Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2023, 19:13
Čas čítania 0:56
Radim Šlechta

Nový pápežský drip zaplavil internet. Falošnému obrázku pápeža uverilo množstvo ľudí

Nový pápežský drip zaplavil internet. Falošnému obrázku pápeža uverilo množstvo ľudí
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Internet zabáva obrázok pápeža Františka s outfitom raperov z 90. rokov. Mnohí si myslia, že ide o skutočnú fotku, no nie je to tak.

Pápež František sa na ulici ukázal s najväčším swagom, aký katolícka cirkev kedy zažila. Akurát že to nie je pravda. Internet v uplynulých dňoch zabávala fotka 86-ročného pápeža Františka v dlhej bielej prešívanej bunde s masívnym krížom na krku. S takýmto outfitom by pápež zahanbil nejedného rapera.

Fotka, ktorá sa masívne šírila na Twitteri, v skutočnosti pochádza z dielne Midjourney, umelej inteligencie. Tá dokáže často vygenerovať až znepokojivo realistické obrázky. Pôvodne obrázok vznikol ako prezentácia práce s Midjourney na Reddite. Avšak ľudia, ktorí ju zdieľali, si jej pravosť neoverovali.

Preto sa na sociálnych sieťach objavilo množstvo memečiek, kde pápeža prirovnávajú k raperom, ale aj k princeznej Elze z rozprávky Frozen. „Pápež vyzerá, ako keby šiel natáčať videoklip do CGI paláca,“ napísal jeden z používateľov na Twitteri.

„František vyzerá ako kňaz, ktorý káže v kostole, kam chodí Justin Bieber,“ komentoval obrázok iný používateľ. Ľudia sa však pri pôvodnom príspevku na Reddite nestíhali čudovať, ako mohol niekto považovať tento obrázok za skutočný.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

V súvislosti s narastajúcou popularitou tejto technológie upozorňujú bezpečnostní experti na riziko rozmachu deepfake obrázkov a videí. Nedávno sa napríklad na internete objavil vygenerovaný obrázok, ako polícia zatýka Donalda Trumpa. Šírenie tejto fotky mohlo podľa nich prispieť k vytváraniu fake news. A to aj napriek tomu, že pôvodný používateľ tento obrázok zdieľal s komentárom, kde vysvetlil, že ide o vygenerovaný obrázok.

Domov
Zdieľať
Diskusia