Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
21. marca 2023, 12:19
Čas čítania 1:01

FOTO: Vo Veľkej Mači už búrajú dom Jána Kuciaka. Na jeho mieste bude stáť pamätník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O ďalších plánoch na pozemku informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vo Veľkej Mači v utorok 21. marca 2023 začali búrať dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Peter Bárdy, šéfredaktor redakcie Aktuality, v ktorej Kuciak pracoval, búranie označil za správny krok.

„Poviem to úprimne, konečne búrajú dom vo Veľkej Mači, v ktorom 21. februára 2018 Miroslav Marček chladnokrvne zavraždil nášho kolegu a kamaráta, investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Na jeho mieste vyrastie pamätník slobody slova. Za mňa je to správny krok,“ napísal Bárdy na svojom Instagrame a pridal fotografie z prebiehajúcich búracích prác.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Bardy (@peter_bardy)

Čo ďalej?

Na mieste zbúraného domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej postaví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) Pamätník slobody slova. Zámerom kraja je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie dvoch zavraždených mladých ľudí a zároveň niesť odkaz pre budúce generácie.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu TTSK,“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

Výstavbu plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Vyzdvihol, že realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388 220 eur s DPH.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia