Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
11. apríla 2023, 19:00
Čas čítania 4:49

Záchranári si dokážu poradiť s pacientom v CPZ či vo vani: v podaní prvej pomoci im nezabráni ani stroboskop (Reportáž)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové tréningové centrum s veľkou škálou možností sa nachádza v Komárne.

Záchranári sa počas svojej práce denne dostávajú do nezvyčajných a zložitých situácií, s ktorými si musia vedieť poradiť. Neraz zasahujú na miestach so zložitým prístupom, slabým osvetlením a v stiesnených priestoroch. Práve na toto všetko ich má pripraviť novootvorené tréningové centrum v Komárne.

Ako počas jeho prehliadky pre Refresher prezradil veliteľ centra Patrik Brna, ide o jediné podobné miesto svojho druhu na celom Slovensku. „Naše tréningové centrum je zamerané na široké portfólio workshopov, simulácií a kurzov. Keďže chceme robiť simulačnú medicínu na svetovej úrovni, museli sme sa vyrovnať simulačným centrám, ktoré vo svete fungujú už dlhé roky,“ doplnil záchranár.

Nové výcvikové centrum je totižto vybavené viacerými vychytávkami, vďaka ktorým záchranári dokážu dôveryhodne nasimulovať rôzne situácie a priestory. Pomocou svetelnej technológie dokážu počas simulácie nešťastia v miestnosti vytvoriť napríklad klubovú atmosféru obohatenú o pestrofarebné blikanie či zapnúť stroboskop. Iné miestnosti sú zase navrhnuté tak, aby čo najpresnejšie zodpovedali klasickým obytným priestorom, ako napríklad spálňa, detská izba či kúpeľňa, v ktorej často býva nedostatok miesta – čiže sa v nej záchranári musia vedieť pomestiť.

Tréning v kryte civilnej ochrany

Návšteva nového simulačného centra záchranárov nás prekvapí už na začiatku. Miesto obrovskej haly nás totiž záchranári vezmú stiesnenými chodbičkami a schodmi do podzemia.

Tréningové centrum sa nachádza v civilnom kryte.
Tréningové centrum sa nachádza v civilnom kryte. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Veliteľ centra Patrik Brna hovorí, že pôvodne chceli urobiť do priestorov väčší zásah. „Ide o kryt civilnej ochrany, ktorý sme chceli úplne prerobiť. Pre situáciu na Ukrajine sme však tieto plány prehodnotili a zachovali všetko – dokonca aj vzduchotechniku, ktorou by mal takýto úkryt disponovať,“ doplnil s tým, že i keď dnes už ide o tréningové centrum, priestory by v prípade potreby dokázali plne spĺňať aj svoj pôvodný účel.

6. februára 2024, 9:30 Čas čítania 3:42 Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár

Po niekoľkých metroch vyjdeme z úzkej chodbičky do veľkej rozvetvenej chodby, záchranár zastane, aby nám priblížil účel centra. „Hoci tento priestor chceme využiť aj na vzdelávanie laikov v podávaní prvej pomoci, prioritne je zameraný na lekárov a záchranárov zo zdravotnej služby či z urgentnej medicíny.“

Tréningové centrum spĺňa aj účel krytu.
Tréningové centrum spĺňa aj účel krytu. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Podľa jeho slov sa v centre najčastejšie simulujú výjazdy, pri ktorých musia záchranári riešiť u pacientov náhle zastavenie krvného obehu, závažné traumy, masívne krvácanie, ale aj problémy s dýchaním, a to napríklad so spriechodnením a zaistením dýchacích ciest, s intraoseálnymi prístupmi (prístup umožňujúci podávanie liekov cez ihlu zavedenú do dreňovej dutiny dlhých kostí – pozn. red.), neurologickým špecifickým vyšetrením alebo rozoznaním správneho EKG.

„So všetkými týmito situáciami sa záchranári každodenne stretávajú v teréne, a preto sa im chceme venovať, aby sa naši ľudia mohli zlepšovať a poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ dodáva Brna.

Pod dohľadom

Z priestrannej chodby sa spolu so záchranármi presunieme do jednej menšej miestnosti, ktorá vyzerá ako vypočúvacia miestnosť FBI. Na celej ľavej strane ju totiž lemuje jednostranne – dovnútra – nepriehľadné sklo, pod ktorým je stôl s mikrofónom a počítačom. Na jeho obrazovke je v reálnom čase z rôznych uhlov snímaná miestnosť za sklom. Práve v miestnosti oddelenej sklom sa podľa slov Brnu počas tréningu nachádzajú záchranári.

Veliteľská miestnosť.
Veliteľská miestnosť. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Nachádzame sa vo veliteľskej miestnosti. Inštruktor odtiaľto dokáže vďaka počítaču obsluhovať kamery a taktiež vie cez tzv. ,boží hlas‘ či intercom navigovať posádku za sklom pri neštandardných situáciách,“ priblíži veliteľ.

Kamery vo veliteľskej miestnosti.
Kamery vo veliteľskej miestnosti. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Hneď za veliteľskou miestnosťou sa nachádza zázemie pre inštruktorov. Brna prezradí, že práve v tejto miestnosti si môžu dopriať kávu alebo si spraviť krátky brífing. Keď cez ňu prejdeme, pred nami sa objavia ďalšie tri ‚izby‘, a to veľmi malé a stiesnené.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia