Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Dlesková
23. februára 2023, 21:26
Čas čítania 0:49

Tieto novoobjavené galaxie by podľa vedcov vôbec nemali existovať. Webbov teleskop urobil vo vesmíre unikátny nález

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Vedci narazili na šesť veľkých vzdialených galaxií, ktoré vznikli pravdepodobne krátko po veľkom tresku.

Ďalekohľad Jamesa Webba astronómom slúži na skúmanie toho, ako v minulosti vyzeral vesmír. Vedci teraz prostredníctvom neho narazili na nezvyčajný úkaz, objavili šesť veľkých vzdialených galaxií, ktoré vznikli pravdepodobne krátko po veľkom tresku. Informovala o tom stanica CNN.

Nová štúdia, ktorú vydali krátko po zverejnení prvých dát z Webbovho teleskopu, tieto galaxie opisuje ako veľmi vzdialené objekty, ktoré sa na výkonnom teleskope objavujú iba ako malé červené bodky. Podľa analýzy svetla, ktoré spomínané galaxie vyžarujú, odborníci zaradili čas ich vzniku do obdobia medzi 500 až 700 miliónmi rokov po veľkom tresku, teda po vzniku vesmíru.

galaxie
Zdroj: NASA, ESA, CSA, I. LABBE

Nikto ich nepredpokladal a nikto nevie, kde sa vzali

Astronómovia sú zmätení z výskytu takých veľkých galaxií v tomto časovom období. Objavené galaxie sú skoro rovnako veľké ako Mliečna cesta. Okrem toho hviezdy, ktoré sa v galaxiách nachádzajú, sú nezvyčajne staré. 

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Nové objavy sú pre vedcov znepokojujúce, pretože sú v rozpore so všetkým, čo sa do dnešného dňa o ranej fáze vývoja vesmíru predpokladalo. Galaxie, ktoré v tomto období existovali, sa vedcom väčšinou zobrazujú modré, čo je farba typická pre mladé hviezdy. Tieto galaxie svietia načerveno.

„Mali sme konkrétnu predstavu o tom, aký typ galaxií sa v ranej fáze vývoja vesmíru vyskytuje. Boli malé a mladé,“ uviedol pre Space.com spoluautor štúdie Joel Leja. 

Domov
Zdieľať
Diskusia