Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
17. januára 2023, 16:30
Čas čítania 7:08

Keď sa zotmie, spozornieme, vravia v Michalovciach po vražde Eriky. „Nezabili sme ju všetci,“ upozorňujú miestni Rómovia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Keď sa zotmie, spozornieme, vravia v Michalovciach po vražde Eriky. „Nezabili sme ju všetci,“ upozorňujú miestni Rómovia
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Vražda zdravotnej sestry zhoršila už aj tak naštrbený vzťah medzi miestnymi Rómami a bielymi.

Od novoročnej vraždy v Michalovciach ubehli dva týždne. Nielen ohavný čin, ale aj video, na ktorom vidíme útočníka, ako naháňa a bodá 46-ročnú Eriku kričiacu o pomoc, vzbudilo medzi Michalovčanmi pohoršenie a strach. Keď polícia o 4 dni vo vlaku smerujúcom do Česka zadržala 18-ročného Valentína H., mnohým odľahlo. Avšak zďaleka nie všetkým.

Obvinený, ktorý pochádza z nechválne známej rómskej osady Angyn Mlyn, ukradol obeti aj mobilný telefón a peňaženku. „Dajakí chlapci odtiaľ fetujú, kradnú a prepadávajú. Vraždou však prekročil čiaru. Mohol len zobrať peniažky a odísť, prečo ju zabil? Asi nemal na drogy, tak ‚krízoval‘,“ predpokladá motív vraha matka rómskej rodiny Nikoleta.

Michalovce obvinený
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na mieste činu dnes nájdeme zhluk desiatok kahancov. Pred pódiom na námestí ich trúchliaci pre zmenu poukladali do tvaru srdca. Rómsky huslista opodiaľ nôti romantickú pieseň od Lionela Richiho.

Vtom okolo neho prejde zákazník blízkeho Army Shopu. Kúpil si kaser a teleskopický obušok. „Rómov rešpektujem, ale podobne ako mnohí iní, aj ja sa bojím. Kto má legálne zbrane, chodí radšej s nimi,“ zašomre.

Atmosféra strachu vplýva najmä na ženy

Vražda o 6.30 ráno sa stala len niekoľko desiatok metrov od nemocnice, v ktorej Erika pracovala na urgentnom príjme. Mnohé ženy, ktoré stretneme v okolí, odvtedy zmenili svoj pohľad na bezpečnosť. Častejšie nasadajú do áut, obzerajú sa okolo, chodia v sprievode, prípadne vôbec nevychádzajú za tmy.

27. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 7:08 Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž)

„Máme strach. Keď sa s kolegyňami vraciame o šiestej večer z roboty po chodníku, kde sa stala vražda, sme obozretné. Už nechceme chodiť samy, a keď sa zotmie, spozornieme. Z videa, kde obeť kričala o pomoc, je mi dodnes zle. Pochopím, keby ju len okradol, prečo jej však zobral život?“ kladie rečnícku otázku Gabriela.

Michalovce, vražda
Erika pracovala ako sestra na urgentnom príjme. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Erikina kolegyňa a praktická sestra Anna začala do práce po tragédii dochádzať autom. „Jej už bohužiaľ nikto život nevráti. Mohlo sa to však stať komukoľvek, a tak sme aj my ostatné zmenili naše návyky. Boja sa sestričky aj upratovačky, a ak samy nešoférujú, prídu po ne manželia.“

V neskorších hodinách je motorizovanej preprave verná aj Gabika. Okolo miesta činu však za svetla prechádza pešo takmer denne. Len 5 hodín po vražde zahliadla dokonca aj nehybné telo obkolesené policajnou páskou. „Keď som ju videla, pomyslela som si, že vyskočila z okna. Potom toho boli zrazu plné správy. Pár dní po vražde, to bolo najhoršie. Keď teraz vidím mladých výrastkov s podozrivým prejavom, radšej prejdem na druhú stranu.“

Tridsiatnik Adam s kamarátkou atmosféru strachu vedome odmietajú.V našom živote sa nič nezmenilo, musíme pracovať a von chodiť neprestaneme. Nikto nemá právo nikoho zabiť, deje sa to však všade. No nezatvoríme sa predsa doma, aby sme sa tam zožierali strachom a depresiou.“

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:05 Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli

Aj taxikár Rasťo sa obáva, že tragédie dnes číhajú na každom rohu. Vzhľadom na miestne pomery ho však bohužiaľ vražda v Michalovciach veľmi neprekvapila. „Na Slovensku sa budú podobné veci diať čoraz častejšie. Čím budú ľudia chudobnejší, tým budú aj zúfalejší,“ maľuje čerta na stenu.

Michalovce, vražda
Srdce z kahancov na mieste zhromaždenia na námestí. Zdroj: Refesher/Eduard Starkbauer

Na návšteve v Army Shope 

Pre Army Shop v centre mesta znamená atmosféra strachu paradoxne výnimočnú biznisovú príležitosť. Jeho majiteľka Jana sa však ako obyvateľka Michaloviec zo situácie neteší. 

„Zákazníci, čo sem nikdy nechodili, zrazu prišli len kvôli slzným sprejom. Mnohí chlapi ich kupujú pre svoje ženy. Odkedy sa stala vražda, berú ľudia svoju bezpečnosť do vlastných rúk,“ zhodnotí, ukazujúc na dva roky nefungujúce pouličné lampy.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129056 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké konšpiračné teórie o vražde kolujú medzi miestnymi.
  • Ako hodnotia Michalovčania Kotlebovu reakciu.
  • Ako sa zmenila nálada medzi Michalovčanmi.
Domov
Zdieľať
Diskusia