Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
16. januára 2023 o 19:42
Čas čítania 1:18

Väčšina príznakov „dlhého“ covidu vymizne do jedného roka, zistili vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Týka sa to len ľudí, ktorí mali mierne príznaky ochorenia covid-19.

Väčšina príznakov dlhodobého, resp. „dlhého“ covidu vymizne do jedného roka. Týka sa to však len ľudí, ktorí mali mierne príznaky ochorenia. Uvádza sa to v rozsiahlej izraelskej štúdii uverejnenej pred pár dňami v lekárskom časopise The BMJ

Výskumníci v Izraeli analyzovali zdravotné záznamy takmer dvoch miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí boli v období od marca 2020 do októbra 2021 testovaní na covid-19. Výsledky sa teda týkajú skorších variantov covidu vrátane variantu delta, ale nie omikronu.

Strata čuchu a chuti trvala najdlhšie

Výskumníci do štúdie zahrnuli viac ako 70 rôznych príznakov, ktoré boli spojené s dlhým covidom. Vylúčili pacientov, ktorí mali vážnejšie ochorenia alebo boli hospitalizovaní. U nich totiž podľa predchádzajúcich výskumov existuje vyššie riziko vzniku týchto dlhotrvajúcich symptómov.

Medzi najčastejšie príznaky dlhého covidu patrila strata čuchu a chuti, problémy s dýchaním, únava a slabosť, búšenie srdca, streptokok, závraty a poruchy koncentrácie a pamäti (tzv. mozgová hmla), bolesť na hrudníku, kašeľ, bolesti svalov a vypadávanie vlasov. Väčšina z týchto príznakov do dvanástich mesiacov ustúpila.

6. júna 2024 o 13:30 Čas čítania 1:49 Prečo má tvoja frajerka stále studené ruky? Ženské ruky majú o 4 °C menej (vysvetľuje vedec) Prečo má tvoja frajerka stále studené ruky? Ženské ruky majú o 4 °C menej (vysvetľuje vedec)

„Len veľmi málo ľudí trpelo rok po covide dýchavičnosťou alebo slabosťou,“ uviedla Maytal Bivas-Benita, výskumníčka z izraelského výskumného inštitútu a spoluautorka štúdie. „Strata chuti a čuchu trvala najdlhšie, minimálne rok,“ doplnila. 

Zaočkovaní trpeli menej

Vedci takisto zistili, že očkovaní pacienti mali nižšie riziko problémov s dýchaním (najčastejšieho príznaku) v porovnaní s neočkovanými pacientmi. Deti mali menej zdravotných problémov ako dospelí a z väčšiny z nich sa do roka dobre zotavili. 


Vedci zistenia označujú za „upokojujúce“. Mohli by pomôcť lekárom, ktorí sa snažia zistiť, či určité symptómy súvisia s prekonaním ochorenia. Existuje však stále veľká skupina pacientov, ktorí majú vážne symptómy aj počas dlhšieho časového obdobia a nezlepšia sa ani po roku.
 

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v rokoch 2020 a 2021 najmenej 17 miliónov Európanov trpelo príznakmi dlhotrvajúceho covidu niekoľko mesiacov po zotavení. Ani tri roky po pandémii nevieme s určitosťou povedať, koľko ľudí má tento syndróm. Odhady sa pohybujú od 5 % do vyše 30 % prípadov, a to najmä preto, že neexistuje štandardná definícia tohto stavu.

Domov
Zdieľať
Diskusia