Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2023, 16:19
Čas čítania 1:00
Tímea Krauszová

Rozdali „letiskové Oscary“. V tejto krajine nájdeš najlepšie letisko na svete

KULTÚRA CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH LETISKO
Uložiť Uložené

Dostalo aj ocenenie za gastronómiu a voľnočasové aktivity.

Najlepším letiskom na svete sa po dvanásty raz stalo singapurské medzinárodné letisko Changi Airport. Vyplýva to z výsledkov World Airport Awards, ktoré vyhlasuje Skytrax. Skytrax vyhodnocuje letecké spoločnosti a letiská od roku 1989. Rebríček zostavovali cestovatelia viac ako sto národností, ktorí sa zapojili do prieskumu Skytraxu. Changi označili zároveň za najlepšie letisko v Ázii, najlepšie letisko z pohľadu gastra a tiež z pohľadu voľnočasových aktivít.

Changi kraľovalo rebríčku v rokoch 2013 až 2020, no počas covidových rokov ho dočasne z trónu zosadili Hamad International Airport v Dauhe a Haneda Airport v Tokiu.

Singapurské letisko Changi International s najvyšším vnútorným vodopádom na svete.
Singapurské letisko Changi International s najvyšším vnútorným vodopádom na svete. Zdroj: Unsplash/Joe Green/na voľné použitie

Úchvatné letiská, ktoré treba zažiť

Cestovatelia hodnotili množstvo faktorov, od nákupov cez check-in, príchody, transfery, ale aj bezpečnostné a imigračné oddelenia.

Letisko Hamad v katarskej Dauhe je na druhom mieste, Haneda sa zošmykla na tretie miesto a kórejské medzinárodné letisko Incheon skončilo ako štvrté. Piatym je parížske Charles de Gaulle, ďalej nasledujú letiská v Istanbule, Mníchove, Zürichu a na deviatke je opäť Japonsko s tokijským letiskom Narita. Top desiatku uzatvára madridské Barajas.

Za kvalitou však nemusíš cestovať ďaleko. Viedenský Schwechat je na úctyhodnom 11. mieste.

V čom je Changi také výnimočné? Od otvorenia tohto letiska v roku 1981 podľa CNBC získalo viac ako 660 ocenení za najlepšie letisko. Nájdeš tam fitká, bazény, priestory na spanie, 16 m vysoké detské ihriská, 10-poschodové nákupné centrum či skutočný les. Nechýbajú vodopády a nie jedna, ale rovno sedem tematických botanických záhrad.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Letisko má zjavne verných milovníkov, pretože po uvoľnení covidových opatrení sa tam vrátilo viac ako 80 % cestovateľov. Do roka očakávajú návrat na predcovidovú úroveň.

Domov
Zdieľať
Diskusia