Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martina Havranová
15. februára 2023, 16:30
Čas čítania 7:32

Falošní agenti pýtajú od dievčat nahé fotky či peniaze a sľubujú kariéru modelky. Je to klam, vraví šéf modelingovej agentúry Exit

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Povedomie spoločnosti o fungovaní modelingu je stále plné predsudkov. Ako sa v skutočnosti hľadajú modelky a môže ťa kariéra snov skutočne stretnúť aj počas bežného dňa na ulici?

Andrej Taraba založil pred 24 rokmi modelingovú agentúru Exit Model Managment, ktorej sa pravidelne darí prinášať do sveta modelingu nové tváre s celosvetovým úspechom. Práca modelky sa však stále stretáva s množstvom predsudkov, ktoré často vychádzajú z pokrútenej predstavy o tom, čo vlastne toto povolanie zahŕňa.

„Laická verejnosť, ktorá sa v tejto problematike neorientuje, si myslí, že modelka sa rovná prostitútka. Je to rovnako nezmyselný predsudok ako to, že športovec je hlúpy alebo Rómovia kradnú,“ vysvetľuje v rozhovore Taraba a zároveň upozorňuje aj na niektoré typy podvodov, s ktorými sa svet modelingu pravidelne stretáva.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame rozhovory, ktoré sa dotýkajú aktuálnych spoločenských tém. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.

Je téma sexualizácie modelingu stále prítomná v spoločnosti? 

Dobrá otázka. Vnímam to ako zaužívané klišé, tak predpokladám, že áno. V podstate sa bavíme o tom, že laická verejnosť, ktorá sa v tejto problematike neorientuje, si myslí, že modelka sa rovná prostitútka. Je to rovnako nezmyselný predsudok ako to, že športovec je hlúpy alebo Rómovia kradnú.

Andrej Taraba založil modelingovú agentúru Exit pred 24 rokmi.
Andrej Taraba založil modelingovú agentúru Exit pred 24 rokmi. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Je to strašná škoda, pretože profesionálny modeling je úplne normálne povolanie, ktoré tak ako iné povolania so sebou nesie svoje plusy aj mínusy. Je však vnímané špecificky, lebo na Slovensku nie je trh, kde by modelky pracovali. Nemáme tu veľké módne domy a známe značky. V krajinách, kde trh je, je aj vnímanie práce modelky iné. 


Módny biznis je jeden z najväčších na svete a každý produkt, ktorý v ňom vznikne, sa spája s nejakou tvárou, ktorá ho prezentuje. A podobne je to aj v kozmetike. Ak sa prejdete drogériou, s každým produktom sa spája nejaký vizuál a za všetkými sú modelky. Možno aj dievča zo Slovenska. Ako som však spomínal, u nás takéto kampane nevznikajú, alebo ak áno, tak len vo veľmi malej miere. Ľudia potom vnímajú modelky viac ako ženy, ktoré sprevádzajú mužov v spoločnosti, lebo to je to, čo vidia v médiách.


Na Slovensku sa dievčatá stávajú modelkami, odídu do zahraničia a ich dennodennú náplň práce potom nikto nevidí.

Presne tak. Aby modelka mala nejakú zaujímavú kariéru, musí odísť do zahraničia. Je pravdou, že aj u nás sa to za posledné roky zlepšilo a vznikajú príležitosti na na našom trhu, či už ide o malé rodinné značky, alebo aj nejaké väčšie. 


Aktuálne trenduje seriál Iveta, kde hlavnú hrdinku objaví v Trebišove na ulici „modelingový“ agent, podpíše s ňou zmluvu, no nakoniec skončí v sexbiznise. Môže sa reálne stať, že dievčatá stretnú modelingového scouta na ulici v Trebišove?

Čo sa týka toho, že niekoho môžeme objaviť na ulici, v nákupnom centre alebo hocikde inde, je to pravda. V rámci scoutingu chodíme na miesta, kde sa zdržujú mladí ľudia. Rozdiel je v tom, že len čo niekoho oslovíme, vypýtame si kontakt na rodiča a ďalej komunikuje iba s ním.

Šlo zväčša o to, že sa niekto vydával za nášho scouta a snažil sa od dievčat vylákať nahé fotky. To už na prvú signalizuje, že je to neseriózne.

Ak má niekto menej ako osemnásť rokov, nič ďalšie s ním neriešime a už vôbec nepodpisujeme zmluvu. Podpis zmluvy je navyše dlhodobejší proces, ktorý trvá niekoľko týždňov, mesiacov a v niektorých prípadoch aj rokov. Jedným z dôvodov sú aj obavy rodičov. Či už ide o strach z toho, že sa ich dcéra prestane venovať škole alebo krúžkom, až po to, že sa boja, či ju niekto neunesie a už ju nikdy neuvidia. 


Existuje nejaký návod, ako si overiť, či ide o oslovenie serióznou agentúrou?

Poviem príklad. Ak by niekoho oslovil scout z našej agentúry, môžu si o nás všetko vygoogliť. Od telefonického kontaktu na agentúru, adresu jej kancelárie, ktorú by mala mať, až po ekonomické výsledky na Finstate a obchodný register. Aj modelingová agentúra by z tohto pohľadu mala vyzerať ako seriózna firma, ktorá generuje obraty a nemá dlhy. 


V prvom rade je však dôležité, ak niekoho oslovia v mene nejakej konkrétnej agentúry, zdvihnúť telefón a overiť si to v nej. Aj nám sa totiž stáva, že sa niekto vydáva za scouta z našej agentúry. Oslovuje dievčatá v našom mene a s nami nemá žiadne prepojenie. Agentúry navyše vždy iniciujú osobné stretnutie.

Fotenie v agentúre Exit Model Management.
Fotenie v agentúre Exit Model Management. Zdroj: Exit Model Management/Marcela Očenášová


Čiže máte vedomosť aj o tom, že existujú falošní modelingoví scouti?

Máme. Riešili sme to už aj s políciou. Šlo zväčša o to, že sa niekto vydával za nášho scouta a snažil sa od dievčat vylákať nahé fotky. To už na prvú signalizuje, že je to neseriózne. Takíto ľudia vytvárajú falošnú nádej a ich obete v domnení nejakej možnej kariéry a slávy povedia, že idú do toho, a netušia, čo sa potom s ich intímnymi fotkami stane ďalej. 

Je aj veľa agentúr, ktoré sa živia vyberaním registračných poplatkov. Nejde o rozmer problému, že vám niekto fyzicky ublíži, ale prídete zbytočne o peniaze.


Takéto prípady sa naozaj stávajú, ale je to strašne neuchopiteľné. Ten človek následne zmení adresu, zruší si číslo, zmaže internetovú stránku a konto na sociálnej sieti. Jednoducho zmizne a je ťažké sa k nemu dopátrať. Ak kohokoľvek oslovia, nech si spraví svoj prieskum a overí si to. 


Len na doplnenie, seriózna agentúra si nikdy nepýta nahé fotky.

V žiadnom prípade. To proste neexistuje a s modelingom to nič nemá. Ak si ich niekto pýta, je to absolútny podvod. Fotky nikomu nikdy neposielajte a nahé už vôbec nie. 

 
Presunul sa scouting do modelingu na sociálne siete? 

Dá sa povedať, že áno. Výrazne sa na tom podpísala pandémia, keď jednak ľudia nemohli nikam chodiť a po druhé nosili rúška. Takže sme nevideli, kto vlastne ako vyzerá. Navyše mladým ľuďom sa dnes nikam nechce chodiť. Online prostredie je teda nový priestor, kde môžete niekoho zaujímavého objaviť, ale nesie si so sebou aj nové nástrahy. 


Keď sa scouting presunul na sociálne siete, presunuli sa tam aj falošní scouti?

Určite áno, ale nie je to len o nich. Je tam aj veľa agentúr, ktoré sa živia vyberaním registračných poplatkov. Aj na to si treba dávať pozor. Len čo vás osloví nejaká „modelingová agentúra“ a žiada akýkoľvek registračný poplatok, nie je to seriózne. Nejde o rozmer problému, že vám niekto fyzicky ublíži, ale prídete zbytočne o peniaze.


Títo ľudia vyberajú poplatky od hocikoho. Je jedno, či máte 150 cm a žiadne predpoklady na modeling. Vytvárajú falošnú nádej. Povedia, že ak si zaplatíte 20 eur, dajú vás do databázy. Ak 40, dostanete sa na stránku. Keď zaplatíte 200 eur, spravia vám aj nejaké fotky a budú vás ponúkať klientom. 

Za posledné roky sa zmenilo veľa najmä v Európe, kde sa tlačí vek modeliek vyššie a vo väčšine krajín dokonca modelky do 16 rokov, niekde až do 18 rokov ani nemôžu pracovať.


Štandardná agentúra nežiada absolútne žiadny poplatok a ani nijaké iné investície zo strany potenciálnych modeliek a modelov. Všetky náklady prvotne preberá na seba. Aj preto si pri výbere musíme byť istí, že pre toho človeka dokážeme zabezpečiť prácu. Počiatočné náklady sa odpočítavajú z prvých zárobkov modeliek, a ak by sa aj tak nestalo, od nikoho žiadne peniaze naspäť nežiadame. Nejaký zaplatený fototest z nikoho neurobí modelku a ani kurz chodenia, to je úplný nezmysel.


Paradoxne, veľa ľudí má pocit, že keď za niečo neplatia, nie je to dobré. Stretávame sa aj s tým, že k nám ľudia prinesú takéto fototesty, za ktoré zaplatili aj tisíc eur, a keď im poviete, že nemajú predpoklady na modeling, sú na nás nahnevaní a tvrdia, že sa mýlime. 


Sú spomínané agentúry pochybného zamerania zo Slovenska alebo skôr zo zahraničia? 

Zo zahraničia nie, práveže sú na Slovensku. Sú to agentúry, ktoré žijú z toho, že nejaká masa ľudí im zaplatila poplatky za kurzy alebo nejaké fototesty. Nežijú z toho, že by mali databázu klientov a ľuďom sprostredkúvajú prácu. Nehovorím, že je to protizákonné, ale vyvoláva to v ľuďoch zbytočné nádeje a v tom vidím problém. 

Podľa Andreja Tarabu sa modeling stále spája s množstvom predsudkov.
Podľa Andreja Tarabu sa modeling stále spája s množstvom predsudkov. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Ľudia im naletia, zaplatia, absolvujú fototesty a kurzy. Potom čakajú, že príde nejaký veľký zlom v ich živote, a ten nikdy nepríde. Namiesto kariéry v modelingu získajú len predražené fotky na pamiatku. A čo je najhoršie, takéto skúsenosti dokážu odradiť aj ľudí, ktorí by v modelingu inak mohli uspieť. 


Aj seriózne agentúry spolupracujú s veľmi mladými ľuďmi, ktorých posielajú na dlhšie obdobie do zahraničia. Existuje nejaký mechanizmus, ako ich chránia pred tým, aby sa dostali do problémov za hranicami? 

Za posledné roky sa zmenilo veľa najmä v Európe, kde sa tlačí vek modeliek vyššie a vo väčšine krajín dokonca modelky do 16 rokov, niekde až do 18 rokov ani nemôžu pracovať. Je to tak dokonca aj v niektorých ázijských krajinách, ktoré sú známe svojím kultom mladosti. Predtým bolo bežné, že v rámci modelingu v Ázii pracovali aj štrnásťročné modelky.


Do zahraničia posielame len ľudí, o ktorých sme presvedčení, že sú na to pripravení. Niekedy s nimi na začiatku kariéry cestovali aj rodičia. Navyše trh sa zmenil aj v tom, že modelky chodia do zahraničia na kratšie obdobia. Predtým bolo bežné, že ste vycestovali na dva alebo tri mesiace. Dnes to už takmer neexistuje.

Stane sa, že aj missky sa uchytia v modelingu, no je to skôr ojedinelé. Veľa z nich nespĺňa kritériá profesionálneho modelingu.


Ďalšou dôležitou esenciou sú overené kontakty so zahraničnými agentúrami, ktoré sú združené v rôznych medzinárodných asociáciách. My ako Exit sme na trhu 24 rokov, takže máme vytvorené spolupráce trvajúce aj 20 rokov. Pravdaže vznikajú aj nové, ale overujeme si ich cez asociácie agentúr alebo dlhoročných klientov. Agentúra si pokazí renomé aj nevyplateným honorárom, nieto ešte pochybnými aktivitami spojenými so sexbiznisom.


Ak si dnes niekto vyberie správnu materskú agentúru, ktorá sa o všetko stará, tak sa nemusí báť, že by bol nútený robiť niečo iné ako modelku. Môže sa zdať, že svet je veľký, ale ak ste v brandži dlhé roky, s ľuďmi v tejto brandži sa navzájom poznáte.


Počas rokov fungovania agentúry ste už riešili niečo takéto? 

Zatiaľ nie. Nikoho však nemôžete kontrolovať nonstop 24 hodín. Ak sa niekto dostane preč od rodičov a vidí to ako príležitosť na žúrovanie, sú tam určité nástrahy. Ale tie sú obdobné, ako keď idete von v Bratislave. Modelky sú pod dozorom zahraničnej agentúry, a ak to niekto s večierkami preháňa a nerešpektuje pravidlá, pošlú ho domov.

Priestory modelingovej agentúry Exit Model Management.
Priestory modelingovej agentúry Exit Model Management. Zdroj: Exit Model Management/Marcela Očenášová


Najlepší systém má v tomto smere Japonsko. Modelky tam majú manažéra nonstop po svojom boku. Chodí s nimi na kastingy, snaží sa, aby sa všade dopravili včas, pomáha im s komunikáciou. Ísť pracovať ako model do zahraničia nie sú prázdniny bez dozoru, je to práca s naplneným denným rozvrhom plným kastingov a fotení. Ak niečo nefunguje, problémy riešime veľmi rýchlo. 


Keď to celé počúvam, zdá sa mi, že modeling je tvrdá práca a zásadne odlišná od predsudkov, ktoré okolo neho kolujú. Ako to vlastne u nás vzniklo? 

U nás sa to začalo v deväťdesiatych rokoch. Mnoho pochybných mužov sa ukazovalo so svojimi priateľkami, ktoré sa označovali za modelky. Modelingový biznis ako taký bol u nás iba v zárodkoch.


Za chaos vo vnímaní modelingu môžu sčasti aj súťaže krásy. Modelka a misska sú úplne iné kategórie. Modelka má v lepšom prípade nejakú dlhoročnú kariéru a reálne pracuje. U missky je výsledok ten jeden finálový večer a potom nejaké obdobie kraľovania. 


Stane sa, že aj missky sa uchytia v modelingu, no je to skôr ojedinelé. Veľa z nich nespĺňa kritériá profesionálneho modelingu, ktoré boli navyše v minulosti omnoho striktnejšie ako dnes. Súťaže krásy nechcem nijako dehonestovať, len chcem vysvetliť, že sú to dve odlišné kategórie. V očiach ľudí je to však niečo veľmi podobné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia