Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
1. januára 2023, 16:22
Čas čítania 0:58

Dovolenka v Chorvátsku bude tento rok pohodlnejšia. Cez hranice len prefrčíš a zaplatíš eurom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Do 14. januára platí prechodné obdobie, počas ktorého bude možné stále platiť oboma menami.

Chorvátsko pokračuje vo svojej úspešnej integrácii do európskych štruktúr. Najobľúbenejšia dovolenková destinácia Slovákov od dnešnej polnoci pokorila hneď dva dôležité míľniky. Stala sa 27. štátom schengenského priestoru, ktorý umožňuje voľný pohyb tovaru a osôb a navyše aj 20. členom eurozóny. Doteraz bolo ostatnou novou krajinou, ktorá vstúpila do eurozóny, bola v roku 2015 Litva.

kolónyChorvátsko
Zdroj: TASR/STA/Stanko Gruden, Waze


Nejde len o dobré správy pre Chorvátov. Obe udalosti uľahčia cestovanie aj miliónom dovolenkárov z krajín Európskej únie, ktorí už nebudú musieť zamieňať peniaze za kuny a vyhnú sa aj často dlhému čakaniu na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch. Chorvátska ekonomika sa do veľkej miery spolieha práve na cestovný ruch. Veď len za prvých jedenásť mesiacov roku 2022 navštívilo túto ani nie 5-miliónovú krajinu až 16 miliónov zahraničných turistov.


Symbolické ukončenie hraničných kontrol oslávili na hraničnom priechode Bregana aj chorvátsky minister vnútra Davor Bozinovič a slovinská ministerka verejnej správy Sanja Ajanovičová Hovniková. „Toto je konečné potvrdenie našej európskej identity, za ktorú celé generácie Chorvátov bojovali a nakoniec zvíťazili,“ povedal spokojný Bozinovič.

Chorvátsko, hranice
Zdroj: TASR/AP


Na svojej ceste k vstupu do schengenského priestoru muselo Chorvátsko splniť dovedna 281 odporúčaní v ôsmich oblastiach. Zatiaľ čo kontroly na pozemných a námorných hraniciach Chorvátska s ostatnými členskými štátmi EÚ sú zrušené od 1. januára, kontroly pri cestovaní lietadlom sa skončia až od 26. marca.


Euro nahradilo chorvátsku národnú menu kunu, ktorá bola v obehu od roku 1994. Výmenný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro. Do 14. januára platí prechodné obdobie, počas ktorého je možné stále platiť oboma menami.

Domov
Zdieľať
Diskusia