Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Arkhe.
18. februára 2023 o 11:00
Čas čítania 1:25
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá jedna z najatraktívnejších nehnuteľností v Prahe. Zaujme ťa vysokými stropmi a moderným dizajnom

FOTO: Takto vyzerá jedna z najatraktívnejších nehnuteľností v Prahe. Zaujme ťa vysokými stropmi a moderným dizajnom
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Bývanie určené pre trojčlennú rodinu, ktoré spĺňa všetky najprísnejšie kritériá.

Tím architektov z ateliéru Arkhe navrhol veľkorysý byt pre trojčlennú rodinu na Vinohradoch – v jednej z najvyhľadávanejších mestských častí v Prahe.

Nová realizácia ukazuje, čo dokáže premyslená zmena dispozície a precízny výber materiálov. Na začiatku projektu boli štyri veľmi podobné miestnosti s veľkou úžitkovou plochou, zatiaľ čo dnes si rodina užíva vzdušné a presvetlené 3 + kk s priestrannou obývačkou. Takto vyzerá byt, ktorý vzdáva hold vysokým stropom vinohradských domov, nadčasovým materiálom a modernému dizajnu.

„Moderné zásahy sme priznali a skombinovali ich s pôvodnými prvkami a odkazom vinohradských bytov,“ opísal tento moderný byt pre trojčlennú rodinu architekt a spoluzakladateľ ateliéru Arkhe Ján Antal.

Vysoké stropy sú dominatné v celom byte vrátane vstupných priestorov so vstavanou nábytkovou stenou.
Vysoké stropy sú dominatné v celom byte vrátane vstupných priestorov so vstavanou nábytkovou stenou. Zdroj: Tomáš Slavík
Odporúčané
FOTO: Architekti pretvorili malý byt na Grösslingovej ulici v Bratislave na skvostné bývanie  FOTO: Architekti pretvorili malý byt na Grösslingovej ulici v Bratislave na skvostné bývanie 8. februára 2023 o 9:00

Celý interiér s úžitkovou plochou 105 štvorcových metrov je navrhnutý na mieru a bez kompromisov – architekti z ateliéru Arkhe pracovali výhradne s kvalitnými materiálmi. Od masívneho dreva v rámci podláh cez dôkladne vybrané skladby dyhy až po obkladový kameň. Spoločnosť si zakladá na tom, aby priestory nielen dobre vyzerali, ale aj výborne slúžili, a to aj o desiatky rokov.

Arkhe navrhuje nadčasové bývanie, v ktorom sa žije dobre, čo je aj príklad tohto vinohradského bytu. „Vyhýbame sa trendom. Máme radi, keď je priestor plný prírodných materiálov, ktoré chytajú krásnu patinu, vydržia skúšku časom pri každodennom používaní a budú vám robiť radosť dlhé roky. Skôr ako ich znova prebrúsite, namoríte alebo pretriete,“ dodal architekt Ján Antal.

V náväznosti na budovu, v ktorej sa byt nachádza, architekti zachovali prvky s nádychom histórie vrátane repasovaných okien a dverí. V kontraste so sofistikovanými detailmi je odhalená pôvodná tehlová stena v obývacej miestnosti, ktorú robotníci vykefovali a ošetrili tak, aby štruktúra pôsobila hrubým, ale zároveň čistým dojmom. Oceňujeme aj netradičnú voľbu zaoblených tvarov, ktoré nahradili klasické ostré rohy.

Interiér bytu, ktorý bol dokončený minulý rok, oživujú výrazné solitéry v podobe dizajnérskych stoličiek od švajčiarskeho architekta Pierra Jeannereta z päťdesiatych rokov, krištáľové svietidlá od českej značky Bomma nad jedálenským stolom alebo ručne fúkané sklenené stoly z dielní značky Miniforms v obývačke.

Teraz si vychutnaj sériu fotografií v galérii od Tomáša Slavíka.

ArkheVysoké stropy sú dominatné v celom byte vrátane vstupných priestorov so vstavanou nábytkovou stenou.ArkheArkhe
Zobraziť galériu
(20)

Ateliér Arkhe vznikol ako samostatná značka štúdia Perspektiv. Architekti sú zameraní na rezidenčné projekty pre koncových klientov. Prostredníctvom služby design & build, zabezpečia všetko od štúdie až po odovzdanie hotového interiéru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia