Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
6. januára 2023, 17:41
Čas čítania 1:08

Mŕtve telo známeho módneho návrhára a LGBT+ aktivistu našli pohodené v kovovej škatuli pri ceste v Keni

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vraždu spájajú so sexuálnou orientáciou obete. V Keni je totiž homosexuálny pomer zakázaný a hrozí zaň až 14 rokov väzenia.

Polícia v Keni vyšetruje záhadnú smrť Edwina Chilobu, známeho kenského aktivistu za LGBT+ komunitu a módneho návrhára. Jeho telo bez známok života totiž našli pohodené v kovovej krabici pri ceste neďaleko mesta Eldoret na západe Kene, informuje BBC.

Podľa hovorcu tamojšej polície zatiaľ nie je známy motív vraždy. Mnohé ľudskoprávne organizácie a mimovládky na podporu práv LGBT+ komunity však vraždu spájajú so sexuálnou orientáciou obete. V Keni je totiž homosexuálny pomer zakázaný a hrozí zaň až 14 rokov väzenia.

Známy kenský aktivista za podporu práv LGBT+ komunity a módny návrhár Edwin Chiloba.
Známy kenský aktivista za podporu práv LGBT+ komunity a módny návrhár Edwin Chiloba. Zdroj: TASR/Lawrence Leteipa via AP

Jedna z organizácií na ochranu práv upozorňuje, že viac ako polovica obyvateľov Kene, ktorá sa hlási k LGBT+ komunite, bola v minulosti napadnutá. Na približne 20-ročného aktivistu Chilobu spomínajú mnohé organizácie a osobnosti.

„Slovami sa ani nedá opísať, ako sa teraz ako komunita cítime. Ďalšia duša stratená v dôsledku nenávisti. Budeš nám chýbať,“napísala organizácia na ochranu práv Galck+ na Twitteri. „Edwinova smrť nám pripomína, že queer ľudia sú naďalej terčom útokov po celej krajine,“ pridala sa Národná komisia pre ľudské práva gayov a lesbičiek na Instagrame. 

Len minulý mesiac napísal Edwin na svojom oficiálnom Instagrame, že „bude bojovať za všetkých marginalizovaných ľudí“, pričom tvrdil, že on sám bol marginalizovaný. „Šíril lásku, kamkoľvek prišiel, bol odvážny a povzbudzoval mnohých ďalších,“ povedal pre BBC Chris Makena, tiež aktivista a Edwinov priateľ. Chiloba sa v roku 2019 presťahoval z hlavného mesta Nairobi do Eldoretu, kde študoval módu. Mal rozbehnutú kariéru v oblasti dizajnu.

Domov
Zdieľať
Diskusia