa u nej postupom rokov menili letné preferencie. A prezradila nám aj pár konkrétnych tipov na destinácie, kde by toto leto nemuselo byť až tak veľa ľudí.

Instagram/Janka_travelhacker
Zdroj: Instagram/Janka_travelhacker

Je už neskoro hľadať si teraz dovolenku na leto?

Hľadať letnú dovolenku bude neskoro v polovici júna. Dovtedy je to stále zvládnuteľné, občas sa objavia rôzne akcie, ale veľa zliav a akcií na leto sa už skončilo. Ak si človek nerezervuje letnú dovolenku do polovice júna, potom musí očakávať, že všetko pôjde výrazne hore.

Na svojom blogu si nedávno ľuďom radila, aby v lete vyskúšali exotiku. Čo by si človeku poradila, keby od teba chcel tip na čo najlacnejšiu možnú destináciu na letnú dovolenku?V tom prípade bude najlepšie sedieť doma. (smiech) Ja som zástanca toho, že v júli a auguste sa neoplatí chodiť k moru, lebo je tam každý. V júni zase býva pomerne zima, čo dokáže pokaziť dovolenku.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Moje leto sa preto mentálne posúva na september a október. Kam by som poradila ísť v júli a auguste? Vyslovene na neokukané miesta, lenže problém je, ako ich nájsť. Každý hľadá neokukané miesta a potom sa ocitne niekde na Cypre na Ayia Napa, kde je milión ľudí.

Na internete je toho veľa popísaného o každom meste, aby sa človek náhodou neubytoval v nejakom gete.

Ak teda chcem objaviť neokukané miesta, akú stratégiu mám zvoliť?Ak chceš nájsť naozaj neokukané miesta, volila by som destinácie, ktoré nemajú priame letecké spojenie. Napríklad menšie ostrovy, kam sa dá dostať loďou, alebo miesta, ktoré sa nachádzajú ďaleko od veľkých miest. Mnohé malé ostrovy okolo Atén síce nemajú letiská, ale keďže sú blízko hlavného mesta, tak tam bude strašne veľa ľudí.

A možno by som išla do krajín, ktoré v lete nemajú taký hype. V Portugalsku tradične nebýva až tak veľa ľudí ako v Taliansku či Grécku. Určite by som sa napríklad vyhla ostrovom ako Malorka či Ibiza. Možno tam nájdeš lacné letenky, ale doplatíš to na ubytovaní. Ľudia, ktorí chceli mať lacnú letnú dovolenku, ju začali riešiť vo februári či v marci.

Na Instagrame občas upozorňuješ na rastúce ceny ubytovania. Mňa takto naposledy zaskočilo Miláno, kde už dnes aj podpriemerné izby stoja viac ako 80 eur na noc.Celkovo všetko zdraželo. Inflácia je prvý hlavný faktor. Druhý faktor je ten, že po pandémii sa veľa ubytovaní stiahlo z dovolenkového prenájmu a radšej prenajímajú dlhodobo alebo to majitelia predali. Nedostatok následne vyhnal cenu hore, no a teraz po návrate do bežnej situácie ti už nikto cenu nezníži.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ak stále nemáš vybratú dovolenku, tak treba ísť buď v polovici júna, alebo potom okolo 15 až 20. septembra. Vtedy už ceny začínajú byť veľmi príjemné. Úplne najlepšie je bookovať si ubytovanie výrazne dopredu, pretože vtedy obabreš aj infláciu. Vždy však treba bookovať ubytovanie s bezplatným zrušením, ak je táto možnosť dostupná.

Instagram/Janka_travelhacker
Zdroj: Instagram/Janka_travelhacker

Máš už v hlave presný postup toho, ako si vyberáš ubytko, keď ideš na dovolenku či výlet? Vieš mi povedať presný návod s tipmi a trikmi, na čo by som nemal zabudnúť?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138125 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké tipy a triky má Janka na hľadanie letnej dovolenky.
  • Kde vieš využiť najväčšiu zľavu, keď si rezervuješ ubytovanie na leto.
  • Ako Booking rozosiela kupóny na 10 % zľavu a kde ich človek nájde.
  • Aký skvelý hack má pre ľudí, ktorí chcú na Bookingu najvyššiu vernostnú úroveň.
  • Či dokáže ovplyvniť cenu ubytovania krajiny, z ktorej robíš rezerváciu.
  • Kam odporúča počas tohto leta cestovať Janka.
Domov
Zdieľať
Diskusia