Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
21. marca 2023 o 12:19
Čas čítania 1:01

FOTO: Vo Veľkej Mači už búrajú dom Jána Kuciaka. Na jeho mieste bude stáť pamätník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O ďalších plánoch na pozemku informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vo Veľkej Mači v utorok 21. marca 2023 začali búrať dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Peter Bárdy, šéfredaktor redakcie Aktuality, v ktorej Kuciak pracoval, búranie označil za správny krok.

„Poviem to úprimne, konečne búrajú dom vo Veľkej Mači, v ktorom 21. februára 2018 Miroslav Marček chladnokrvne zavraždil nášho kolegu a kamaráta, investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Na jeho mieste vyrastie pamätník slobody slova. Za mňa je to správny krok,“ napísal Bárdy na svojom Instagrame a pridal fotografie z prebiehajúcich búracích prác.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Bardy (@peter_bardy)

Čo ďalej?

Na mieste zbúraného domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej postaví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) Pamätník slobody slova. Zámerom kraja je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie dvoch zavraždených mladých ľudí a zároveň niesť odkaz pre budúce generácie.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu TTSK,“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

Výstavbu plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Vyzdvihol, že realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388 220 eur s DPH.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia