Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
1. februára 2023, 8:08
Čas čítania 0:58

Budaj údajne donášal na kamarátov pre ŠtB. Český historik objavil podpis ministra s netradičným krycím menom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový dokument odhalil český historik Prokop Tomek v archíve v Olomouci. Spis, o ktorom sa špekulovalo desiatky rokov, konečne vypátrali.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou v 70. rokoch minulého storočia, ukázal nový spis. Počas prípravy dokumentárneho seriálu RTVS ho odhalil český historik Prokop Tomek v archíve v Olomouci, informuje Denník SME.

„Podpísaný Ján Budaj vyhlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú, známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše správa z 23. júna 1979, na ktorej sa nachádza Budajov podpis.

„Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne,“ dodáva.

Budajov spis v komunistickej službe figuroval ako predmet špekulácií od 90. rokov, keď sa stratil. Pri práci na poslednej epizóde seriálu ŠtB: Prísne tajné sa však podarilo nájsť českému historikovi spis.

Krycie meno „Domovník“

Budaj, ktorý v spisoch ŠtB figuroval pod krycím menom „Domovník“, sa vo viacerých vyjadreniach v minulosti obhajoval, dodáva denník SME. V dokumente sa vyhradil, že „niečo“ podpísal, keď sa chcel dostať preč z komunistického Československa.

Počas 70. rokov chcel emigrovať z krajiny, a tak potreboval pas. Ten mu úradníci odmietali vydať.

„Nakoniec ma predvolali na pasové oddelenie a povedali – pozrite, vy nám niečo podpíšte, my vám ten pás dáme,“ oznámil Budaj.

Denník SME dodáva, že nešlo o štandardnú spoluprácu. Výpovede príslušníkov ŠtB sa líšili a často si odporovali. Niektorí tvrdili, že podával dôležité správy, iní zasa rozprávali o banalitách.

Konfrontáciu s Budajom, ktorú RTVS natočila, si môžete pozrieť už dnes o 22.10 hodine na Jednotke.

Domov
Zdieľať
Diskusia