Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. februára 2023, 18:09
Čas čítania 0:41

Dnes je Svetový deň boja proti rakovine. Ako sa dá tomuto ochoreniu predísť?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôležité je dodržiavať zdravú životosprávu a nepodceňovať preventívne prehliadky.

Na Slovensku každý rok pribudne asi 40-tisíc nádorových ochorení. Národný onkologický inštitút vyzval ľudí, aby nepodceňovali primárnu prevenciu. Urobil tak pri príležitosti sobotňajšieho Svetového dňa boja proti rakoviny.


Riziko vzniku ochorenia podľa neho znižuje zdravá životospráva. „Udržiavajme si optimálnu telesnú hmotnosť, pravidelne sa hýbme, vyhýbajme sa cigaretám, alkoholu, nadmernému slneniu,“ uviedol na sociálnej sieti.


Inštitút poukázal, že u mužov na Slovensku dominuje rakovina prostaty a rakovina pľúc, u žien zase rakovina prsníka a karcinóm tela maternice. Obe pohlavia podľa neho často postihuje i karcinóm hrubého čreva a konečníka. „Pri väčšine z nich nemusíme pociťovať žiadne zdravotné ťažkosti,“ upozornil.


Apeluje preto na ľudí, aby neignorovali preventívne prehliadky a pozvánky na onkologické skríningy. „Onkologický skríning dokáže pomocou účinného diagnostického testu vyhľadávať v populácii bezpríznakových jedincov ochorenie vo včasnom štádiu, keď je možnosť jeho úplného vyliečenia,“ dodal.


Svetový deň boja proti rakovine sa pripomína od roku 2002. Každoročne ho vyhlasuje Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny. Jeho cieľom je zabrániť miliónom úmrtí, ktorým sa dá predísť zvyšovaním povedomia a zlepšovaním vzdelávania. Spája sa s osvetovými aktivitami v oblasti prevencie.

Domov
Zdieľať
Diskusia