Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kuni Nguyenová
15. januára 2023, 19:04
Čas čítania 0:39

Mexiko sprísňuje zákaz fajčenia na verejnosti. Cigarety nesmú vystavovať ani v obchodoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Mexiko sprísňuje zákaz fajčenia na verejnosti. Cigarety nesmú vystavovať ani v obchodoch
Zdroj: Unsplash.com

Krok mexickej vlády zahŕňa nielen úplný zákaz fajčenia na verejných miestach, ale aj zákaz tabakovej reklamy a vystavovania cigariet v obchodoch.

V Mexiku od nedele platí legislatíva, ktorá má obmedziť fajčenie cigariet. Krok, ktorý po prvýkrát schválili v roku 2021, zahŕňa nielen úplný zákaz fajčenia na verejných miestach, ale aj zákaz tabakovej reklamy. Cigarety nesmú ani vystavovať v obchodoch. Ľudia budú môcť fajčiť iba vo svojich domoch alebo v iných súkromných rezidenciách. Ako upozornila britská stanica BBC, do platnosti vstúpil jeden z najprísnejších protitabakových zákonov na svete.

Pôvodný mexický zákon z roku 2008 vytvoril nefajčiarske priestory v baroch, reštauráciách a na pracoviskách. Teraz ho rozšírili na úplný zákaz všetkých verejných priestorov. To zahŕňa napríklad parky, pláže, hotely, kancelárie a reštaurácie. Zároveň vstupuje do platnosti zákaz reklamy, propagácie a sponzoringu tabakových výrobkov. 

K vytvoreniu nefajčiarskych priestorov sa pripojilo aj niekoľko ďalších latinskoamerických zemí. Panamerická zdravotnícka organizácia tento krok uvítala aj vzhľadom na to, že v Amerike je tabak každoročne zodpovedný za takmer milión úmrtí.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Mexiko pritom nie je jediné, ktoré zaviedlo zákaz fajčenia. Napríklad Thajsko to zaviedlo na turistických plážach, v Rusku sa zasa nesmie fajčiť na balkónoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia