Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
16. januára 2023, 19:42
Čas čítania 1:18

Väčšina príznakov „dlhého“ covidu vymizne do jedného roka, zistili vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Týka sa to len ľudí, ktorí mali mierne príznaky ochorenia covid-19.

Väčšina príznakov dlhodobého, resp. „dlhého“ covidu vymizne do jedného roka. Týka sa to však len ľudí, ktorí mali mierne príznaky ochorenia. Uvádza sa to v rozsiahlej izraelskej štúdii uverejnenej pred pár dňami v lekárskom časopise The BMJ

Výskumníci v Izraeli analyzovali zdravotné záznamy takmer dvoch miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí boli v období od marca 2020 do októbra 2021 testovaní na covid-19. Výsledky sa teda týkajú skorších variantov covidu vrátane variantu delta, ale nie omikronu.

Strata čuchu a chuti trvala najdlhšie

Výskumníci do štúdie zahrnuli viac ako 70 rôznych príznakov, ktoré boli spojené s dlhým covidom. Vylúčili pacientov, ktorí mali vážnejšie ochorenia alebo boli hospitalizovaní. U nich totiž podľa predchádzajúcich výskumov existuje vyššie riziko vzniku týchto dlhotrvajúcich symptómov.

Medzi najčastejšie príznaky dlhého covidu patrila strata čuchu a chuti, problémy s dýchaním, únava a slabosť, búšenie srdca, streptokok, závraty a poruchy koncentrácie a pamäti (tzv. mozgová hmla), bolesť na hrudníku, kašeľ, bolesti svalov a vypadávanie vlasov. Väčšina z týchto príznakov do dvanástich mesiacov ustúpila.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

„Len veľmi málo ľudí trpelo rok po covide dýchavičnosťou alebo slabosťou,“ uviedla Maytal Bivas-Benita, výskumníčka z izraelského výskumného inštitútu a spoluautorka štúdie. „Strata chuti a čuchu trvala najdlhšie, minimálne rok,“ doplnila. 

Zaočkovaní trpeli menej

Vedci takisto zistili, že očkovaní pacienti mali nižšie riziko problémov s dýchaním (najčastejšieho príznaku) v porovnaní s neočkovanými pacientmi. Deti mali menej zdravotných problémov ako dospelí a z väčšiny z nich sa do roka dobre zotavili. 


Vedci zistenia označujú za „upokojujúce“. Mohli by pomôcť lekárom, ktorí sa snažia zistiť, či určité symptómy súvisia s prekonaním ochorenia. Existuje však stále veľká skupina pacientov, ktorí majú vážne symptómy aj počas dlhšieho časového obdobia a nezlepšia sa ani po roku.
 

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v rokoch 2020 a 2021 najmenej 17 miliónov Európanov trpelo príznakmi dlhotrvajúceho covidu niekoľko mesiacov po zotavení. Ani tri roky po pandémii nevieme s určitosťou povedať, koľko ľudí má tento syndróm. Odhady sa pohybujú od 5 % do vyše 30 % prípadov, a to najmä preto, že neexistuje štandardná definícia tohto stavu.

Domov
Zdieľať
Diskusia