Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
2. februára 2023 o 8:33
Čas čítania 1:48

Elitný exšéf vyšetrovateľov sa zastal Budaja, ktorý v minulosti spolupracoval s ŠtB: Je rovnaký ako Petr Pavel

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Znovuobjavené dokumenty odhalili minulosť povereného ministra životného prostredia Jána Budaja. Podľa bývalého vyšetrovateľa Jozefa Šáteka však Budaj dávno svoju spoluprácu s komunistami odčinil.

Bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek kritizuje Igora Matoviča, Roberta Fica a Petra Pčolinského, ktorí sa postavili proti Jánovi Budajovi po zverejnení informácií o spolupráci so Štátnou bezpečnosťou v 70. rokoch. Šátek naznačuje, že súčasný, dočasne poverený minister životného prostredia svojou dlhoročnou prácou dokázal svoju integritu. 

„Neviem, prečo to vyhlásenie Ján Budaj podpísal, a nebudeme to vedieť nikdy, pokiaľ to on sám nebude chcieť povedať, a mňa to v podstate ani nezaujíma, lebo pre mňa je podstatné, že samotní eštébáci po dvoch rokoch zistili, že Ján Budaj ich svojimi informáciami o jeho priateľoch ‚vodí za nos‘, a tiež, že od podpísania vyhlásenia ďalej pokračuje vo svojej ,protištátnej činnosti‘. Toto je jasný dôkaz toho, že Ján Budaj sa nikdy nezapredal,“ hovorí Šátek.

Verejnosť už mala možnosť vidieť aj to, ako na znovuobjavenie spisu reagoval samotný Budaj. Ten nepriamo potvrdil autenticitu dokumentu, zároveň však dodal, že ŠtB nikdy nepodával cenné informácie. Na svojich priateľov podľa svojich slov nedonášal a jeden z nich dokonca žil po celý čas v Spojených štátoch amerických.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Budaj dodal, že dokument podpísal, lebo sa mu nedarilo získať cestovný pas. „Nakoniec ma predvolali na pasové oddelenie a povedali – pozrite, vy nám niečo podpíšte, my vám ten pás dáme,“ vysvetľoval.

„Pre mňa je Petr Pavel so svojou minulosťou to čisté, čo aj Ján Budaj“

Podľa šéfa niekdajšieho Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru Jozefa Šáteka je Budaj v podobnej situácii ako nedávno zvolený nový český prezident.

„Petr Pavel sa k svojmu členstvu v komunistickej strane, ale aj k výcviku na eštébáckeho rozviedčika priznal, čo bolo kvitované všetkými, a k tomuto sa pripájam. Ale priznal sa v podstate k faktu, ktorý bol doložený dôkazmi a v podstate neodškriepiteľný, takže vytáčať sa či dokonca popierať by bolo samovraždou,“ konštatuje exvyšetrovateľ. 

V statuse ďalej dodáva, že spoluprácu s Budajom ŠtB ukončila, lebo sa od neho nedočkala požadovaných relevantných informácií a zároveň, „že Ján Budaj i počas tejto ‚spolupráce‘ vykonával činnosť proti ‚socialistickému zriadeniu‘.“

 
Šátek prirovnáva Budaja k Pavlovi práve v kontexte toho, že obaja za posledných viac ako 30 rokov svojou prácou dokázali, že majú od zástancov komunistického režimu veľmi ďaleko. 

Krycie meno „Domovník“

Počas prípravy dokumentárneho seriálu RTVS odhalil český historik Prokop Tomek spis, z ktorého vyplýva, že Budaj podpísal vyhlásenie o spolupráci s ŠtB. Zaviazal sa, že bude donášať na svojich kamarátov. „Podpísaný Ján Budaj vyhlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú, známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše správa z 23. júna 1979, na ktorej sa nachádza Budajov podpis.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne,“ dodáva.

Budajov spis v komunistickej službe figuroval ako predmet špekulácií od 90. rokov, keď sa stratil. 

Domov
Zdieľať
Diskusia