Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.
19. apríla 2023, 11:00
Čas čítania 1:40
Richard Balog

FOTO: Pozri sa na tehlový rodinný dom na okraji Bratislavy, ktorý bude atraktívny aj o 50 rokov

FOTO: Pozri sa na tehlový rodinný dom na okraji Bratislavy, ktorý bude atraktívny aj o 50 rokov
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová predstavil nadčasový projekt, ktorý zhmotňuje naše predstavy o dokonalom bývaní.

Na Slovensku máme viacero architektov svetových kvalít a zohratý tím z ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová je súčasťou tohto zoznamu. Dnes sa pozrieme na jeden z ich najnovších projektov – novostavbu rodinného domu z tehly v Bratislave, ktorý bude rovnako atraktívny aj o 50 rokov. 

Bývanie s úžitkovou plochou 358 štvorcových metrov sa nachádza v blízkosti lesa a bolo dokončené len v priebehu tohto roka. Autorský tím v zložení Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj a Jana Machalová odviedol skvelú prácu, ktorú si vychutnáš prostredníctvom fotografií od Mateja Hakára pod textom.

Odporúčané
FOTO: V jednoduchosti je krása. Česká architektka navrhla dom s príjemným zázemím pre rodinný život, ktorý spĺňa vysoké štandardy FOTO: V jednoduchosti je krása. Česká architektka navrhla dom s príjemným zázemím pre rodinný život, ktorý spĺňa vysoké štandardy 12. apríla 2023, 14:00
Architekti vymysleli koncept troch masívnych domov z tehly, ktoré budú vzájomne prepojené ľahkými a priehľadnými priestormi.
Architekti vymysleli koncept troch masívnych domov z tehly, ktoré budú vzájomne prepojené ľahkými a priehľadnými priestormi. Zdroj: Matej Hakár

Celý proces sa začal v roku 2018 na rozľahlom pozemku na okraji Bratislavy, keď veľká rodina túžila po bývaní v tehlovom dome. Vzhľadom na zložitú orientáciu stavebnej parcely a rýchlej okolitej zástavbe prišli architekti s myšlienkou troch masívnych domov z tehly, ktoré budú vzájomne prepojené ľahkými a priehľadnými priestormi. Výsledkom je dostatok denného svetla vo všetkých miestnostiach aj maximálny pocit súkromia.

Architekti stavili na stavbu z režného tehlového muriva, ktoré má v našich končinách dlhoročnú tradíciu. Sofistikovaným spôsobom skombinovali pálenú tehlu s kontrastnými hladkými povrchmi, vďaka čomu vynikla ich jedinečná štruktúra, ktorú si ľudia s radosťou prenášajú aj do interiérov. Inak to nie je ani v tomto prípade, keď tehla dominuje na fasáde, terase, parapetoch, ale aj vo vnútorných priestoroch domu. Tento nosný materiál ponúkol autorom projektu dostatočnú voľnosť a kreativitu. 

V najväčšom, dvojpodlažnom dome je umiestnená súkromná zóna – spálňa a detské izby. Stredný dom tvorí obývacia miestnosť s obojstranným krbom a čiastočne oddelenou knižnicou, pričom priestor obývačky architekti vyriešili tak, aby sa sem cez zasklenie pod stropom dostávalo juhozápadné slnko. Najmenší dom stojí pri vstupe na pozemok a poskytuje miesto pre vozový park či záhradný servis.

Medzi murovanými domami sú vložené ľahké zasklené priestory, ktoré sú vždy prístupné z oboch strán. Menší z nich tvorí vstupnú halu a vo väčšom je hlavný životný priestor šesťčlennej rodiny v podobe kuchyne s jedálňou a obojstranným krbom. Centrom života je veľký jedálenský stôl spoločne s dvoma kuchynskými ostrovmi. Vďaka tomu získali rodičia z kuchyne lepší výhľad na obe strany pozemku, k bazénu na severovýchode aj na menšiu juhozápadnú terasu.

Odporúčané
FOTO: Rodinný dom z predmestia Prahy, ktorý stojí na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného  FOTO: Rodinný dom z predmestia Prahy, ktorý stojí na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného 3. apríla 2023, 10:00

Zasklené priestory sú ľahké otvorené konštrukcie so železobetónovými trámovými stropmi, ktoré prechádzajú do exteriéru. Celým domom sa tiahne jedna os, ktorá všetky priestory prepája, s krásnym priehľadom do upravenej záhrady so záhonmi a zeleňou.

V interiéri púta najviac pozornosti drevené schodisko s originálnym zábradlím, ale naše minimalistické duše pohladil aj celkový jednoduchý koncept vstavaných nábytkov a solitérov. Autorský tím ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová nás opätovne presvedčil o svojej výnimočnosti. 

Pozri si galériu od Mateja Hakára.

Záhorské SadyZáhorské SadyZáhorské SadyZáhorské Sady
Zobraziť galériu
(30)
Domov
Zdieľať
Diskusia