Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
3. februára 2023, 8:12
Čas čítania 1:11

Exšéfa NAKA opäť obvinili, mal vynášať informácie o odpočúvaní. Zurian sa dlho skrýval v rusky hovoriacom štáte

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Branislav Zurian tvrdí, že žiadne obvinenie nedostal.

Bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana opäť obvinili. Portál Aktuality.sk informuje, že obvinenie súvisí s vynášaním informácií o odpočúvaniach z prostredia polície. Zurian tvrdí, že žiadne obvinenie nedostal. „Nemám nič doručené, neviem na to reagovať,“ povedal portálu. 

Branislav Zurian bol v roku 2021 niekoľko týždňov obvinený zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti, prokurátor neskôr obvinenia zrušil ako nedôvodné. Zuriana obvinili na základe výpovede bývalého námestníka SIS Borisa Beňu. 

Zatiaľ nie je jasné, či sa aktuálne obvinenie týka rovnakých skutočností ako pred dvomi rokmi. 

„Styčný dôstojník“

Okolo Branislava Zuriana to začalo naplno žiť pár dní po jeho odchode z postu šéfa Národnej kriminálnej agentúry v máji 2021. Všetko sa začalo zverejnením časti výpovede bývalého námestníka SIS Borisa Beňu. Ten tvrdil, že Zurian mu ešte ako riaditeľ NAKA vyzradil utajované skutočnosti o odpočúvaní exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„... zavolal som riaditeľovi NAKA, ktorý mi povedal, že je to pravda, že začali vyšetrovanie vo veci, kde ako podozrivý vystupuje pán Makó a sú tam nasadené ITP (odpočúvanie), a že mi to bližšie vysvetlí na osobnom stretnutí, ktoré sme si dohodli na druhý deň v kaviarni v centre mesta,“ povedal podľa výpovede zverejnenej v Topkách Boris Beňa.

Zurian tvrdí, že sa to takto nestalo. Ako riaditeľ podľa vlastných slov nemal o odpočúvaní informácie. „Nemám predstavu o tom, koho vyšetrovatelia odpočúvajú,“ povedal Denníku N. Priznal, že s Borisom Beňom sa o Ľudovítovi Makóovi rozprával ako styčný dôstojník medzi SIS a NAKA.

Zurian sa ešte viac zaplietol do vojny v polícii, keď sa začal stretávať s jedným z hlavných aktérov Jánom Kaľavským. Neskôr sa schovával v rusky hovoriacej krajine, vraj sa podľa svojich slov bál o život. 

Neskôr sa ukázali aj jeho prepojenia na bývalú policajtku z policajnej inšpekcie Dianu Santusovú, ktorá viedla tím proti vyšetrovateľom NAKA. 

Domov
Zdieľať
Diskusia