Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
4. apríla 2023 o 16:40
Čas čítania 0:36

TABUĽKA: Koľko peňazí míňajú slovenské politické strany na kampaň? Hlas v transparentnosti prepadol, SaS dostáva chvály

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sloboda a solidarita zatiaľ vedú najtransparentnejšiu kampaň.

Transparency International Slovensko hodnotí transparentnosť strán, ktoré sa pripravujú na predvolebný boj. Oficiálna kampaň sa začína až v lete a podľa legislatívy dovtedy nie je potrebné zverejňovanie transparentných účtov.


„Dovtedy tak strany môžu minúť milióny eur bez účinnej verejnej kontroly. Oceňujeme preto prístup siedmich strán (SaS, PS, OĽaNO, Demokrati, Sme rodina, Smer a SNS), ktoré si aj nad rámec zákona transparentný účet už založili. Ostatní by ich mali čím skôr nasledovať,“ uvádza TIS.

Kompletné dáta nájdeš na stránke volby.transparency.sk.

Mimovládna organizácia ďalej poukazuje na to, že Demokrati aj SNS si účty síce založili, no zatiaľ nie sú aktívne. Na konci rebríčka transparentnosti sa nachádza Hlas-SD. Strana Petra Pellegriniho bola za svoju netransparentnosť opakovane kritizovaná.

Pochvalu, naopak, dostala strana Sloboda a solidarita. „SaS vedie zatiaľ najtransparentnejšiu kampaň – výdavky na účte má podrobne a presne rozpísané a vyhýba sa neidentifikovaným agentúrnym transferom.“ Za SaS sa v transparentnosti ako druhé v poradí nachádza Progresívne Slovensko.

Transparency International Slovensko
Zdroj: Transparency International Slovensko
Domov
Zdieľať
Diskusia