Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. januára 2023, 13:13
Čas čítania 0:41

Žilinka zasahuje v ďalšom prípade. Vložil sa do kontroverzného úmrtia Jozefa Chovanca, do Belgicka poslal list

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 28. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka požiadal listom belgickú generálnu prokuratúru pri odvolacom súde v Monse o oznámenie akýchkoľvek skutočností týkajúcich sa aktuálneho stavu konania v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca. Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

„Rezortnú kolegyňu som zároveň požiadal o zaslanie konečného rozhodnutia vo veci, ak bola vec na území Belgického kráľovstva medzičasom skončená,“ doplnil.

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 28. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu. Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia